Ocenite ponudbo:

Lože, Vipavska dolina

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Vipava
Glavni trg 1
+386 5 368 70 41
na podeželju
Lože so gručasta vas v zgornji Vipavski dolini. Postavljene so ob vznožju Vipavskih gričev.

Vas se je skozi stoletja širila in sčasoma se je oblikovalo naselje sestavljeno iz dveh delov: Srednja vas in Jamški. Vsaka družina si je nekdaj, glede na lastne zmožnosti in okus oblikovala domačijo. Dodajali so stavbo za stavbo in tako so se dvorišča počasi zapirala. Proti vaškim potem so obrnjene zadnje strani hiš, ki oblikujejo značilne gase. Domače življenje in gospodarstvo pa poteka na borjaču. Taka razporeditev je že nekdaj pomenila razumno porabo prostora, bivališče je bilo zavarovano pred burjo, pa še vsak gospodar je imel pregled nad svojo lastnino.

Skoraj na vseh zgradbah izpred sto in več let so ohranjeni kamniti okenski okviri in portali – čudovito obdelani hranijo v napisih spomin na človeka, ki jih je dal postaviti. Kmetje so se bali hude ure in toče. Morda so prav zato po vipavskih vaseh tako pogosta vaška znamenja. Ob cesti med Ložami in Mančami stoji  znamenje z reliefom. Ta prikazuje križanje. Je preprosto ljudsko klesarsko delo (slika 2 na levi).
 
Vinogradništvo v Ložah se naslanja na stare sorte trt, ki jih tu sadijo že dolga leta. Niti hud napad trtne uši ob koncu prejšnjega stoletja te pomembne tradicije ni uničil, saj so kmetje začeli stare sorte cepiti na nove, odpornejše ameriške podlage. Tako so v Ložah ohranili sorte kot so pinela, rebula, malvazija in zelen. V novejšem času pa ponudbo dopolnjujejo z vini pridelanimi iz grozdja sort beli pinot, chardonnay, sauvignon, cabernet sauvignon in barbera. Morda je kvaliteta loškega vinarstva povezana tudi s Kmetijsko-sadjarsko in vinogradniško šolo, ki je v letih po drugi svetovni vojni delovala v gradu Lože (slika 1 na levi).

Naselje je vključeno v projekt Vipavska vinska cesta. Več o ponudnikih in sortah vin, ki jih ponujajo, najdete na spletni strani Vipavske doline.


 


GPS Northing (N) : 45,8273 
GPS Easting (E) : 13,9382 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Vipava | 05 368 70 41 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti