Advent v duhu trajnosti

Če bi vas vprašali, kaj dela adventni čas najbolj čaroben, bi verjetno dobili precej podobnih odgovorov. Verjetno bi se na seznamu znašle praznične luči in okrasitev, živahni praznični sejmi, nakupi daril, izbrane kulinarične dobrote in druženje s prijatelji. Pa tudi decembrska evforičnost in gneča, ki včasih znata biti kar naporna, kajne? Zakaj ne bi bil to čas, ko se za trenutek ustavite, pomislite na pravi pomen praznikov in odkrijete čarobnost adventa na drugačen način? Tudi tako, da pomislite na prihodnost in se adventnih radosti lotite na bolj trajnosten način. Tu je nekaj stvari, s katerimi v Sloveniji poskušamo v adventno pravljico vnesti tudi nekaj »zelene« zavesti.

trajnostni advent_ljubljana

Praznična okrasitev domov in mest

Slovenska mesta in kraji decembra zasijejo v tisočerih prazničnih lučeh. Kljub razkošni razsvetljavi so večinoma uporabljene energetsko varčnejše svetlobne verige.

trajnostni advent_okraski iz naravnih materialov

 

Poleg svetlobne okrasitve mesta krasijo okrašene smrečice in okraski, večinoma narejeni iz naravnih ali recikliranih materialov. Namesto posekanih smrečic boste naleteli na tako imenovana živa drevesa, ki so posajena v posebne lonce. Pri okrasitvi smrečic pogosto sodelujejo otroci iz lokalnih šol in vrtcev. Tako bodo denimo pri okraševanju smrečic na Poti po Čarobni galeriji v mestnem jedru Maribora sodelovale javne ustanove, osnovne šole in meščani.

Več

trajnostni advent_praznicni nakupi na stojnicah

Praznični nakupi

Nakupovanje daril za svoje najbližje je eno od glavnih in najbolj vznemirljivih decembrskih opravil. Povsod po Sloveniji boste naleteli na praznične sejme, kjer najdete vsako leto več domačih in rokodelskih izdelkov. Tople volnene kape, nogavice, šali, ročno izdelana keramika, izdelki iz lesa, nakit iz naravnih materialov ter različni prehrambni izdelki, od domačih marmelad in medu do okusnih mesnin, izbira kakovostnih in lokalnih izdelkov za darila je široka. Lahko se odločite tudi za nakup lokalnih izdelkov preko spleta ali obiščete butične trgovine z dizajnerskimi izdelki slovenskih ustvarjalcev.

Praznični nakupi v slovenskih mestih

Odpravite se po prazničnih nakupih v butične trgovinice in na praznične sejme v slovenskih mestih.

Praznični nakupi v slovenskih mestih

Več

Unikatna darila in spominki iz Slovenije

Kupite nekaj, kar vas bo res spominjalo na Slovenijo.

Unikatna darila in spominki iz Slovenije

Več

Praznični sejmi

Ni prazničnega sejma brez posebnih prazničnih stojnic, ki so običajno ljubke lesene hišice. V Kranjski Gori, obdani z idilično gorsko kuliso, so na primer lesene hišice v alpskem stilu pika na i pravljični podobi kraja. Hišice iz lesa so sestavni del prazničnih sejmov tudi drugod, denimo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Portorožu in na Bledu.

trajnostni advent_praznične stojnice

 

Praznične stojnice imajo poleg rokodelskih izdelkov tudi pestro gostinsko ponudbo, da se lahko pogrejete ob toplih pijačah in kaj okusnega prigriznete. Vedno več ponudnikov se odloča za okolju prijazno embalažo iz kartona in lesa. V Ljubljani vam na nekaterih stojnicah postrežejo pijačo v keramičnih lončkih, ki jih lahko po uporabi vrnete ali pa jih odkupite kot spominek.

trajnostni advent_maribor_trajnostna embalaza

 

Decembrske dneve in večere popestrijo številni dogodki, ki krepijo veselo pričakovanje novega leta. Od lutkovnih igric za otroke do večernih koncertov priljubljenih glasbenih skupin – vse to je možno doživeti na ulicah in trgih mest in krajev po Sloveniji.

Več

trajnostni advent_skofja loka_delavnice

Praznične ustvarjalnice

Med široko paleto dogodkov se lahko pridružite različnim ustvarjalnim delavnicam, na katerih ustvarjate adventne venčke iz naravnih materialov, pečete božične piškote, oblikujete praznične okraske iz različnih materialov ali celo izdelate darilo z osebnim podpisom. Takšne delavnice pripravljajo na primer v Solčavi in Gornjem gradu v Zgornji Savinjski dolini, seveda pa jih najdete tudi drugod po Sloveniji. Škofja Loka v prazničnem času ponuja vpogled v svojo bogato rokodelsko dejavnost. V Rokodelskem centru DUO lahko na delavnicah ustvarite svoje unikatno darilo, ulice in trgi starega mestnega jedra pa se spremenijo neke vrste prodajno galerijo škofjeloških rokodelcev in umetnikov.

Več

trajnostni advent_celje_z vilami na vlak do celja

Do okrašenih mest z vlakom

Zakaj bi praznično razpoloženje že na začetku pokvarila gneča na cesti v bližini mestnih središč? Izberite raje bolj trajnostne načine prevoza, kot je denimo vlak. V Celje vas pripelje pravljični vlak, ki je lahko odličen začetek praznične dogodivščine v knežjem mestu. Pot vam bodo krajšale pravljične vile, ki vas bodo popeljale do Pravljičnega Celja.  Z vlakom se lahko pripeljete tudi do drugih praznično okrašenih - prestolnice Ljubljane, Maribora, Velenja, Kranja, Radovljice in Kopra.

Obišči stran

Čas za družino in prijatelje

Bistvo božično-novoletnih praznikov je v tem, da si vzamete čas za tiste, ki jih imate najraje. Za svojo družino in prijatelje. Ustvarjajte skupaj praznične dobrote v kuhinji, zabavajte se ob peki piškotov in uživajte v toplini doma. Preizkusite se v pripravi tradicionalne slovenske potice. Ali pa pripravite medenjake po receptu ene najboljših chefinj na svetu.

Značilne slovenske jedi, ki se znajdejo na praznični mizi

Privoščite si dobrote slovenske praznične kuhinje!

Značilne slovenske jedi, ki se znajdejo na praznični mizi

Več

Potica, kraljica slovenskih prazničnih jedi

Pripravite orehovo potico po tradicionalnem receptu!

Potica, kraljica slovenskih prazničnih jedi

Več

Omamni medenjaki s slovenskim medom

Medenjaki, ki se vam kar stopijo v ustih!

Omamni medenjaki s slovenskim medom

Več

Družinska zabava na prostem

Seveda lahko kakovosten čas preživite tudi na prostem. Iskrice v otroških očeh prižgejo decembrske pravljične dežele, kjer se lahko otroci srečajo s pravljičnimi junaki. V najboljši družbi lahko doživite magičnost božične zgodbe, ki jo prinašajo predstave živih jaslic na različnih lokacijah. Najbolj veličastne so tiste v Postojnski jami. Poleg tega si lahko ogledate jaslice iz različnih naravnih materialov, od lesa do slame.

trajnostni advent_žive jaslice v postojnski jami

 

Praznične dni lahko popestrite tudi z aktivnostmi na snegu ali se družite na drsališčih na prostem v mestnih središčih. 

 

Obiščite decembrske pravljične dežele v Sloveniji

Ustvarite si čaroben december z obiskom pravljičnih dežel.

Obiščite decembrske pravljične dežele v Sloveniji

Več

Posebne jaslice v Sloveniji

Doživite čarobnost božiča z obiskom živih jaslic.

Posebne jaslice v Sloveniji

Več

Zimske aktivnosti za popestritev prazničnih dni

Pričarajte si nepozabne praznične dni z zimskimi doživetji v Sloveniji!

Zimske aktivnosti za popestritev prazničnih dni

Več

trajnostni advent_decembrski dogodki

Decembrska mavrica dogodkov

Dodajte v svoj praznični koledar pisano paleto decembrskih dogodkov in se naužijte pravljičnih trenutkov v Sloveniji.



Zveni po praznikih

Zavrtite čas nazaj in spoznajte, kako so praznike preživljali naši predniki. Petzvezdično doživetje vas popelje do praznično obložene mize v pristnem kmečkem ambientu iz 19. stoletja, z gostitelji, oblečenimi v tradicionalna oblačila ter z nepozabno »zabavo« s plesom in petjem v duhu Prešernovega časa.

Več

Preživite praznični december v deželi, ki prisega na trajnost

Slovenija si na vsakem koraku prizadeva ustvariti trajnostne rešitve, ki vključujejo skrb za okolje, tradicijo in dobrobit tako prebivalcev kot obiskovalcev. Naša zelena zgodba je vpeta tako na podeželje kot v mesta, ko potrebujete počitek ali zgolj okusen obrok iz kakovostnih sestavin.

Sprehodite se skozi našo zeleno zgodbo

Oglejte si interaktivni video in spoznajte nekaj najbolj zanimivih dejstev in zelenih zgodb, ki vam razkrivajo trajnostno pot Slovenije.

Predvajaj interaktivni video

Sprehodite se skozi našo zeleno zgodbo

Sprehodite se skozi našo zeleno zgodbo

Oglejte si interaktivni video in spoznajte nekaj najbolj zanimivih dejstev in zelenih zgodb, ki vam razkrivajo trajnostno pot Slovenije.

Več

Destinacije, ki jih vodi zelena misel

Destinacije, ki jih vodi zelena misel

Mozaik zelene zgodbe Slovenije sestavljajo posamezni koščki, ki so vzor za odgovorno ohranjanje naravne in kulturne dediščine in odnos do okolja. Najbolj trajnostno prizadevne destinacije nosijo platinasti in zlati znak Slovenia Green. Na dobri zeleni poti so tudi destinacije, ki imajo srebrn ali bronast znak. 

Več

Odgovorno in udobno – izberite zelene nastanitve

Odgovorno in udobno – izberite zelene nastanitve

Imajo ga hoteli in turistične kmetije. Imajo kampi in glampingi in terme. Ima jih še vrsta drugih namestitev, kjer ne ponujajo zgolj udobne postelje in hrane, ampak razmišljajo širše. Z vso odgovornostjo do prihodnih rodov. Izberite namestitve, ki imajo znak Slovenia Green Accommodation in s tem prispevajte svoj kamenček v mozaik trajnosti.

Več

Restavracije s trajnostnim znakom Slovenia Green

Restavracije s trajnostnim znakom Slovenia Green

Slovenska kuhinja temelji na sestavinah, ki jih najdemo v naši neposredni okolici. Sodobne kuharski pristopi se spogledujejo s tradicijo. Spoznajte restavracije, kjer pri ustvarjanju svojih specialitet visoko postavljajo trajnost in so prejemnice znaka Slovenia Green Cusine.  

Več

Parkiraj in se raziskuj deželo na trajnosten način

Parkiraj in se raziskuj deželo na trajnosten način

Če se boste odločili ostati na neki lokaciji ali kampu več dni, lahko svojemu avtodomu privoščite neka »počitka« in izberete enega od trajnostnih načinov za raziskovanje okolice. Sedite na kolo, zapeljite se do mesta in znamenitosti z javnimi prevoznimi sredstvi, morda bo za križarjenje po bližnji okolici enostavneje, če si izposodite električni avtomobil.

Več

Slovenija, dežela čarobnih trenutkov

Slovenija v prazničnih dneh ponuja pravljično podobo. A svojo pravljico lahko v Sloveniji doživite vse dni v letu. Naj bo na potepu po mestih ali med aktivnostmi v naravi, za mizo ali pri razvajanju v termah. Odkrijte svet edinstvenih doživetij.

Edinstvena doživetja Slovenije

Vstopite v svet izvirnih doživetij.

Edinstvena doživetja Slovenije

Več

Top doživetja slovenskih zgodovinskih mest

Doživetja, zaradi katerih se je vredno ustaviti v slovenskih mestih.

Top doživetja slovenskih zgodovinskih mest

Več

Aktivne počitnice

Odkrijte svet aktivnih doživetij na prostem v Sloveniji.

Aktivne počitnice

Več

Sedem razlogov, zakaj na zimske počitnice v Slovenijo

Spoznajte nekaj prednosti in namigov za izbiro zimskih počitnic v Sloveniji.

Sedem razlogov, zakaj na zimske počitnice v Slovenijo

Več

Zimske aktivnosti za popestritev prazničnih dni

Pričarajte si nepozabne praznične dni z zimskimi doživetji v Sloveniji!

Zimske aktivnosti za popestritev prazničnih dni

Več

Sledite Michelinovim zvezdicam po Sloveniji

Spoznajte slovenske gastronomske zvezde, ki so zasijale na Michelinovem nebu.

Sledite Michelinovim zvezdicam po Sloveniji

Več

Gastronomija

Okusi Slovenije so okusi različnih pokrajin.

Gastronomija

Več

Smučajte in razvajajte se v Sloveniji

Privoščite si smučarsko zabavo in poskrbite za svoje dobro počutje.

Smučajte in razvajajte se v Sloveniji

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji