Plečnikove mojstrovine kot na dlani

Slovenija v letu 2017 zaznamuje 60. obletnico smrti velikega arhitekta Jožeta Plečnika. Največji pečat je pustil v slovenski prestolnici, zaradi česar jo mnogi imenujejo Plečnikova Ljubljana. Njegovo mojstrstvo se kaže v prepletu klasičnih oblikovnih prvin z lastnim navdihom. Večino najbolj znanih Plečnikovih biserov boste zlahka obiskali peš. Odkrijte zapuščino Jožeta Plečnika, ki je bila nominirana za uvrstitev na Unescov seznam svetovne dediščine in je trenutno umeščena na Tentative seznam.

Čez Tromostovje do tržnice

Dobimo se na Prešernovem trgu, eni najbolj znanih zbirnih točk v središču Ljubljane. Ob pogledu na reko Ljubljanico se ne boste mogli izogniti najbolj znameniti in impresivni povezavi z nasprotnim bregom - Tromostovju. Plečnik je prvotnemu kamnitemu mostu dodal še dva za pešce in tako ustvaril edinstveno posebnost Ljubljane.

Ko boste prečkali Tromostovje, vas na desnem bregu Ljubljanice čaka še ena nepozabna Plečnikova mojstrovina – glavna ljubljanska tržnica. V dveh etažah pokritih tržnic boste našli trgovinice z mlečnimi izdeli, mesnice, ribarnice, morda vas premami vonj po svežih pekovskih izdelkih. Skozi polkrožna okna pokritih tržnic lahko na eni strani opazujete dogajanje na reki in nasprotnem nabrežju, na drugi pa se sprehodite skozi dolg niz stebrov. Ob občudovanju Plečnikovega dela se prepustite tudi vrvežu odprte tržnice, kjer branjevke vsak dan ponujajo sveže sadje in zelenjavo, cvetje, zelišča in druge pridelke. 

Plečnikovi templji kulture

Le nekaj korakov stran od Tromostovja boste lahko vstopili v Narodno in univerzitetno knjižnico, največjo knjižnico v Sloveniji, ki je prav tako arhitekturni biser Jožeta Plečnika. Že od daleč boste opazili njeno prepoznavno fasado, ki je kombinacija rdeče opeke in različno obdelanih kamnitih elementov. V notranjosti bo na vas naredilo vtis mogočno stopnišče z 32 stebri iz marmorja, v čitalnici pa ne spreglejte lestencev, ki jih je oblikoval Plečnik sam.

V neposredni bližini NUK-a se lahko prepustite glasbenim užitkom v letnem gledališču Križanke, enemu najbolj akustičnih prizorišč v Sloveniji. Plečnik je nekdanji samostan preoblikoval v edinstveno prizorišče različnih glasbenih dogodkov, ki jih enostavno morate doživeti!

Sanjarjenje ob Ljubljanici v Trnovem

Če se želite odmakniti od strogega središča mesta, potem obiščite Trnovski pristan. Velike kamnite stopnice so priljubljeno zbirališče vseh generacij. Sprehodite se po urejenih poteh nabrežja Ljubljanice, ki nosijo nezgrešljiv Plečnikov podpis!

V tem delu Ljubljane ne spreglejte tudi Plečnikovega dela v Trnovski cerkvi in na Trnovskem mostu, ki velja za enega redkih mostov na svetu, na katerem rastejo drevesa!

Spoznajte Plečnikovo življenje in delo

Plečnikova hiša v bližini Trnovskega mostu, kjer je Jože Plečnik živel od svoje vrnitve iz tujine leta 1921 do svoje smrti, je prava zakladnica arhitektove ustvarjalnosti. Sprehod skozi hišo je kot sprehod skozi arhitektovo življenje in delo.  Plečnikova hiša je tako pomembno študijsko središče za vse, ki proučujejo Plečnikovo delo kot doživljajsko središče za družine, ki jih čakajo zabavne in poučne naloge, povezane s Plečnikovim delom. Pridružite se navihanemu Plečnikovemu kužku Sivku, ki vas bo popeljal po Plečnikovi poti med njegovimi najbolj znanimi stvaritvami v Ljubljani!

Po sledeh Plečnika tudi drugod po Sloveniji

Odkrivajte Plečnikovo dediščino tudi drugod po Sloveniji! V Celju boste Plečnika prepoznali v stavbi nekdanje Ljudske posojilnice, v bližini glavne železniške postaje vas bo pozdravil Plečnikov paviljon. V Kranju boste ob vhodu v mestno središče po Mohorjevem klancu naleteli na Plečnikove arkade in vodnjak, njegovo delo je tudi fasada Prešernovega gledališča. Nad Blejskim jezerom se na posestvu Vile Bled dviga paviljon Belvedere, ki je del Plečnikovega načrta za kraljevi dvorec.

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji