Ocenite ponudbo:

Lanthierijev dvorec v Vipavi, Vipavska dolina

Naslov:
Vipava
Lanthieriji so bili vneti graditelji. V Vipavi so ob izvirih istoimenske reke tik starega Baumkirchnerjevega gradu postavili sredi 17. stol. dvorec, ki ga na zunanji strani krasijo imenitne štukature. Zgradili naj bi ga leta 1669 in je tipičen primer beneške arhitekture. Dvorec je bil prvotno mnogo skromnejši. Leta 1762 so Lanthieriji dvorec prenovili in takrat je dobil današnjo baročno podobo.

Zdravice, ki so se vrstile v Lanthierijevi graščini v Vipavi v zgodnjem 18. stoletju, so bili pravi koncerti. Vino se je ob pitju pretakalo skozi okrogle in cevaste dele - čevelj visokega steklenega kozarca glo-glo in pri tem ustvarjalo prijetne, skladne glasove.
Dvorec je obiskal tudi beneški dramatik Carlo Goldoni.
      
Nazadnje je v gradu do 1910 leta živel grof Karel Friderik Lanthieri. Po njegovi smrti je veja goriško - vipavskih grofov izumrla in z možitvijo hčere prešla na barona Hermana von Lewetzowa-Lanthieri.

Od leta 1918 do oktobra 1991 je bil dvorec v vojaških rokah.

 
Plemiška rodbina Lanthieri, po rodu iz okolice Brescie, se je na Goriško preselila v 2. polovici 15. stoletja.  Vipavsko graščino, ki jo Valvasor imenuje Novi grad, je okoli leta 1659 zgradil Anton V. Lanthieri: o tem priča letnica, izklesana na sklepniku portala, ki iz palače vodi na mostiček za njim. Povod za gradnjo je bil bržkone za naslednje leto napovedani prihod cesarja Leopolda I., ki je 17. septembra 1660 na poti iz Ljubljane v Gorico tudi zares prenočil v Vipavi. V privilegijih, podeljenih Lanthierijem ob povišanju v grofovski stan leta 1642, je bilo namreč zapisano, da ima vsak vladar, ki pride v deželo in se ustavi v trgu, pravico do bivanja v palačah in gradovih te rodbine. Iz dokumentov, hranjenih v rodbinskem arhivu, je razvidno, da je dunajski dvor navadno predhodno poslal posebne komisarje, ki so poskrbeli za to, da so v Vipavi in Braniku zgradili dodatne hleve in stanovanja za številno vladarjevo spremstvo: v Vipavi so tako na državne stroške posebej za to priložnost zgradili hleve za 240 konj vojaškega prateža.
Mesnati listi v okenskih ostenjih, v šopke povezane knjige, domišljijske krajine, marmorirani vzorci in nerodno naslikani figuralni prizori z zanimivo ikonografsko vsebino, vzeto iz antične mitologije in basni, izdajajo avtorstvo iste slikarske delavnice, ki je v sredini osemdesetih let 17. stoletja poslikala stene notranjščine bližnje Lanthierijeve vile na Zemonu. V duhu barokizacije je bila graščina okoli leta 1762 predelana v podeželski dvorec. Pred dvorcem je bil urejen veliki parterni park s kipi putov. Vzdolž parka so bila zgrajena nova gospodarska poslopja, stara na otoku za dvorcem pa so bila okoli leta 1767 prezidana in dopolnjena tako, da tvorijo simetrično urejen, tritraktno zaprt stavbni kompleks. Prostorska os, ki teče od parka skozi vhodno vežo dvorca in čez mostiček na dvorišče za njim, se tu nadaljuje skozi na novo zgrajeni nekoliko potlačeni rustični portal do drugega, zdaj porušenega mostička čez izvir reke Vipave do mesta, kjer je nekoč stal paviljon in vinski hram. Lanthieriji so graščino začeli postopoma opuščati že po prvi svetovni vojni, saj je bila tedaj, ko je bila v njej urejena poljska bolnišnica, skoraj opustošena. Po drugi svetovni vojni je bil kompleks nacionaliziran, v dvorcu pa je svoje prostore dobil Kulturni dom jugoslovanske vojske. Po letu 1991 je kompleks prevzela Občina Vipava. Rezidenčno poslopje dvorca Lanthieri je bilo obnovljeno konec leta 2012. Od začetka leta 2013 pa v njem obratuje novogoriška Visoka šola za vinarstvo in vinogradništvo.
Lanthieriji so v Vipavi poleg cesarjev Leopolda I. in Karla VI. (1728) gostili tudi druge slavne osebnosti, kot sta bila na primer beneški komediograf Carlo Goldoni in slikarka Rosalba Carriera. Graščina v Vipavi je bila pomembno upravno, kulturno in družabno središče zgornje Vipavske doline.

Več v Zgodovina in razvoj arhitekture in okolja Vipave ter Vipavske doline, Elena Mulic, 2011 


TIC Vipava 
Glavni trg 1 
5271 
Vipava 
Telefon : 05 368 70 41 
Telefon 2 : 051 215 226 
E-pošta :  
Spletna stran : http://www.izvirna-vipavska.si/sl 


vodeni
GPS Northing (N) : 45,8455 
GPS Easting (E) : 13,9628 
na zemljevid

Publikacije

Zemljevid Vipave - znamenitosti

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti