Kot iz filma

Majhna po površini, a polna zgodb. Tudi filmskih. Slovenija je destinacija, ki ji pogosto rečemo zeleno srce Evrope. Je varna, dostopna, trajnostna. Njena unikatna lega na križišču štirih geografskih svetov združuje osupljivo raznolikost pokrajin, letnih časov in prizorov, ki jemljejo dih. Le kje še lahko na tako majhnem koščku sveta malodane v enem dnevu občudujete slikovite alpske vršace, valovanje Jadranskega morja, skrivnostni jamski labirint kraškega sveta in romantične panonske ravnice? Ja, vse to in še več je Slovenija.

8 razlogov, zakaj je Slovenija odlična izbira za snemanje

Lepote Slovenije so prepoznali že številni producenti in ustvarjalci mednarodnih filmskih uspešnic, televizijskih nadaljevank in oglasov za vplivne znamke. To ni naključje, saj snemanje na filmskih lokacijah v Sloveniji prinaša prednosti tako za filmske ustvarjalce kot za turistično destinacijo.

Kratki potovalni časi med večino evropskih destinacij z letalom, avtomobilom ali vlakom.

Dostopne in raznolike lokacije - različni geografski in klimatski svetovi so največ 90 minut vožnje narazen.

Edinstven mozaik prvinske, slikovite narave, raznolikih arhitekturnih slogov in pompoznih zgodovinskih lokacij.

Vrhunske filmske ekipe in produkcijske hiše (motivirani, predani in zanesljivi slovenski avdio-vizualni strokovnjaki).

Dostop do snemalnih lokacij in javnih prostorov, pozitivna klima in kooperativnost lokalnih oblasti.

Zanesljive in agilne poslovne prakse ter kreativni in kooperativni slovenski partnerji.

Finančne spodbude za vse vrste avdio-vizualnih produkcij – denarna povračila.

Obiščite spletno stran Slovenskega filmskega centra za več informacij ter stik s slovenskim filmom, produkcijskimi hišami in filmskimi profesionalci.

Obišči stran

Snemanje v Sloveniji

Snemanje v Sloveniji

Domišljija ali izvirnost? Ko gre za filmske scene, želite oboje! Naj zamisel postane uresničljiva s pomočjo še neokrnjenih prizorišč, ki se v resničnem svetu vrstijo od gora do morja, od podzemlja do ravnine.



Slovenija – destinacija, ki navdušuje v holivudskih filmih, vrhunskih serijah in oglasih

V letu 2024 z nestrpnostjo pričakujemo premiero Netflixovega filma The Union, za katerega so številne prizore posneli tudi v enem od najlepših mestec ob jadranski obali – v Piranu. V težko pričakovanem akcijskem filmu glavni vlogi igrata holivudski zvezdi Halle Berry in Matt Damon. V Sloveniji so že pred desetletji snemali sloviti Jackie Chan (svoje značilne kaskaderske vragolije je izvajal pri Predjamskem gradu), pa nekdanji Bond Pierce Brosnan, v Županovi jami pri Grosupljem so snemali tudi priljubljenega WinnetoujaPoglejmo še nekatere novejše mednarodne projekte, v katerih lahko ujamete prizore iz Slovenije.

Netflixov Veščec tudi s prizori z Nanosa, Kranjske Gore in Predjamskega gradu

Serija Veščec (The Witcher) je ena od najbolj priljubljenih serij vseh časov. Po knjižnih predlogah Andrzeja Sapkowskega jo je ekraniziral Netflix. Protagonist romanov in serije Veščec je Geralt iz Rivie, lovec na pošasti z nadčloveškimi sposobnosti, ki mu sledimo na pustolovščinah po domišljijski deželi. Tej je nekaj lokacij posodila tudi Slovenija - ekipa s svetovno znanim Henryjem Cavillom je namreč epizode tretje sezone snemala v Postojnski jami in predjamskem gradu, v okolici Kranjske Gore in pri cerkvici sv. Heronima na Nanosu.

Kanin in Stol v vohunskem trilerju z zvezdniško zasedbo Citadel

Amazonov vohunski triler z letnico 2023 ima zvezdniško zasedbo in številne spektakularne prizore, ki jih je filmska ekipa posnela širom sveta. Ustavili so se tudi v Sloveniji. Kot so zapisali pri Condé Nast Travellerju, je snemanje serije potekalo na najvišje ležečem slovenskem smučišču Kanin, ki ponuja razglede vse od Alp do Jadranskega morja sto kilometrov južneje. Nekaj prizorov je bilo posnetih tudi na pobočjih gore Stol nad Kobaridom.

Odkrijte Alpsko Slovenijo

Rakov Škocjan in dolina Soče v Kolesu časa

Slikovito kraško naravno znamenitost Rakov Škocjan najdemo med snemalnimi lokacijami fantazijske serije Kolo časa (The Wheel of Time), v kateri igra tudi oskarjevska nominiranka Rosamund Pike. V enem od prizorov te serije se liki sprehodijo čez kamniti most, ki ga obdaja skalovje in reka Rak. Ekipo je očarala tudi smaragdna reka Soča, saj so tudi v dolini te reke posneli nekaj prizorov.

Neskončna nevihta na Krvavcu

Na Krvavcu se je kar nekaj snemalnih tednov mudila avstralska igralka in večkratna oskarjevska nominiranka Naomi Watts. V zasneženem okolju je snemala film o plezalki, ki jo zajame snežna nevihta, nato pa naleti na neznanca. Se jima bo uspelo rešiti z gore preden pade noč?

Odkrijte Krvavec in Cerklje na Gorenjskem

Dolina smaragdne Soče v Disneyjevi filmski uspešnici

Ste vedeli, da so nekatere najbolj osupljive prizore Disneyeve uspešnice Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan (2008) posneli ob reki Soči? Naša smaragdna lepotica je služila kot kulisa epskemu filmskemu obračunu na sotočju Soče in potoka Gljun nedaleč od Bovca. V filmu režiserja Andrewa Adamsona je dolina Soče za nekaj filmskih minut postala pravljična Beruna, za namen snemanja pa so zgradili tudi lesen most. Tega so po snemanju sicer odstranili, a to ni razlog, da ne bi obiskali te čudovite doline, ki vas bo navdušila z obilo možnostmi za aktivne počitnice.

Odkrijte Dolino Soče

Bohinj, Bled, Piran, Ljubljana, Logarska dolina ... v južnokorejski seriji

Ljubljana je prepričala tudi južnokorejsko filmsko ekipo priljubljene južnokorejske serije Črni vitez. V epizodah se pred očmi odvijajo najbolj prepoznavne slovenske podobe, od izjemnih ljubljanskih del arhitekta Jožeta Plečnika do srednjeveških panoramskih razgledov na alpsko Blejsko jezero in mediteransko mestno jedro Pirana.

Odkrijte Bohinj

OGLASI

V edinstveni kulisi slovenskih pokrajin so bili posneti že številni televizijski oglasi globalnih blagovnih znamk, kot so Amazon, Milka, Bauli, avtomobilske znamke Mercedes, Ferrari, Porsche, Honda, Škoda, Audi, BMW, Fiat in druge.

Slovenski film in z njim povezana doživetja: filmski festivali, muzej, tematska pot

Izjemni pa so tudi slovenski ustvarjalci, ki žanjejo uspehe doma in v tujini. Ste vedeli, da je animirani dokumentarec Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić leta 2023 prejel francosko filmsko nagrado cezar?

Slovenska filmska bera je vsako leto predstavljena na Festivalu slovenskega filma, izjemno priljubljeni pa so tudi drugi filmski festivali, dogodki in doživetja po Sloveniji, ki privabljajo tudi tuje obiskovalce, ljubitelje filmske umetnosti.

Obiščite muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači

V prenovljeni Škrateljnovi domačiji v Divači lahko obiščete Muzej slovenskih filmskih igralcev. V Divači sta se rodili dve znameniti slovenski filmski igralki: Metka Bučar (1903) in zvezda evropskega nemega filma Ida Kravanja - Ita Rina (1907). Na ogled sta dve stalni razstavi. Prva je posvečena življenju in delu Ite Rine, druga pa je stalna razstava muzeja slovenskih filmskih igralcev.

Več

Obiščite muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači

Obiščite muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači

V prenovljeni Škrateljnovi domačiji v Divači lahko obiščete Muzej slovenskih filmskih igralcev. V Divači sta se rodili dve znameniti slovenski filmski igralki: Metka Bučar (1903) in zvezda evropskega nemega filma Ida Kravanja - Ita Rina (1907). Na ogled sta dve stalni razstavi. Prva je posvečena življenju in delu Ite Rine, druga pa je stalna razstava muzeja slovenskih filmskih igralcev.

Več

Tematska pot filma Na svoji zemlji v Baški grapi

Tematska pot filma Na svoji zemlji v Baški grapi

Film Na svoji zemlji je prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film. Predstavlja začetek slovenske profesionalne kinematografije. Vsebina filma prikazuje boj partizanov in civilnega prebivalstva na Primorskem za osvoboditev izpod dolgoletne italijanske okupacije. Film, ki je bil prvič predvajan leta 1948 v Ljubljani, si je v naslednjih letih ogledalo 400 tisoč gledalcev. Tematska pot Na svoji zemlji povezuje dediščino filma Na svoji zemlji z edinstveno Baško grapo, dolino reke Bače med Cerljanskim in Bohinjskim hribovjem, kjer je bila posneta večina prizorov.

Več

Kino Ptuj - najstarejši delujoči kino na Slovenskem

Kino Ptuj - najstarejši delujoči kino na Slovenskem

Ali ste vedeli? Mestni kino Ptuj je najstarejši delujoči kino v Sloveniji. Prva kinopredstava v njegovi dvorani je bila že 3. marca 1897, le dobro leto zatem, ko sta brata Lumière pariškemu občinstvu predstavila svoj novi izum - kinematograf.
Foto: Albin Bezjak

Več

Kinodvor - Mestni kino

Kinodvor - Mestni kino

Ljubljanski mestni kino domuje v zgradbi nekdanjega kina Ljubljanski dvor iz 1923. Danes je priljubljeno zbirališče filmskih sladokuscev vseh generacij, festivalsko središče, prostor filmskih pogovorov in razprav, galerijski prostor in še kaj.
Foto: Kinodvor

Več

Kinoteka

Kinoteka

Kinoteka na Miklošičevi cesti v Ljubljani ni le ena najlepših kinodvoran pri nas, je tudi zbirališče filmofilov in strokovnjakov, filmska knjižnica in knjigarna. Tu izdajajo tudi filmsko revijo Ekran, skrbijo pa tudi za Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači.
Foto: Ana Skobe, Kinoteka

Več

Odkrijte Slovenijo in njene lepote

Slovenija je dežela mnogih privlačnih obrazov za snemanje, ki se na kratkih razdaljah izmenjujejo hitreje kot kjerkoli. Iz slovenske prestolnice Ljubljane vas samo dobra ura vožnje v vsako smer ponese v drugačno pokrajino, arhitekturni stil mest in raznoliko neokrnjeno naravo.

V naravi

Občutite blagodejne vplive zelenega naravnega okolja v Sloveniji.

V naravi

Več

Top kulturni in umetniški dogodki 2024

Top kulturni in umetniški dogodki, ki bodo zaznamovali leto 2024.

Top kulturni in umetniški dogodki 2024

Več

Slovenija v očeh svetovnih medijev

Slovenija v očeh svetovnih medijev in aduti, s katerimi vabi k načrtovanju obiska.

Slovenija v očeh svetovnih medijev

Več

Plečnikova Slovenija

Spoznajte mojstrovine največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika!

Plečnikova Slovenija

Več

Top 10 znamenitosti

Znamenitosti, ki jih v zeleni Sloveniji res morate videti!

Top 10 znamenitosti

Več

Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica - Gorica

Dve mesti, nešteto brezmejnih zgodb kulture, umetnosti, kreativnosti in vizionarstva.

Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica - Gorica

Več

Gledališče in film

Slovenija ima bogato ponudbo filmskih in gledaliških predstav.

Gledališče in film

Več

Gradovi

Slovenija je prepredena z gradovi, dvorci in trdnjavami.

Gradovi

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji