Praznik rodovitne jeseni

Najbolj razširjeno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo, je martinovanje. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden ali celo dva. Takšnega jesenskega rajanja drugod po Evropi ne boste doživeli, zato obiščite enega od velikih martinovanj. Za pravo doživetje martinovanja se je dobro odpeljati tja, od koder vino izvira - med vinograde in vinarje. Martinovanja ne potekajo le v vseh slovenskih vinorodnih deželah, ampak povsod od Mediterana do panonskih ravnic.

Ko iz mošta nastane vino

Korenine martinovanja naj bi izhajale že iz keltskega praznika, ki se je poklonil rodovitnosti jesenskega časa na poljih in v vinogradih. Sv. Martin, škof iz francoskega Toursa z madžarskimi koreninami, se je zdel najprimernejši naslednik in zaščitnik tega pomembnega časa. Veselje, ko iz mošta nastane pravo vino, je v Sloveniji neprimerljivo s katerim koli drugim praznikom. Skoraj vsak sedmi Slovenec je namreč vinogradnik in ni naključje, da so največje slovenske televizijske limonade vseh časov povezane prav z vinarskimi dinastijami.

Martinovo diši po vinu in dobrotah

Poleg praznovanja nove vinske letine ima martinovo tudi svoje značilne jedi, med katerimi sta poleg perutnine najbolj značilni pečena gos ali raca z mlinci in dušenim rdečim zeljem. Martinove jedilnike boste našli v večini restavracij po Sloveniji. Med v nepogrešljivimi jedmi lahko poskusite tudi pogače, potice in druge sladke dobrote.

Vinske zgodbe Slovenije

Vinogradniško in vinarsko kulturo Slovenije predstavljajo tri vinorodne dežele z 9 vinorodnimi okoliši. Prva pisna pričevanja o vinogradništvu na ozemlju današnje Slovenije segajo v 3. stoletje pr.n.št. Od takrat se tukaj prideluje veliko izvrstnega vina. Nekateri slovenski vinarji osvajajo najbolj ugledne nagrade in priznanja na svetovnih ocenjevanjih. Posebnost slovenskega vinogradništva in vinarstva so tudi nekatere izvirne sorte grozdja in vin. Med njimi sta prava posebneža kraški teran in dolenjski cviček, poleg njiju še zelén, pinela, grganja, klarnica in druge. Ste jih že okusili? Martinovo je odlična priložnost za to.

Več

Martinovanje v Sloveniji

Na martinovo se povsod po Sloveniji kaj zanimivega dogaja. Preverite, kje vse lahko nazdravite mlademu vinu.



Martinovo, največji praznik radodarne jeseni

Odkrijte tradicijo vina in vinogradništva med praznovanjem martinovega. Teden ali dva v novembru sta v celoti rezervirana za veselje ob novi vinski letini. Slovenija je vinska Evropa v malem.

Vina Slovenije

Kam na pokušino vina iz treh slovenskih vinorodnih dežel?

Vina Slovenije

Več

Top za gurmane

Odkrijte, zakaj Slovenija postaja vse bolj priljubljena destinacija za gurmane.

Top za gurmane

Več

Prazniki vina v Sloveniji

V vinorodni Sloveniji je v vsakem letnem času priložnost za zdravice z dobrim vinom. Obiščite tudi značilne vinske praznike!

Prazniki vina v Sloveniji

Več

Najboljše vinske zgodbe in doživetja

Slovenija vabi z izvrstnimi in unikatnimi vinskimi doživetji.

Najboljše vinske zgodbe in doživetja

Več

S kolesom med vinogradi

Kolesarite in razvajajte brbončice na vinskih cestah in poteh.

S kolesom med vinogradi

Več

Najstarejša trta na svetu

Sredi Maribora že več kot 450 let raste najstarejša trta na svetu.

Najstarejša trta na svetu

Najstarejša trta na svetu

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji