Ocenite ponudbo:

Selo

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Moravske Toplice - podružnica Selo
Kranjčeva ulica 3, 9226 Moravske Toplice
02 538 15 20
300
Število prebivalcev
295 m
Nadmorska višina
na podeželju
Zdravilna klima
Izletniški kraj in gričevnato, razgibano, slikovito naselje s prečudovitimi razgledi. Vas je bogata zaradi zakladnice kulturne dediščine. Tu se nahaja edinstvena romanska rotunda sv. Nikolaja in Device Marije, ki naj bi po legendi sprva pripadala templjarjem. Nastala naj bi domnevno v prvi polovici 13. stoletja. Gotsko stensko slikarstvo in romanska arhitektura dajeta rotundi nadregionalno in mednarodno umetniško arhitekturno in slikarsko vrednost. Severna stena je bila v 14. stoletju poslikana z motivi Poklona treh kraljev, znova pa okrog leta 1400. Na severni steni je ponovljen ikonografski prizor Treh kraljev, na južni pa nadaljevanje Pasijona. Zelo slikovita je kupola, kjer se razpenja mavrična mandorla s sv. Trojico in Kristusom, zunaj nje pa simboli evangelistov. Zunanjost členijo lizene z bogatim venčnim zidcem.
Ob rotundi je tudi energetska točka, v kateri se stikata energiji Kozmosa in Zemlje.
Na starem pokopališču v neposredni okolici romanske rotunde počiva nekaj članov prosenjakovske rodbine grofov Matzenauerjev. Tu najdete tudi grobove kalvincev, zanje je značilno, da nimajo križev.
Je vas z versko raznolikostjo – evangeličani obrede opravljajo v cerkvi v središču vasi, katoličani v romanski rotundi.
Krajevna društva, tudi aktivno pevsko društvo, poskrbijo z najrazličnejšimi dogodki in aktivnostmi za očarljivo vaško vzdušje. V maju prirejajo Srednjeevropsko tekmovanje v košnji z ročno koso, v septembru Lüjpanja kukorce (Ličkanje koruze). Rekreativci se lahko v decembru udeležite Miklavževega pohoda. Vasica je speča lepotica zaradi edinstvene narave, ki jo lahko občudujete kot pohodnik ali kolesar, saj tod mimo vodijo pohodne in kolesarske poti, urejena so tudi počivališča.
Selo je izhodišče za raziskovanje drugih turističnih znamenitosti v okolici oziroma obmejnih dvojezičnih krajev s sosednjo Madžarsko.
V Selu se je rodil Aleksander Škalič (1902-1978), evangeličanski duhovnik, eden od iniciatorjev gradnje evangeličanske cerkve v Selu.
Za vodene oglede po rotundi skrbi TIC Selo, podružnica TIC-a Moravske Toplice
 


Točka odličnosti : Romanska rotunda sv. Nikolaja in Device Marije 
Znameniti meščani : Aleksander Škalič (1902-1978), evangeličanski duhovnik, eden od iniciatorjev gradnje evangeličanske cerkve v Selu. 


GPS Northing (N) : 46,7344 
GPS Easting (E) : 16,2894 
Regija: Pomurska
Kraj: Selo
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Občina - TIC Moravske Toplice | 02 538 15 20 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti