Ocenite ponudbo:

Stari grad nad Vipavo

Naslov:
Vipava
Tik nad Vipavo so na strmem hribu slikovite razvaline. Na pobočju uspeva več primerkov sredozemskega zimzelenega hrasta ali črnike. Največji ima premer 55 centimetrov.

Grad, zgrajen najverjetneje v 12. stoletju, je v virih prvič omenjen leta 1275 kot Gornji vipavski grad. Bil je v lasti oglejskega patriarha. Kot deželno knežji fevd je pogosto menjal gospodarja.

Leta 1344 je prišel v last Habsburžanov, leta 1487 pa je pripadel plemiški rodbini Herbersteinov. Za krajši čas so ga v 1. polovici 16. stol. zavzeli celo Benečani, ki pa so jih Habsburžani kmalu pregnali.

Po letu 1577 je postal last družine Lanthieri; verjetno v 17. stol. pa so grad opustili in je začel propadati.
Vipavcem in vsem ostalim obiskovalcem predstavlja Stari grad prijetno izletniško točko, saj se tam razprostira pogled nad celo Zgornjo Vipavsko dolino.

Iz Vipave do gradu je približno pol ure hoda.
 
Ruševine stojijo  na strmi vzpetini nad trgom, na manjšem platoju na pobočju Nanosa. Že v prazgodovini je na tem mestu stala naselbina, okoli leta 1100 pa so jo ponovno poselili Bogenski grofje, ki so si posest delili z oglejskimi patriarhi; najbrž je bil tedaj zgrajen severni del gradu, romanski »bergfrid«. Grad se v virih posredno prvič omenja leta 1154, ko je v listini kot vipavski gospod imenovan bogenski ministerial Wulfling dee Wippach. V začetku 13. stoletja so posesti Bogenskih grofov prevzeli sorodniki grofje Andeški; oglejski patriarh Bertold Andleški je del gospostva Vipava leta 1251 prenesel na patriarhat, del pa so po Bogenskih grofih leta 1242 podedovali Babenberžani in po njih Ulrik Spanheimski, katerega delež je leta 1269 prav tako prešel v last oglejskega patriarha. Le-ta je posest spremenil v gastaldijo in nastavljal glavarje, odgovorne za gospodarsko upravo in sodstvo. Poleg glavarja so v gradu bivali tudi gradiščani, ki so skrbeli za obrambo gradu. Patriarh je leta 1320 grad podelil v fevd Rajnherju Schenku, med letoma 1342 in1343 pa so drugi oglejski vazali brez vednosti patriarha prodali Habsburžanom. Najaksneje v prvi polovici 15. stoletja so gradu dodali obzidje, ki je bilo na severni strani polkrožno sklenjeno, in verjetno tudi obrambni jarek. Po turškem vpadu leta 1478 so grajski areal obzidali z renesančnim obzidjem z okroglimi stolpi, z manjšimi rondelami pa je bilo modernizirano tudi staro grajsko obzidje. Cesar Friderik III. je leta 1487 vipavsko gospostvo z gradom podelil v fevd Leonardu baronu Herbersteinu, cesar Maksimiljan pa deset let kasneje goriškemu grofu Leonardu; po njegovi smrti je ponovno prišlo v posest Habsburžanov. Leta 1528 so ga dobili v posest baroni Lanthieri in v njihovi lasti je ostal vse do konca druge svetovne vojne.

Več v Umetnostna topografija Slovenije, Upravna enota Ajdovščina, ur. Helena Seražin, ZRC SAZU, 2012 


TIC Vipava 
Glavni trg 1 
5271 
Vipava 
Telefon : 05 368 70 41 
E-pošta :  
Spletna stran : http://www.izvirna-vipavska.si/sl 


vodeni
individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,8503 
GPS Easting (E) : 13,9641 
na zemljevid

Publikacije

Zemljevid Vipave - znamenitosti

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti