Oživljanje tradicije na sodoben način

Slovenci smo ponosni na svojo kulturno zgodovino in tradicijo. Skozi zgodovino je ravno to pripomoglo, da smo »stali in obstali«, kot bi rekel slovenski reformator Primož Trubar. To svojo tradicijo prikazujemo na različne načine, najbolje pa je obiskati katerega od številnih festivalov, ki ponujajo vpogled v življenje nekoč in danes posameznega kraja. Čeprav se na mnogih festivalih prepletajo različne sfere življenja, najpogosteje glasba in lokalna gastronomija, izpostavljamo nekaj festivalov, ki imajo bolj izrazito etnološko vlogo.

Pustovanja

Ste vedeli, da si Slovenci že stoletja radi nadenejo maske in z njimi odganjajo zimo? Nekaj poganskega je v teh ljudeh, boste rekli. Najbrž bo kar držalo. Obredi odganjanja zime in zlih duhov so stari, verjetno vsaj toliko kot človeštvo. Danes jih ohranjajo tako starodavni avtohtoni liki kot moderne maske, ki predstavljajo zrcalo sodobne družbe. Ideje za noro pustovanje najdete skoraj povsod po Sloveniji.

Več

Kurentovanje na Ptuju

Ptujsko kurentovanje je največji slovenski pustni dogodek z bogato tradicijo. Obhodi kurentov so uvrščeni tudi na seznam nesnovne kulturne dediščine UNESCO.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Ko se poletje poslavlja, ulice zgodovinskega mesta Kamnika preplavijo pisane narodne noše z vseh koncev Slovenije. Največji etnološki festival v Sloveniji z več kot 40-letno tradicijo vsako leto drugi vikend v septembru privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine je  britanska medijska hiša The Guardian uvrstila med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi.

Obišči stran

Jurjevanje

Bi se radi naučili plesnih korakov, ki prehajajo iz roda v rod? Bi slavili življenje in rojstvo novih letnih časov, ki prinašajo rast in izobilje? Pridite junija v Belo krajino, pokrajino belih brez, lanu, lenobne reke Kolpe, dobrega vina in kulinaričnih posebnosti. V Črnomlju, največjem belokranjskem mestu, že vse od leta 1964 poteka jurjevanje, najstarejši folklorni festival v Sloveniji.

Obišči stran

Festival idrijske čipke 

So vam všeč čipke? Zakaj si ne bi izdelali svojih? Pridite v Idrijo, kjer jih izdelujejo od leta 1696. Poseben festival predstavlja mojstrske izdelke iz čipk, hkrati pa ponuja še zabavni program in oglede različnih znamenitosti. Na njem poskusite tradicionalne jedi in si privoščite kavo ali torto s sladkorno čipko. Udeležite se delavnic klekljanja – morda tudi vi postanete mojstrica ali mojster idrijske čipke.

Obišči stran

Historial

Zavrtite časovni stroj in vstopite v svet srednjeveške Škofje Loke. Staro mestno jedro preplavijo srednjeveške stojnice, kjer lahko spoznate bogato rokodelsko in obrtniško tradicijo.  V srednji vek vas popeljejo plesalci in igralci v srednjeveških kostumih, ki uprizarjajo starodavne plese, viteške boje in nekdanje življene Škofjeločanov. Preizkušate lahko jedi po recepturah grajske in tradicionalne ljudske kuhinje ter uživate v zvokih srednjeveške in renesančne glasbe.   

Obišči stran

Prešernov smenj

Če boste Slovence vprašali, kdo je France Prešeren, vam bo zagotovo vsak znal kaj povedati o njem in njegovi poeziji. Ena od življenjskih postaj največjega slovenskega pesnika je bil tudi Kranj. Ob obletnici pesnikove smrti, 8. februarja, ko obeležujemo slovenski kulturni praznik, se čas v starem mestnem jedru Kranja zavrti nazaj v 19. stoletje, v Prešernov čas. Spoznate lahko, kako so nekdaj živeli meščani in kakšne so bile rokodelske spretnosti Kranjčanov, okusite kulinarične dobrote in se zapeljete s kočijo. Povsod pa vas bo spremljala Prešernova poezija.

Obišči stran

Kravji bal

Bohinjske planine so od nekdaj zagotavljale odlično pašo za živino, ki se je na njihovih travnikih pasla čez poletje. Prav zato imajo bohinjski siri poseben okus in so poznani daleč na okoli. Jeseni, ko pastirji priženejo živino v dolino, pa je v Bohinju še posebej veselo. Takrat že več kot 60 let pripravljajo tradicionalni Kravji bal, kjer lahko spoznate vrsto običajev, vezanih na bohinjsko planšarsko tradicijo. In seveda okusite značilne bohinjske sire in drugo bohinjsko kulinariko.

Obišči stran

Začutite utrip slovenskega kulturnega srca

Tako kot je Slovenija razgibana dežela, je pisana tudi njena kulturna raznolikost. Privoščite si gastronomske izlete od pokrajine do pokrajine, prisluhnite glasbi, zaplešite ali uživajte v gibljivih slikah. Spoznajte največje ikone Slovenije in zaklade svetovnega pomena pod okriljem UNESCO.

Festivali in dogodki

Obiščite zanimive slovenske festivale in kulturne dogodke!

Festivali in dogodki

Več

Največji gastronomski dogodki v Sloveniji

Okusite Slovenijo na številnih gastronomskih festivalih in dogodkih.

Največji gastronomski dogodki v Sloveniji

Več

Glasbeni festivali

Na glasbenih festivalih po Sloveniji lahko spremljate najpomembnejše izvajalce z vsega sveta.

Glasbeni festivali

Več

Uprizoritvene in vizualne umetnosti

Obiščite festivale, kjer lahko spoznavate najboljšo domačo in svetovno produkcijo na področju gledališča, filma, plesa, multimedijske ustvarjalnosti.

Uprizoritvene in vizualne umetnosti

Več

Ikonične znamenitosti

Podobe Slovenije, ki bodo pustile globok vtis na vas.

Ikonične znamenitosti

Več

Svetovna dediščina UNESCO

Slovenske zakladnice svetovne dediščine.

Svetovna dediščina UNESCO

Svetovna dediščina UNESCO

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji