Ocenite ponudbo:

Lokev

InfoKrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Tiskanje Dodaj v turistični vodič
TIC 1:Informacijska točka Lokev - Tic Sežana
Lokev 139, 6219 Lokev
+386 (0)5 7621 017
788
Število prebivalcev
450 m
Nadmorska višina
na podeželju
Ime izvira iz lokev od koder so vaščani zajemali vodo zase, živino pa so napajali v kalih. Najpomembnejši kulturni spomenik je obrambni stolp na Taboru katerega so l.1485 zgradili Benečani za zaščito pred Turki, kasneje je služil kot vaška žitnica, danes je v njem urejen muzej. Vitezi templarji so zgradili župnijsko cerkev sv. Mihaela v kateri so freske Toneta Kralja. Ob cerkvi  je gotska kapelica Marije Pomočnice iz leta 1426. Na vrhu hriba nad Lokvijo je kaštelir Klemenka. Na platoju so še vidne ruševine cerkve sv. Klemena, zaščitnika ovac. Vaščani so hodili prosit svetnika, »da bi volkom zaklenil gobec«. Kokoš nad Lokvijo (670m) je eden od vrhov gričevja, ki ločuje sežanski Kras od tržaškega zaliva (meja z Italijo). Urejene so pešpoti, kolesarske in jahalne steze.

Zanimivosti:
• lepo ohranjeno staro vaško jedro; okrog stolpa sklenjene obzidane domačije, ki so imele obrambni značaj. Ohranjeno gotsko okno na domačiji hišna št.22, hiša št.119 (župnišče ali samostan) z letnico 1698, domačije od hišne št.125-129, in hiša št.122. iz dveh večjih delov: Zgornji del ali Britofa in Dulanja vas
• Vaščani so zajemali vodo zase v lokvah in lokvicah (od tod ime vasi), živino pa so napajali v kalih. Danes ne poznamo več razlike med kalom in lokvo. Nemci so vas poimenovali Hülben, Italijani pa Corgnalle (popačenka nemške Kornhalle – žitno skladišče)
• Lokev je l.1900 štela 1027 prebivalcev (Sežana 1244). Ker je železnica dala prednost Sežani (l.1957) zaradi prometno neugodne soteske Glinščice, je Lokev precej izgubila. V vasi so ostale prazne furmanske gostilne in hlevi (primer: hiša št.138 –velika dvoetažna stavba – kmečki dvorec iz l.1679). Ni bilo več Čičev, ki so nekoč tovorili oglje in drva v Trst, Lokavci niso več tovorili soli iz koprskega primorja v notranjsko, od koder so vozili les in živino v Trst.
• najpomembnejši kulturni spomenik je obrambni stolp na Taboru (l.1485 zgradili Benečani); za zaščito krajanov in njihovega imetja pred Turki, kasneje je služil kot vaška žitnica. Danes je v njem urejen muzej z zbirko orožja in uniformami
• Lokev so oglejski gospodje l.1118 podelili viteškemu redu templarjev, kateri so zgradili Poslikave prikazujejo vojni čas, poziv k uporu proti okupatorju, goreče vasi
• ob cerkvi  je gotska kapelica Marije Pomočnice iz leta 1426 z lesenim kipom Marije z Jezusom s konca 15.st.                        
• popoldansko vročino pogosto omili veter, ki močno piha skozi lokavska vrata (zahodnik –jugo in vzhodnik –burja, ki ne zaostaja mnogo za bazoviško, kjer ima burja glavni kanal za Trst in dalje proti JZ do Benetk.
• Župnija Lokev prireja: delavnice za otroke, srečanja mladih, počitnice za otroke, večere za starše, razne shode, romanja  
• SZ od naselja je jama Vilenica v njej so se domačini skrivali pred Turki; najstarejša turistična jama na svetu (l.1748 – Nemec Nagel izdelal dober jamski načrt)
• literarno srečanje Vilenica (september), vaško opasilo (september)
• Planinska koča na Kokoši; Kokoš nad Lokvijo (670m) je eden od vrhov gričevja, ki ločuje sežanski Kras od tržaškega zaliva (meja z Italijo). Urejene so pešpoti, kolesarske in jahalne steze.   

Na Kokoš pridemo:
 - iz Lokve čez vas Prelože (1 uro in 30 min)
 - direktno iz Lokve po makadamski poti mimo pokopališča (1 uro)
 - bolj položna iz smeri Krvavi potok-Vrhpolje. Po poti med travniki lahko spomladi občudujemo rože (lučnik, madronščica, glavinec, zvončnica,…), jeseni pa čudovito prelivajoče se odtenke ruja.

Neposredno nad Lokvijo je na vrhu hriba Klemenka kaštelir (narečno ime za kraško prazgodovinsko gradišče) z dobro ohranjenim, 440 m dolgim, kamnitim nasipom. Na platoju so še vidne ruševine cerkve sv. Klemena, zaščitnika ovac. Vaščani so hodili prosit svetnika, »da bi volkom zaklenil gobec«
   
Legende govorijo, da se je po stari cesti iz Vremske doline v Lokev vozila ŠEMBILJA (nejasna kraška figura v podobi hudiča v goreči kočiji), ki je za seboj puščala kolesnice v skalah, katere arheologi razlagajo kot ostanke prazgodovinskih in rimskih poti.

Lokavsko polje – navidez malo kraški, valovit, z doli in redkimi vrtačami posejan travnik Z in J od naselja. Tu ni za kras značilnih suhih zidov, ker se skozi lokavska vrata širi pas terciarnih –t.i.kozinskih skladov (ta apnenec se težje odbija in drobi kot npr. temni komenski apnenec), na katerih je površje manj kraško tudi v Lipici. Del kamenja so porabili za stavbe, tudi Tabor, ostalo pa so zmetali v »buže« (po domače skalni žlebovi), iz katerih so prej pobrali ilovico, grušč pa pokrili z ilovico.

Ostanki nekdanjih kamnolomov – na J pobočju hriba Klemenke in na Mirišču. Tam pa že najdemo več gostih zidov in škarp (katastrska mapa iz l.1822 je vrisanih več kot sto otočnih parcel. Kolovoze, ki so vodili na parcele so nekoč imenovali ulice.
 


Avtomobilski promet : Lokacija: ob cesti iz Divače proti Lipici (naprej mejni prehod Bazovica -Italija)  


Poštni urad : Pošta Slovenije - Lokev 
Lokev 159a, 6219 Lokev 
05 731 81 90 
GPS Northing (N) : 45,6612 
GPS Easting (E) : 13,9299 
Fotografije
Skrbnik : Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana | 05 764 02 50 | | last modified: 23.08.2014
na zemljevid
GPS N: 45,6612
E: 13,9299
Destinacija: Kras
Kraj: Lokev

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti