Ocenite ponudbo:

Sveti Tomaž

Info KrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Turistični informacijski center
TIC Ormož
Kolodvorska 9, 2270 Ormož
++386 2 741 53 56
Sveti Tomaž je večja vas s središčem pri župni cerkvi sv.Tomaža, ki stoji pod kopastim temenom griča Kostanja. Sveti Tomaž leži sredi zahodnih Ljutomersko–Ormoških goric, med Ormožem, Ptujem in Ljutomerom. Gričevnat svet sestavljajo široka slemena med kraki izvirov Lešnice in Sejanskega potoka. Na največjem griču Gomila stoji stolp, s katerega je ob lepem vremenu čudovit razgled daleč naokrog. Po večini sta tod glavni panogi poljedelstvo in živinoreja, na določenih krajih je svoj prostor našlo tudi vinogradništvo.

Baročna župna cerkev je bila zgrajena v letih 1715–1727 s pomočjo fevdalnih donatorjev: grofice Elizabete Saurau – Pethe, baronov Muhr in komturja Gvida Starhemberga. Posvečena je bila leta 1742. Gre za veliko, stilno napredno arhitekturo, ki med prvimi pri nas uveljavlja enovito, centralno zasnovano stavbo s tlorisom v obliki enakokrakega križa (v našem primeru križniškega emblema) in s polkupolasto poudarjenim osrednjim prostorom.

Obiskovalci lahko obiščejo tudi ribnik in Stajnkov vodni mlin v Savcih (info.: 00 386 (0)2 719 52 66).

Lokalni turistični vodniki po občini Ormož vas bodo z veseljem popeljali po vinskih cestah ter vam razkazali znamenitosti občine Ormož (glej seznam lokalnih vodnikov).
 


Znameniti meščani : Pred cerkvijo stoji spomenik Franca Ksaverja Meška priznanega pesnika in pisatelja. Rodil se je v Gornjih Ključarovcih. Pisati je začel že v gimnaziji, najprej prozo, potem pesmi. Njegovo najobsežnejše delo „Na Poljani“ je posvetil domovini. Pisal je tudi mladinsko prozo in velja za našega najizrazitejšega mladinskega pripovednika. Njegove najlepše povesti so zbrane pod naslovom „Mladim srcem“. Po njem se danes imenuje ormoška knjižnica.

 


Turistično društvo : Turistično društvo Sveti Tomaž 
Sv. Tomaž 44, 2258 Sveti Tomaž 
041 776 839; 02 719 52 96 
GPS Northing (N) : 46,4833 
GPS Easting (E) : 16,0785 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Javna razvojna agencija občine Ormož - TIC Ormož | 02 741 53 56 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti