Za ogrevanje…

Ko boste obiskali Slovenijo, boste zagotovo naleteli na vsaj kakšnega pohodnika, kolesarja ali tekača. To so najbolj priljubljene aktivnosti Slovencev, ki iz leta v leto pridobivajo nove navdušence. Zdrav način življenja in športno srce prodira v vse pore življenja. Zato ni čudno, da ima Slovenija toliko vrhunskih športnikov, ki posegajo po medaljah na najvišjih nivojih. Po številu športnih dosežkov na prebivalca zagotovo sodimo v sam svetovni vrh in smo po tej plati pravi fenomen. In ker ima šport v Sloveniji posebno mesto, mu je posvečen tudi nov državni praznik – Dan slovenskega športa (23. september).

Slovenija gre naprej  - Nemčija 2024, prihajamo!

Eden od športnih vrhuncev leta 2024 bo poleg poletnih olimpijskih iger v Parizu tudi evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji. In tja po 24 letih ponovno potuje tudi Slovenija. Slovenska nogometna reprezentanca se je uspešno prebila skozi kvalifikacijsko sito in na domači tekmi v ljubljanskih Stožicah proti Kazahstanu dodala le še piko na i svojemu nastopu med štiriindvajseterico evropskih reprezentanc, ki se bodo med 14. junijem in 14. julijem 2024 v Nemčiji borile za naslov najboljše v Evropi.

Obišči stran

Slovenska športna zima je zakon

Zimski športi imajo v Sloveniji bogato tradicijo, kar se kaže tako v uspehih športnic in športnikov skozi zgodovino, kot v organizaciji tekem za svetovni pokal. Ste vedeli, da ima Slovenija kar šest prizorišč, kjer potekajo tekme za svetovni pokal v različnih športih, ter dve prizorišči, kjer so organizirana tudi svetovna prvenstva?

Več

Imamo odlične zimske športnike in športnice, ki se uvrščajo v sam svetovni vrh. V zadnjih letih so v ospredju predvsem smučarski skakalci in skakalke, kot so denimo Timi Zajc, Anže Lanišek, Peter Prevc, Nika Križnar, Ema Klinec…  Tudi v alpskem smučanju imamo svoje adute za najvišja mesta, med katerimi izstopata smukačica Ilka Štuhec in veleslalomski olimpijski podprvak Žan Kranjec. Ne smemo pozabiti tudi na deskarke in deskarje na snegu, med katerimi so dobitniki olimpijskih medalj Žan Košir, Tim Mastnak in Glorija Kotnik, ter biatlonke in biatlonce, med katerimi izstopata Anamarija Lampič in Jakov Fak.

sport events winter

Shranite datume in doživite čare zimskih športnih tekmovanj

Ste vedeli, da Slovenija pozimi gosti tekme za svetovni pokal v različnih zimskih športih? V sezoni 2023/2024 bodo na svoj račun prišli ljubitelji nordijskih disciplin, tehničnih disciplin alpskega smučanja in deskanja na snegu. Večina večjih zimskih tekmovanj bo potekala v destinaciji Kranjska Gora. Poglejte v brošuri, zakaj se vam splača biti zraven.

Brošura Najbolj svetovni dogodki zime 2024

Najbolj vroča športna imena ta hip

Slovenija je pravi fenomen, kar zadeva uspehe slovenskih športnic in športnikov. Vrhunske rezultate in medalje osvajajo v številnih športih. Spoznajte nekaj trenutno najbolj vročih imen slovenskega športa, ki izstopajo po svojih dosežkih tudi v svetovnem merilu.

Tadej Pogačar

Čudežni deček slovenskega kolesarstva, ki je dvakrat osvojil prestižni Tour de France in osvojil bronasto olimpijsko medaljo v Tokiu.

Več

Primož Roglič

Nekdanji smučarski skakalec se je prelevil v vrhunskega kolesarja, ki premika mejnike tako slovenskega kot svetovnega kolesarstva in je prvi slovenski kolesar z zlato olimpijsko medaljo.

Več

Janja Garnbret

Športna plezalka, ki je kot prva v zgodovini tega športa je osvojila olimpijsko zlato ter hat-trick zmag na enem prvenstvu (v težavnostnem in balvanskem plezanju ter olimpijski kombinaciji).

Več

Luka Dončić

Mladi košarkarski virtuoz, ki podira rekorde v ameriški košarkarski ligi NBA in osvaja košarkarska srca po vsem svetu.

Več

Goran Dragić

Kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu 2017 in prvi Slovenec, ki zaigral na tekmi vseh zvezd (All Stars) v ameriški ligi NBA. 

Več

Anže Kopitar

Kapetan hokejskega moštva LA Kings, ki je s svojo ekipo dvakrat dvignil prestižni Stanelyjev pokal v ligi NHL.

Jan Oblak

Vratar nogometnega moštva Atletico Madrid in eden najboljših vratarjev na svetu.

Tim Gajser

Izredno nadarjen motokrosist, ki je že petkrat osvojil naslov svetovnega prvaka, štirikrat v elitnem razredu MXGP.

Najtrofejnejši posamični športi po številu olimpijskih medalj

Slovenija po številu medalj na olimpijskih igrah na prebivalca sega v sam svetovni vrh. Slovenski športniki in športnice so skozi zgodovino olimpijskih iger moderne dobe osvojili 19 zlatih, 26 srebrnih in 31 bronastih medalj v posamičnih športih. Nekaj medalj so Slovenci osvojili tudi člani reprezentanc v ekipnih športih – rokometu, nogometu in košarki.  Med najtrofejnejšimi športi na olimpijskih igrah so gimnastika, alpsko smučanje, smučarski skoki, veslanje in judo.  

Slovenski dobitniki medalj na igrah v Pekingu

Slovenski športniki so iz Pekinga domov prinesli sedem olimpijskih medalj!

Slovenski dobitniki medalj na igrah v Pekingu

Več

Slovenski junaki na olimpijskih igrah v Tokiu

Olimpijske igre v Tokiu so Sloveniji prinesle novo bero medalj!

Slovenski junaki na olimpijskih igrah v Tokiu

Več

 

Največ olimpijskih medalj so osvojili telovadca Leon Štukelj in Miroslav Cerar, alpska smučarka Tina Maze, veslača Iztok Čop in Luka Špik, smučarski skakalec Peter Prevc, strelec Rajmond Debevec, deskar Žan Košir, jadralec Vasilij Žbogar. 

Med olimpijske prvake so se v posamičnih disciplinah vpisali še atlet Primož Kozmus, judoistki Urška Žolnir in Tina Trstenjak, kolesar Primož Roglič, plezalka Janja Garnbret, kanuist Benjamin Savšek ter smučarska skakalka Urša Bogataj. V ekipnih športih sta zlato osvojila še rokometaša Alenka Cuderman in Rolando Pušnik, zlata je bila tudi mešana skakalna ekipa, v kateri sta bila poleg Bogatajeve in Prevca še Timi Zajc in Nika Križnar.

Kdo bodo slovenske junakinje in junaki v Parizu 2024?

Glede na dosedanjo statistiko in rezultate, ki jih dosegajo slovenski športniki, z optimizmom zremo v leto 2024 proti francoski prestolnici. Tam bodo med 26. julijem in 11. avgustom športnice in športniki z vsega sveta tekmovali za naslove olimpijskih prvakinj in prvakov. Tudi Slovenija bo tam imela svoje adute v različnih športih in verjamemo, da nas bodo razveselili z novo bero medalj.

Obišči stran

Ena ekipa, eno srce

Slovenski športniki »mešajo štrene« tekmecem tudi na največjih tekmovanjih v ekipnih športih. Slovenski košarkarji so na prvenstvu leta 2017 osvojili evropski vrh. V ekipi sta bila tudi zdaj najbolj vroči žezli v ognju ameriške lige NBA, Luka Dončić in Goran Dragić. Dončić je bil tudi gonilna sila zgodovinskega prvega nastopa slovenske reprezentance na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer so slovenski košarkarji osvojili 4.mesto. Pravo renesanso je pred leti doživela slovenska odbojka, saj je moška reprezentanca trikrat v šestih letih osvojila naslov evropskih podprvakov. Slovenija je tudi dežela vrhunskega rokometa. Slovenska moška reprezentanca je trikrat sodelovala na olimpijskih turnirjih, na skorajda vseh prvenstvih pa sodi v krog favoritov za odličja. Olimpijski duh je dvakrat izkusila tudi slovenska hokejska reprezentanca. Nogometna reprezentanca je sodelovala na dveh svetovnih prvenstvih, dvakrat pa se je uvrstila tudi na evropsko prvenstvo.

Največji slovenski dosežki v ekipnih športih

Oglejte si nekaj najpomembnejših dosežkov in uvrstitev slovenskih reprezentanc v ekipnih športih na največjih tekmovanjih.

Košarka

Evropski prvaki
2017

4. mesto na Poletnih olimpijskih igrah v Tokiu
2021

Odbojka

3 x evropski podprvaki
2021, 2019, 2015

4. mesto na svetovnem prvenstvu
2022

Zlato v Evropski ligi
2015

2 x bron v Evropski ligi
2014, 2011

Rokomet

Evropski podprvaki
Slovenija 2004

Bron na svetovnem prvenstvu v Franciji
2017

3 x uvrstitev na Poletne olimpijske igre
2016, 2004, 2000

Hokej

2 x uvrstitev na Zimske olimpijske igre
2018, 2014

Nogomet

2 x uvrstitev na Svetovno prvenstvo
2002, 2010

2 x uvrstitev na Evropsko prvenstvo
2000, 2024

V čem je skrivnost slovenskih športnih uspehov?

Slovenski športniki posegajo po vrhunskih rezultatih in odličjih v številnih športih. Morda to ne bi bilo tako nenavadno, če ne bi imeli v mislih, da gre za (zgolj) 2-milijonski narod. Kako nam to uspe? Poglejte si razmišljanje nekdanjega priznanega slovenskega športnega novinarja in odkrijte formulo slovenskih uspehov.

Več

V čem je skrivnost slovenskih športnih uspehov?

V čem je skrivnost slovenskih športnih uspehov?

Slovenski športniki posegajo po vrhunskih rezultatih in odličjih v številnih športih. Morda to ne bi bilo tako nenavadno, če ne bi imeli v mislih, da gre za (zgolj) 2-milijonski narod. Kako nam to uspe? Poglejte si razmišljanje nekdanjega priznanega slovenskega športnega novinarja in odkrijte formulo slovenskih uspehov.

Več

Vročica športnih tekmovanj

Občutite še nekaj tekmovalnega duha. Sodelujete lahko na številnih rekreativnih kolesarskih in tekaških prireditvah. Tudi če niste športno aktivni, imate v Sloveniji priložnost podpreti svoje favorite na številnih mednarodnih tekmovanjih.

Ni športa brez srčnih navijačev!

Navijači in vrhunski športniki smo drug drugemu v navdih: športniki s svojimi nastopi, predanostjo, požrtvovalnostjo in dosežki razveseljujejo navijače in obratno: navijaška vročica in energija športnikom pomaga, da v ključnih trenutkih dajo še več od sebe za doseganja vrhunskih rezultatov. Pridružite se »družini« srčnih navijačev iz Slovenije!

Več

Ekstremni, rekordni, izjemni

Slovenci ne krojimo vrha le, ko gre za uveljavljena športna tekmovanja. Mejnike prestavljamo tudi na drugih področjih, kot so alpinizem, potapljanje, ultramaratoni in podobno. Med najbolj izstopajočimi imeni in dosežki v preteklosti so denimo ekstremni smučar Davo Karničar, številni slovenski alpinisti, ki so doslej osvojili 10 zlatih cepinov in dva za življenjsko delo, ultramaratonski kolesar Jure Robič, plavalec Martin Strel, ultramaratonec Dušan Mravlje in še mnogi drugi. Poleg ekstremnih podvigov so tu še posamezniki, ki izstopajo po drugih dosežkih. Spoznajte nekaj imen, ki so v zadnjem času opozorila nase s svojimi izjemnimi dosežki.

Ema Kozin

Aktualna svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji po verzijah WBO in WBC premika meje slovenskega (ženskega) boksa in je s svojimi odmevnimi zmagami po Dejanu Zavcu ponovno pritegnila pozornost slovenske javnosti za ta šport.

Alenka Artnik 

Svetovna rekorderka v prostem potapljanju, ki prestavlja rekorde globinskega potapljanja. Samo med leti 2018 in 2021 je kar šestkrat izboljšala svetovni rekord z monoplavutjo. Trenutno je s 111 m rekorderka v potapljanju na vdih z dvojno plavutjo.

Laura Unuk

Mlada talenirana šahistka, ki je se lahko pohvali z dvema naslovoma svetovne mladinske šahovske prvakinje in nosi naziv šahovske velemojstrice.

Aktivni kot slovenski športni junaki

Je tudi vas zagrabila športna vročica? Zakaj ne bi odkrivali aktivno plat Slovenije tudi sami? Oglejte si nekaj možnosti, kaj lahko počnete v slogu slovenskih športnih asov.

Po Sloveniji kot Pogačar in Roglič

Cestno kolesarstvo po zaslugi Pogačarja, Rogliča in drugih vrhunskih slovenskih kolesarjev pridobiva na veljavi. Tako boste med potovanjem po Sloveniji srečali vedno več rekreativnih kolesarjev, ki se spopadajo z razdaljami in klanci, kjer so svoje kolesarske »vzpone« začeli tudi slovenski šampioni. Pridružite se jim na kolesarjenju po slikoviti zeleni deželi.

Več

Po Sloveniji kot Pogačar in Roglič

Po Sloveniji kot Pogačar in Roglič

Cestno kolesarstvo po zaslugi Pogačarja, Rogliča in drugih vrhunskih slovenskih kolesarjev pridobiva na veljavi. Tako boste med potovanjem po Sloveniji srečali vedno več rekreativnih kolesarjev, ki se spopadajo z razdaljami in klanci, kjer so svoje kolesarske »vzpone« začeli tudi slovenski šampioni. Pridružite se jim na kolesarjenju po slikoviti zeleni deželi.

Več

Povzpnite se v višave

Povzpnite se v višave

Odkrijte najlepše možnosti za plezalne izzive v Sloveniji. Povzpnite se po zavarovanih feratah različnih zahtevnosti do razkošnih razgledov. Preizkusite katero od 113 naravnih plezališč. Obiščite plezalne centre v dvoranah in premagajte zagonetke med oprimki kot Janja.

Več

Ukrotite divje vode kot »divjevodaši«

Ukrotite divje vode kot »divjevodaši«

Slovenija ima tudi vrsto odličnih kajakašev in kanuistov na čelu z aktualnim olimpijskim podprvakom Petrom Kauzerjem in dvakratnim evropskim prvakom Benjaminom Savškom. Začutite nekaj njihovega adrenalina na brzicah bistrih rek. Najbolj divja izkušnja vas čaka na smaragdni lepotici Soči, a tudi druge slovenske reke vam bodo ponudile svoje izzive. Če ne ravno v kajaku ali kanuju, pa s kakšnim drugim plovilom.

Več

Na bele strmine kot smučarski asi

Na bele strmine kot smučarski asi

Da Slovenci radi smučamo, dokazujejo tudi številni uspešni alpski smučarji. Kraljica med njimi je izjemna Tina Maze, v zadnjih letih pa pot uspeha ubirata predvsem Žan Kranjec in Ilka Štuhec. Stopite tudi vi na smuči in se spustite po strminah slovenskih smučišč.

Več

V smučarsko-skakalnem raju pod Poncami

V smučarsko-skakalnem raju pod Poncami

Tudi smučarski skoki imajo svoje posebno mesto na slovenskem športnem zemljevidu. Na eni strani zaradi izjemnih uspehov slovenskih skakalcev na čelu s zlatim orlom Petrom Prevcem, ampak tudi zaradi sodobnega nordijskega centra v Planici, kjer kraljuje znamenita velikanka. Po njej se lahko spustite z ziplinom in začutite nekaj adrenalina smučarskih letalcev. Planica bo decembra gostila svetovno prvenstvo v poletih, leta 2023 pa bo prizorišče svetovnega nordijskega prvenstva.

Več

Namigi za aktiven oddih v slogu športnih zvezd

Kaj imajo skupnega Janja Garnbert, Luka Dončić, Primož Roglič in Tadej Pogačar? Vsi so vrhunski športniki, ki so tudi ambasadorji slovenskega turizma. Skozi navdihujoče zgodbe vrhunskih slovenskih športnic in športnikov spoznajte aktivno in sproščujočo Slovenijo in sledite njihovim namigom, kaj se vam še posebej splača doživeti.

Zagotovite si neizčrpen vir idej za preživljanje prostega časa v naravi.

Zdaj je čas za nabiranje navdihov za prihodnja aktivna doživetja na prostem. Naročite novo izdajo brezplačnega tiskanega vodnika za aktivne rekreativce »Slovenija na prostem« in se prijavite na mesečne e-novice »Zgodbe iz Slovenije«.

Naročite svoj tiskan vodnik in e-novice

Čas je za akcijo!

Je tudi vas prevzel športni duh? Prepustite se mu in poiščite svojo najljubšo aktivnost v zeleni Sloveniji. Ob poti spoznavajte slikovito okolico, prijazne ljudi ter bogastvo okusov.  

Deset razlogov za kolesarjenje po Sloveniji

Odkrijte, zakaj izbrati Slovenijo za svoj kolesarski oddih.

Deset razlogov za kolesarjenje po Sloveniji

Več

Slovenija - top destinacija za pohodništvo

Pohodništvo v Sloveniji je »zakon«! Odkrijte zakaj je temu tako.

Slovenija - top destinacija za pohodništvo

Več

Vodne aktivnosti

Oddih ob rekah, jezerih, v termalnih zdraviliščih ali na morju.

Vodne aktivnosti

Več

Top razlogi za obisk Slovenije za adrenalince

Željni adrenalinskih doživetij? Izberite svoje najljubše!

Top razlogi za obisk Slovenije za adrenalince

Več

Sedem razlogov, zakaj na zimske počitnice v Slovenijo

Spoznajte nekaj prednosti in namigov za izbiro zimskih počitnic v Sloveniji.

Sedem razlogov, zakaj na zimske počitnice v Slovenijo

Več

Zimske aktivnosti

V Slovenijo po aktivna zimska doživetja na snegu in ledu.

Zimske aktivnosti

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji