S »specialko« po Sloveniji

Ste tudi vi med tistimi, ki radi premagujete kilometre na cestnih kolesih? Potem morate odkriti Slovenijo, deželo, iz katere izhajajo številni vrhunski cestni kolesarji na čelu s trenutno najbolj vročima imenoma, Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. Da vam bo lažje izbrati, katerega izziva se lahko lotite s »specialko«, vam ponujamo nekaj najbolj zanimivih in priljubljenih podvigov za cestne kolesarje, kjer so se med drugim kalili tudi slovenski šampioni. 

Več

top cestno kolesarske ture_mangartsko sedlo

Kolesarski vzpon na Mangartsko sedlo

Dvanajst kilometrov dolga cesta na Mangartsko sedlo od  križišča pod Predelom velja za najviše ležečo asfaltirano cesto v Sloveniji, z višinsko razliko približno 1600m. Njen povprečni naklon je dobrih devet odstotkov, a vaš trud odtehtajo osupljivi razgledi na pogorje Julijskih Alp. Če si želite še večjega kolesarskega izziva, se lahko lotite 350 kilometrov kraljevskega kroga iz Kranjske Gore čez prelaz Vršič v dolino Trente, mimo Bovca proti prelazu Predel na italijansko stran mimo Trbiža, od tam pa nazaj v Kranjsko Goro.

Obišči stran

top cestno kolesarske ture_vrsic

Kolesarjenje čez sedlo Vršič iz Kranjske Gore v Bovec

Prelaz Vršič je eden najbolj »slavnih« cestno kolesarskih vzponov v Sloveniji. Na 1611 metrov visok prelaz se podate iz Kranjske Gore, mimo slikovitega jezera Jasna in Ruske kapelice. Po 25 ovinkih ste na prelazu, obdanem na eni strani z Mojstrovko, na drugi s Prisankom. V planinski koči Poštarski dom si lahko naberete moči za spust v dolino Trente in kolesarjenje naprej ob reki Soči do Bovca. Kolesarska tura je dolga 70 kilometrov, pri čemer premagate 900 metrov vzpona in 1.300 metrov spusta. V septembru ne spreglejte tradicionalnega kolesarskega izziva Juriš na Vršič, ki velja za eno najbolj priljubljenih kolesarskih prireditev v Sloveniji.

Obišči stran

top cestno kolesarske ture_maraton alpe

Okrog Kamniško savinjskih Alp – Maraton Alpe

Asfaltirana kolesarska pot s startom in ciljem v Kamniku velja za eno najlepših, a hkrati najtežjih kolesarskih tur. Na 130 kilometrih poti se zapeljete skozi Preddvor na prelaz Jezersko, se spustite do avstrijske Železne Kaple in se na slovenska tla vrnete preko Pavličevega sedla v slikovito Logarsko dolino in naprej preko Kanskega Raka v Kamnik. Na poti prečkate tri prelaze in se največ povzpnete na 1.000 metrov nadmorske višine. Če vas poleg dinamične poti mika še kaj tekmovalnega adrenalina, ga lahko sprostite na vsakoletni kolesarski prireditvi Maraton Alpe.

Obišči stran

Kolesarjenje Bohinjska Bistrica – Soriška planina – Podbrdo – Most na Soči

Kolesarska tura povezuje dve slikoviti alpski dolini – Bohinj in Dolino Soče. Z Bohinjske Bistrice se skozi številne ovinke in z lepimi razgledi na Julijske Alpe na čelu s Triglavom in Bohinjsko jezero povzpnete na prelaz Soriška planina, priljubljen slovenski športni center in smučišče. Od tu se spustite v Baško grapo in se mimo stisnjenih, a prijetnih vasic pripeljete vse do Mosta na Soči. Skupna dolžina ture je približno 60 kilometrov, pri čemer je z bohinjskega konca približno 700 metrov vzpona. Če bodo vaše noge preveč utrujene za povratek, se lahko nazaj do Bohinjske Bistrice zapeljete z vlakom, ki ima tudi kolesarski vagon.

Obišči stran

top cestno kolesarske ture_vipavska dolina

Krožna kolesarka tura po Vipavski dolini

Vipavska dolina je s svojo blago klimo odlična destinacija za kolesarjenje vse dni v letu. Krožna kolesarska tura po Vipavski dolini vam bo razkrila vsaj nekaj adutov rodovitne doline in vas popeljala do čudovitih razgledov. Začnete v  Ajdovščini in se po ravnini zapeljete do Vipave, od tu pa vas čaka vzpon na Vrhoplje in naprej na Col. Ob kolesarjenju po robu Trnovskega gozda boste nagrajeni z lepimi razgledi na Vipavsko dolino. Pot vas nato vodi mimo Otlice z znamenitim Otliškim skalnim oknom, čez Lokavec in nazaj v Ajdovščino. Celotna pot je dolga 45km.

Obišči stran

Nabiranje kilometrov po ravninah

Če vas gorski vzponi s cestnimi kolesi ne mikajo in raje nabirate kilometre bolj v ravninskem delu, se boste morda odločili za kolesarjenje v destinacijah, kamor se tudi Slovenci radi podamo s svojimi specialkami.

Vas mika še več cestno kolesarskih izzivov?

Slovenija je dežela, ki se jo vsekakor splača raziskati s kolesom. V deželi, kjer ima trajnost pomembno mesto, je to odlična izbira za odkrivanje vaših novih najljubših kotičkov. Preverite, kje se vam še splača s seboj vzeti cestno kolo.

Obišči stran

top cestno kolesarske ture_tekmovanja

Za vse, ki ste vsaj malo tekmovalni

Kolesarjenje se v Sloveniji ena najbolj priljubljenih in množičnih aktivnosti. In ker imamo Slovenci radi tudi tekmovalne izzive, ne manjka tudi različnih kolesarskih tekmovanj in prireditev, kjer lahko preverite, kako hitri ste v primerjavi s konkurenco. Na slovenskih cestah pa lahko spremljate tudi podvige profesionalnih kolesarjev.

Več

Kolesarska Dirka Po Sloveniji

Dirka Po Sloveniji je glavni kolesarski dogodek v Sloveniji z odlično domačo in mednarodno zasedbo profesionalnih kolesarjev. V letu 2023 bo na sporedu že 29. izvedba Dirke po Sloveniji. Kolesarji se bodo po slovenskih cestah zapeljali med 14. in 18. junijem. Tudi letos boste lahko spremljali vrhunske kolesarje na etapah po zeleni in aktivni deželi.

Več

 

Image
TripAdvisor traveller rating Image

Gostilna in prenočišče Smogavc

21 Mnenj Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Jasna Chalet Resort

Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Turistična kmetija Lenar

77 Mnenj Več
Image

Apartmaji Breza & Tisa

Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Hotel Dvorec

41 Mnenj Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Grand Hotel Primus - Sava Hotels & Resorts

282 Mnenj Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Hostel Pod Voglom

79 Mnenj Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Kamp Siber

Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Mladinski hotel Velenje

1 Mnenj Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Hotel Krvavec

30 Mnenj Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Kamp David

Več
Image
TripAdvisor traveller rating Image

Kamp Park Lijak

18 Mnenj Več

S kolesom po Sloveniji

Slovenija ima razvejane kolesarske poti za vsak okus. In ima vrhunske kolesarje, ki nas še bolj motivirajo, da zavrtimo pedala. Kolesarite z nami. Brez izgovorov.

Daljinsko kolesarjenje

Daljinske poti so odlične za spoznavanje Slovenije s kolesom.

Daljinsko kolesarjenje

Več

Najlepše kolesarske poti

Izberite nepozabna kolesarska doživetja na nekaterih najlepših poteh.

Najlepše kolesarske poti

Več

Kolesarjenje

Raziskujte Slovenijo s kolesom. Razgibane slovenske pokrajine s številnimi naravnimi lepotami so idealna izbira za kolesarske počitnice.

Kolesarjenje

Več

Raziskujte zelene destinacije z e-kolesi

Odkrivajte zeleno Slovenijo na enostaven in trajnosten način – z e-kolesi.

Raziskujte zelene destinacije z e-kolesi

Več

Primož Roglič – s skakalnih smuči na kolo do olimpijskega zlata

Spoznajte kolesarske poti Slovenije, domovine kolesarskega zvezdnika Primoža Rogliča, olimpijskega prvaka iz Tokia.

Primož Roglič – s skakalnih smuči na kolo do olimpijskega zlata

Več

Spoznajte kolesarja Tadeja Pogačarja

Spoznajte Tadeja Pogačarja, mladega slovenskega kolesarja, ki je dvakrat osvojil Tour de France.

Spoznajte kolesarja Tadeja Pogačarja

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji