Ocenite ponudbo:

Preddvor

InfoKrajiNastanitveAtrakcijeAktivnostiDogodkiHrana in vinoVeč
Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Turistični informacijski center:Turistično informativni center Preddvor
Dvorski trg 3
++386 5 914 88 46
3453
Število prebivalcev
475 m
Nadmorska višina
ob jezeru; na podeželju
Preddvor leži pod strmimi pobočji Storžiča, v varnem zavetju pod Zaplato, kjer reka Kokra izstopi iz soteske, obdan s štirimi gradovi.
S ponosom mu lahko rečemo Dvor mirne narave. Že več kot devet stoletij ga v ozadju kot mogočna gorska kulisa krasijo vrhovi. ki marsikateremu obiskovalcu vzbudijo željo, da bi se povzpel nanje.
Storžič, markanten dvatisočak z značilno priramidasto obliko, Kališče, izredno priljubljen hrib, ki redno gosti planince ali pa travnata Zaplata s skrivnostno krpo gozda na sredi, ki mu rečemo Hudičkov boršt, ter številne cerkvice na gričkih pod njimi, nam lesketajoče odsevajo svojo čudovito podobo na gladini jezera Črnava.
 


Znameniti meščani : Matija Valjavec se je rodil 17. februarja 1831 na Srednji Beli pod Storžičem in je umrl 15. marca 1897 v Zagrebu. Bil je profesor klasičnih in slovanskih jezikov v Varaždinu in v Zagrebu. Ukvarjal se je s pesništvom, jezikoslovjem in narodnopisjem. Odlikuje ga preprosta in prikupna domišljija brez velikih umetniških ambicij. V gimnaziji je predeloval ljudske pripovedke in pravljice, kasneje pa je zapisoval izvirne gorenjske, prleške, prekmurske, štajerske in kajkavske pesmi. V jezikoslovje je prispeval številne članke. Ukvarjal se je tudi z zbiranjem ljudskega blaga ter ustvaril številne lirske in pripovedne pesmi ter epe, slovi pa tudi kot pisec živalskih pravljic v verzih (Pastir, Volk Rimljan, Osel, Kralj zverin idr.)

Josipina Urbančič Turnograjska se je rodila leta 1833 na gradu Turnu pri Preddvoru, Janezu Urbančiču in Josipini Tepinc. Ko je dopolnila osem let, ji je umrl oče. Za vzgojo Josipine in njenih dveh bratov so skrbeli domači učitelji, med njimi tudi Lovro Pintar, ki je imel predvsem velik vpliv na Josipinin odnos do slovenskega jezika in s tem tudi na njeno pisno ustvarjanje v slovenščini. Leta 1854 je v Gradcu za posledicami poroda in ošpic umrla, stara komaj 21 let.


 


Poštni urad : Pošta 4205 Preddvor 
Turistično društvo : Turistično društvo Preddvor 
Goričica 8 
04 255 10 23 
 
Policija : Policijska postaja Kranj - policijska pisarna Preddvor 
Belska cesta 2 
04 255 10 06 
Zdravstveni dom : Zdravstvena postaja - splošna ambulanta 
Belska cesta 42 
04 255 10 13 
Zobozdravnik : Zdravstvena postaja - zobna ambulanta 
Belska cesta 42 
04 255 13 82 
GPS Northing (N) : 46,3017 
GPS Easting (E) : 14,4219 
Skrbnik : Zavod za turizem Preddvor - TIC Preddvor | | last modified: 10.11.2013
na zemljevid
GPS N: 46,3017
E: 14,4219
Regija: Gorenjska
Kraj: Preddvor

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti