Slovenski prazniki dišijo po potici

Potica zaseda prvo mesto med slovenskimi tradicionalnimi prazničnimi pecivi. Pripravljena je iz zavitega in razvaljanega kvašenega testa in polnjena z različnimi nadevi. Slovenske gospodinje jo z veseljem pečejo tudi ob neprazničnih dneh in z njo razvajajo svoje najbližje. Babice in mame imajo velikokrat pomembno nalogo, da hčere in vnukinje izurijo v zahtevni peki potice. Taka z ravno pravšnjo količino nadeva in testa težko uspe.

 

Poznamo več kot 80 različnih nadevov, ki jih zavijemo v testo, po čemer je zavita potica (po-vitica) dobila tudi ime. Najznačilnejše slovenske potice so orehova, lešnikova, pehtranova, makova, sirova in druge.

To je praznično pecivo, ki ga pečemo v pekaču ali neposredno na ognjišču. Pekač za peko potice ali potičnik s sredinskim prirezanim stožcem so razvili po pekačih za šarklje iz nemških dežel. Bi radi potico pripravili pri vas doma? Preizkusite tradicionalni recept za najbolj razširjeno, orehovo potico.

Priprava potice je umetnost 

Za pripravo dobre potice si je treba vzeti čas in veliko ljubezni. To je svojevrstna umetnost v kuhinji. Oglejte si gastronomsko »umetniško« delo kuharskega mojstra Mojmirja Šiftarja, najboljšega mladega chefa leta 2019 po izboru gastronomskega vodiča Gault & Millau.

Tradicionalni slovenski recept za orehovo potico:

Sestavine

Kvašeno testo:

  • 1 kg moke,
  • 3 dag kvasa,
  • 3–4 rumenjaki,
  • 3 dcl mlačnega mleka,
  • 12 dag masla,
  • 1 žlička soli,
  • 2 žlici sladkorja,
  • mast za model.

Nadev:

  • 60–70 dag orehov,
  • 20 dag medu,
  • 5 dag sladkorja,
  • 1–2 dcl mleka,
  • 1 jajce,
  • cimet,
  • malo ruma ali domačega žganja.

Priprava

Testo pripravite v toplem prostoru. Moki primešajte žličko soli, kvas pa pomešajte z žličko sladkorja, 2 žlicama moke in ½ dcl mlačne vode ali mleka. Pustite vzhajati na toplem. V sredini moke naredite jamico, vanjo vlijte stepena jajca, kvas, raztopljeno maslo in sladkor. Med mešanjem prilivajte mlačno mleko. Stepajte 15 min oz. dokler ne nastanejo mehurčki in se testo loči od sklede. Testo nato potresite z moko, pokrijte s prtičkom in pustite vzhajati na toplem.

Za pripravo nadeva zdrobljene ali zmlete orehe poparite z oslajenim mlekom. Med segrevajte, da postane tekoč. Dodajte ga orehom in primešajte cimet. Pustite, da se nadev ohladi, nato mu dodajte še eno jajce ali dve in ga/ju gladko vmešajte. Testo razvaljajte ½ cm debelo in ga premažite s še toplim nadevom. Tesno ga zvijte in položite v pekač. Potico pustite, da počasi vzhaja. Nekoliko se bo dvignila še v pečici. Pred peko potico premažite s stepenim jajcem.

Pecite jo eno uro, ko je pečena, pa jo v modelu ohlajajte še 15 minut. Po želji jo na koncu potresite še s sladkorjem.

Dober tek!

 

Navdušeni nad slovensko kuhinjo?

Potem morate preizkusiti še kakšen okusen recept za pripravo slovenskih jedi. Ste vedeli, da ima Slovenija kar 24 gastronomskih regij? Vsaka ima svoje posebnosti in v vsaki lahko najdete kaj, kar bo po vašem okusu. Pa dober tek!

Več

Naložite si najboljše dobrote iz Slovenije

Ne glede na to, kje se odločite jesti, povprašajte po slovenskih vinih, pivu, vodi, sokovih in drugih slovenskih odličnostih. Če lahko, obiščite najboljše slovenske chefe in ne pozabite, da so slovenske dobrote tudi odličen spominek!

Okusi Slovenije

Poznate značilne okuse Alp, Mediterana, Krasa in Panonske nižine?

Okusi Slovenije

Več

Vina Slovenije

Kam na pokušino vina iz treh slovenskih vinorodnih dežel?

Vina Slovenije

Več

Kje jesti

Domače ali svetovljansko – izberite svoj ambient in meni v Sloveniji.

Kje jesti

Več

Top za gurmane

Odkrijte, zakaj Slovenija postaja vse bolj priljubljena destinacija za gurmane.

Top za gurmane

Več

Lokalno običajno

Spoznajte običajno prehrano Slovencev ob delavnikih in praznikih ter odkrijte, kje dobijo sestavine za svoj jedilnik in kje jih lahko okusite tudi vi.

Lokalno običajno

Več

Unikatna darila in spominki iz Slovenije

Kupite nekaj, kar vas bo res spominjalo na Slovenijo.

Unikatna darila in spominki iz Slovenije

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji