Ocenite ponudbo:

Grad Bogenšperk

Naslov:
Bogenšperk 5 1275 Šmartno pri Litiji
Telefon:
01 898 78 67, 01 898 76 64
Faks:
01 898 78 67
e-mail:
Grad Bogenšperk stoji na slemenu nad zaselkom Dvor jugovzhodno od Litije. Natančen čas nastanka gradu ni znan. Prvič je bil omenjen l. 1533 kot posest rodbine Wagen, po kateri je dobil ime. L. 1672 ga je kupil znameniti ljubljanski polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki si je v njem uredil bogato knjižnico in grafično zbirko ter ustanovil grafično delavnico in tiskarno za bakroreze. Deloma je grad preuredil, poglobil vodnjak, zgradil podzemno klet in kapelo Matere božje. Grad je kasneje zamenjal več lastnikov, zadnji so bili od l. 1853 do druge svetovne vojne knezi Windischgraetzi. Kasneje so v gradu živeli jezuiti in različni najemniki. Grad že več desetletij uspešno prenavljajo.

Grad ima ohranjeno značilno renesančno zasnovo iz 16. stoletja. Štiri med sabo različne grajske trakte poudarjajo vogalni stolpi, od katerih sta jugozahodni in severovzhodni valjasta, jugovzhodni in severozahodni pa imata kvadraten tloris. Nad portalom na zahodni fasadi gradu je v prvem nadstropju obnovljen lesen balkon. Trakti obkrožajo notranje, z dveh strani arkadirano dvorišče. Rekonstruirali so tudi stolpič z uro. Na fasadah najdemo vzidane grbe: v severnem traktu novi grb Wagnov (I. Krištof) iz l. 1558 in grb Liechtenberških s preklesanim grbom Wagnov, v zahodnem traktu robbijevsko Madono, v južnem grb rodbine Gallo. Razpored notranjih prostorov je iz obdobja Valvasorjeve preureditve. V prvem nadstropju je v jugozahodnem stolpu urejena nekdanja Valvasorjeva delovna soba z rekonstruirano manjšo tiskarno. S pohištvom je opremljena knjižnica, občasna poročna dvorana. Ob prehodu z dvorišča v park je vkopana večja cisterna.

L. 1979 je bila z arheološkimi raziskavami potrjena na Valvasorjevih podobah zabeležena skromna renesančna zasnova vrta. Med obodnimi zidovi in obrobno razvrščenimi gospodarskimi objekti so uredili zelenjavno-okrasni vrt, sadovnjak in zaobljen ribnik, po katerem so plavale race. Verjetno so imeli bolj dekorativen vrt, razdeljen v okrasne četverokotnike, na dvoriščni strani. Parcelno delitev prvotnega vrta so ohranili tudi po dodatnih zasaditvah parkovnega drevja v času Windischgraetzov v 19. stoletju, ko so park preuredili v maniri poznega krajinskega sloga. Ob poteh proti gradu na severni strani so zasadili še danes dobro ohranjen lipov drevored.

Nova kapela v pritličju je bila odprta l. 1991, orgle v dvorani so kupili l. 1992. V gradu so redno odprte Valvasorjeva grafična zbirka z rekonstruirano tiskarsko prešo, Slovenska geodetska zbirka, lovska zbirka (zbirke Tehniškega muzeja Slovenije) in čarovniška zbirka. Nekaj sob je namenjenih lokalni zgodovini. V nekdanji knjižnici je urejena poročna dvorana, saj je grad ena najbolj popularnih poročnih postojank v Sloveniji. Grajski vrt je prosto dostopen.
 


Javni zavod Bogenšperk 
Bogenšperk 5 
1275 
Šmartno pri Litiji 
Telefon : 01 898 78 67 
Telefon 2 : 01 898 76 64 
Faks : 01 898 78 67 
E-pošta :  
Spletna stran : www.bogensperk.si 


vodeni
individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,0238 
GPS Easting (E) : 14,8571 

Bogenšperk

Kraj: Bogenšperk
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : Razvojni center srca Slovenije d.o.o. | 01 896 27 10 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti