Ko se mestne ulice spremenijo v galerije na prostem

Ulična umetnost ali street art mestnim središčem daje urban značaj. Grafiti, murali, nalepke in druge oblike tovrstnega umetniškega izražanja, ki za platno uporablja mesto, že dolgo niso le medij upora, temveč s številnimi pobudami, festivali, gostovanji umetnikov, uličnimi galerijami in tudi vodenimi ogledi bogatijo podobo in ponudbo slovenskih mest. Odkrijte zanimive festivale, dogodke, ture in top lokacije, kjer boste lahko v živo občudovali barvita umetniška dela malih in velikih formatov.

Metelkova, Ljubljana

Ljubljana Street Art Festival

Ste vedeli, da ima Ljubljana festival, posvečen prav ulični umetnosti? Prvič se je odvil leta 2019, od takrat pa kot prvi festival ulične umetnosti v Sloveniji velja za edinstven dogodek, ki povezuje akterje ulične, umetniške in akademske sfere ter promovira street art kot eno od najvplivnejših umetniških gibanj 21. stoletja. S številnimi dogodki spodbuja k »aktivnemu branju ulic, obenem pa podpira mlade, še neuveljavljene generacije uličnih umetnic in umetnikov«.

Obišči stran

Odkrivajte ulično umetnost na vodeni turi

Pridružite se izkušenim vodnikom, poznavalcem slovenske ulične umetnosti in drugih zanimivosti urbane Ljubljane. Odkrivajte jo peš ali na kolesu.

Festival Svetlobna gverila

Za nekaj poletnih tednov se Ljubljana v večernih in nočnih urah spremeni v prizorišče neobičajnih skulptur, projekcij in drugih del, katerih skupni imenovalec je ... svetloba. Mednarodni festival Svetlobna gverila že od leta 2007 s svetlobnimi objekti in instalacijami ustvarja drugačno podobo prestolnice in bliža sodobno umetnost širšemu občinstvu.

Obišči stran

Ljubljanski street art utrip na Instagramu

Številne ikonične street art podobe so pogost motiv ljubiteljskih fotografov na Instagramu. V Ljubljani se ti najpogosteje odpravijo na Metelkovo, ob nekdanjo tovarno Rog, po mestu iščejo prepoznavne motive umetnika Invaderja ali se ustavijo na ljubljanski tržnici, kjer Mahrjevo hišo krasita murala umetnikov Jaše Mrevljeta Pollaka ter Mirona Milića.

Več

Ulične galerije in plakati, ki so več kot oglasi

Oglasne površine v slovenskih mestih so pogosto več kot mesto za reklamne plakate. Na TAM-TAMovih plakatnih mestih lahko mimoidoči pogosto opazijo vizualno in sporočilno zanimiva dela natečaja za družbeno odgovorni plakat. Posebna pa je tudi Ulična galerija, ki na treh mestnih točkah treh slovenskih mest – v Ljubljani na dveh lokacijah, v Mariboru in v Kranju – redno predstavlja umetniška dela različnih ustvarjalcev.

Obišči stran

Ulična umetnost v Mariboru

V drugem največjem slovenskem mestu ulični umetnosti posvečajo posebne mestne površine. Pred nekaj leti je na območju kulturnega centra Pekarna nastal tudi prvi trajni 3D grafit v regiji, grafite in murale pa je mogoče najti po celotnem mestu ob Dravi. Med drugim je mesto street art ustvarjalcem omogočilo, da s stenskami poslikavami uredijo podvoz ob Magdalenskem parku – nastalo je razstavišče na prostem, imenovano Ob štreki. Ljubitelji umetnosti pa lahko med sprehodom po štajerski prestolnici občudujete tudi dela priznane umetnice Petre Varl, denimo stensko poslikavo zaljubljencev za Pravno fakulteto.

Obišči stran

Festival uličnega gledališča Ana Desetnica

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica bo letos Ljubljano (pa tudi Maribor, Ptuj, Kamnik, Novo mesto in še nekatera mesta) poživila že petindvajsetič. Festivalski program obsega različne oblike uličnega gledališča, pa tudi cirkuške in plesne predstave, žive kipe, delavnice in podobne dogodke.

Obišči stran

Street art sprehod po Kranju

V Kranju, ki velja za (kulturno) prestolnico Gorenjske, ima umetnost prav posebno mesto. Tudi ulična. Epicenter dogajanja je v Layerjevi hiši, ki pogosto gosti mlade umetnike, ter njeni okolici. V isti ulici najdete tudi kranjsko različico Ulične galerije, grafiti in murali pa vas bodo presenetili tudi na drugih lokacijah v mestu.

Druga prizorišča sodobne in urbane umetnosti

Ne le na prostem, izjemna dela sodobne in urbane umetnosti lahko občudujete tudi »v okvirju«, v  umetniških institucijah, galerijah in muzejih.

Uživajte v kulturnem utripu Slovenije

Obiščite najbolj nenavadne muzeje in galerije, obiščite starodavne gradove, prepustite se dogajanju na poletnih festivalih v vseh regijah, odkrivajte skrivnosti zgodovinskih mest in doživite mesta v drugi luči – v spremstvu izkušenih vodnikov.

Poletni festivali v Sloveniji – za vsakogar nekaj!

Prepustite se bogatemu festivalskemu vzdušju širom Slovenije!

Poletni festivali v Sloveniji – za vsakogar nekaj!

Več

Arhitekturne znamenitosti

Spoznajte največje arhitekturne zaklade Slovenije.

Arhitekturne znamenitosti

Več

Turistična vodenja

Oplemenitite svoje spoznavanje Slovenije z izbiro atraktivnih turističnih vodenj.

Turistična vodenja

Več

Kulturni utrip zgodovinskih mest

Praznovanje kulture, umetnosti in kulinarike v slovenskih zgodovinskih mestih.

Kulturni utrip zgodovinskih mest

Več

Neobičajni muzeji v Sloveniji

Vstopite v svet neobičajnih muzejskih zgodb v Sloveniji.

Neobičajni muzeji v Sloveniji

Več

Galerije in muzeji

Muzeji in galerije v Sloveniji – zakladnica umetnosti od pradavnine do danes.

Galerije in muzeji

Več

Gradovi

Slovenija je prepredena z gradovi, dvorci in trdnjavami.

Gradovi

Več

Kultura

Slovenija se ponaša z bogatim kulturnim izročilom.

Kultura

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji