Pripravite pohodniške čevlje!

Slovenija je posebna dežela tudi v tem, da vas le nekaj korakov loči od mestnih središč do zelene narave. Tako vam bodo tudi ob obisku Ljubljane in ostalih mest Osrednje Slovenije prav prišli pohodniški čevlji. Planote in hribi v tem delu Slovenije so večinoma lahko dostopni, vzdušje in razgledi pa številne tako navdušijo, da se vedno znova radi vračajo. Če ste še v dvomih, vas morda prepričajo najbolj priljubljene fotografije teh pohodniških točk na Instagramu.

Kot pastirji po Veliki planini

Le nekaj kilometrov iz Kamnika se povzpnite na Veliko planino, kjer vas objame čudovita zelena pokrajina med iglavci in pašniki. Tu še vedno živi pastirska tradicija, lične pastirske koče dajejo planini v naročju Kamniško-Savinjskih Alp pravljično podobo. Krajše ali daljše sprehode po planini dopolnite z okušanjem domačih mlečnih dobrot, med katerimi morate poizkusiti značilni sir trnič. Do Velike planine lahko pridete peš ali z nihalko. Planina pa je tudi odlično izhodišče za obisk okoliških vrhov Kamniško-Savinjskih Alp.

Obišči stran

A post shared by Stepan Romanov (@stepanrmnv) on

A post shared by RTVSLO.si (@mmcrtvslo) on

Iz prestolnice na Šmarno goro

Ob sončnih popoldnevih in vikendih jo Ljubljančani radi mahnejo na Šmarno goro, ki je le korak iz mestnega središča. Pridružite se jim na poteh različnih zahtevnosti do vrha, kjer stoji cerkvica in gostilna s ponudbo domače hrane. Uživajte v razgledu na prestolnico, proti Kamniško-Savinjskim in Julijskim Alpam ali proti Dolenjski. Odlična priložnost za dobro fotografijo.

Obišči stran

A post shared by 🔝 #hribovc (@hribovc) on

Potepanje po Polhograjskih Dolomitih

Če se iz slovenske prestolnice zapeljete nekaj minut proti zahodu, boste naleteli na Polhograjske Dolomite, lahko dostopno hribovje, ki je priljubljena pohodniška točka za okoliške prebivalce in druge obiskovalce. Gremo na Lovrenca? To je bolj domače ime za Polhograjsko goro, enega najbolj priljubljenih vrhov v Polhograjcih. Morda vas bolj očara najvišji vrh v tem hribovju, tisočak Tošč, ali sosednja Pasja Ravan in Grmada. Na drugi strani, iz smeri Medvod, se pohodniki, tudi tisti z mlajšimi otroki, radi podajo na Sveto Katarino in naprej do Sv. Jakoba.

 

A post shared by Alja Nike Skrt (@aljaskrt) on

Z Ljubljanskega Barja po izjemne razglede

Ljubljansko barje ponuja številne možnosti za sprehode in pohode. Če si želite uživati v lepih razgledih, se povzpnite na vrh Krim, ki ga imenujejo tudi »južni čuvaj Ljubljanskega Barja«. Tu vas čaka tudi planinska koča z gostinsko ponudbo. Nedaleč stran se dviguje hrib Kurešček, priljubljena točka tako za romarje kot pohodnike. Za družinski izlet je idealna Sv. Ana nad Barjem, ena najbolj priljubljenih točk za fotografiranje, od koder se odpre lep pogled na Barje, okoliške hribe in alpske vrhove v ozadju. Ob vznožju se ne pozabite ustaviti še ob slikovitem Podpeškem jezeru.

 

A post shared by sLOVEnija (@nasvetzaizlet) on

A post shared by Blaz Gvajc (@blazg) on

Uberite poti skozi Kočevski gozd

Prostrani gozdovi Kočevskega so odlična izbira za tiste, ki želite pobegniti iz mestnega vrveža v zavetje pristne in divje narave. Različne poti vas vodijo po sledeh rjavega medveda, kralja kočevskih gozdov, mimo starodavnih pragozdov, naravnih in kulturnih posebnosti. Ustavite se tudi ob Kočevskem jezeru, ki je ne le priljubljena točka za ribiče, ampak tudi kraj, kjer lahko posnamete kakšno lepo fotografijo za delitev s prijatelji.

Obišči stran

Po poteh Kozjanskega

Sprehodite se med visokodebelnimi travniškimi sadovnjaki Kozjanskega parka. Na številnih pešpoteh in učnih poteh lahko spoznate biotsko pestrost parka ter kulturno in sakralno dediščino Kozjanskega. S pogledom objemite vinorodne griče. Za malico ugriznite v avtohtono kozjansko jabolko.

Obišči stran

A post shared by Ana Pogacar (@anapogacar) on

Priljubljene pohodniške točke okoli Cerkniškega jezera

Presihajoče Cerkniško jezero je pravi čudež narave. Obdajajo ga planote in hribi, kamor se radi podajo tudi pohodniki in drugi obiskovalci. Slivnica ponuja čudovit razgled na Cerkniško jezero in Notranjsko podolje. Po legendi naj bi na njej živele coprnice, danes pa je zaradi lahke dostopnosti priljubljena izletniška točka. Zraven velja obiskati Bloško planoto, zibelko smučanja, kjer se lahko ustavite ob Bloškem jezeru in si odpočijete v Glampingu Lake Bloke. Zahtevnejši pohodniki se lahko povzpnejo na Javornike in doživijo čarobnost bukovih in jelovih gozdov. 

Obišči stran

A post shared by Ana Pogacar (@anapogacar) on

A post shared by Jost Gantar (@jostgantar) on

Zasanjani svet Škofjeloškega hribovja

Idilična pokrajina Škofjeloškega hribovja je navdihovala tako likovne ustvarjalce kot literate. Morda navdihne tudi vas, da posnamete nepozabno fotografijo in jo delite s prijatelji. Povzpnite se na Blegoš, kjer boste nagrajeni z izjemnimi razgledi na Selško dolino na eni in Poljansko na drugi strani. Ratitovec je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja in velja za »kralja« Selške doline. Med priljubljenimi pohodniškimi točkami na Škofjeloškem je tudi Lubnik.

A post shared by Luka Sifrer (@lukasifrer) on

Spoznajte razgiban svet Slovenije

Raziskujte Osrednjo Slovenijo in prestolnico Ljubljano. To je tudi odlično izhodišče za odkrivanje ostale Slovenije. Poiščite osvežujoče kotičke Alpske Slovenije, občutite moč zdravilnih voda Termalno Panonske Slovenije in odkrivajte svet med Krasom in morjem.

Alpska Slovenija

Alpska Slovenija v osrčju gora, ob jezerih in rekah. Obiščite Triglavski narodni park, Bled, Bohinj, Kranjsko Goro, dolino Soče.

Alpska Slovenija

Alpska Slovenija

Več

Mediteranska & Kraška Slovenija

Naj vas boža morsko sonce ali vas obdaja skrivnostna podoba podzemnih jam. Obiščite znamenito Postojnsko jamo, slikovito mesto Piran in si oglejte plemenite lipicance.

Mediteranska & Kraška Slovenija

Mediteranska & Kraška Slovenija

Več

Sredogorje

Podajte se med zelene gozdove. Ubirate lahko nezahtevne poti ali za izziv izberete višje gorske vrhove.

Sredogorje

Več

Velika planina

Največje pastirsko naselje v Evropi.

Velika planina

Velika planina

Več

Pobegnite v zavetje Julijskih Alp

Poiščite prijetne točke za ohladitev v zavetju Julijskih Alp.

Pobegnite v zavetje Julijskih Alp

Več

Najbolj priljubljene planinske koče v Sloveniji

Ustavite se v priljubljenih slovenski planinskih kočah.

Najbolj priljubljene planinske koče v Sloveniji

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji