Dolina rekordov in aktivnih doživetij

Prva asociacija ob omembi Planice so zagotovo smučarski skoki. Ugodne razmere za razvoj tega športa so alpsko dolino na skrajnem severozahodu Slovenije trdno postavile na zemljevid največjih smučarsko skakalnih tekmovanj. Tu so padali rekordi in mejniki, do kam lahko poleti človek na smučeh – vse od Bloudek-Rožmanove skakalnice do Goriškove velikanke, ki danes sodi med največje smučarsko skakalne naprave na svetu. Od kar je urejen sodoben Nordijski center, pa je Planica pravo doživetje tako za športnike kot obiskovalce tudi druge dni v letu.

Obišči stran

planica_smucarski poleti

Spektakularne tekme na planiški letalnici

Marca slikovita dolina v neposredni bližini meje z Italijo in Avstrijo gosti največji športni in zabavni spektakel v Sloveniji. Planica je namreč tradicionalno prizorišče finalne tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki ga ponavadi obišče več deset tisoč obiskovalcev. 

Obišči stran

Nika Prevc

Članica skakalne družine Prevc je šesta Slovenka z velikim kristalnim globusom v karavani FIS svetovnih pokalov. Blestela je že na mladinskih svetovnih prvenstvih, kjer je posamično ali ekipno osvojila skupno 7 medalj, od tega 3 zlate. V sezoni 2023/24 je nanizala kar sedem zmag, skupno pa ima doslej 13 uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu.

Peter Prevc

Njegov športni opus je resnično bogat –  svoji vitrini ima tri olimpijske medalje, od tega tudi zlato, veliki kristalni globus, medalje s svetovnih nordijskih prvenstev, bil je svetovni prvak v poletih, zmagovalec Novoletne turneje, v svetovnem pokalu pa je nanizal 24 zmag in 63 uvrstitev na zmagovalni oder.

planica_smucarski tek

Smučarsko tekaške tekme v izjemni areni

V Planici so že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja potekale tudi smučarsko-tekaške tekme. Z ureditvijo Nordijskega centra pa je Planica prišla tudi v koledar šprinterskih tekem svetovnega pokala v tem zimskem športu.

S smučkami osvajamo zasneženo pokrajino

Naj bodo skakalne ali tekaške, alpske ali turne, na vseh vrstah smuči se Slovenci dobro znajdemo. Ste vedeli, da kraška planota Bloke velja za zibelko smučanja v srednjeevropskem prostoru. Na Google Arts&Culture lahko izveste več o bogati smučarski tradiciji v Sloveniji.

Obišči stran

Na tekaških smučeh po užitke v naravi

Nordijski center Planica je idealen kraj za priprave, regeneracijo in druge aktivnosti v naravi tako za profesionalne kot amaterske športnike. Poleg sedmih novih skakalnic in kraljice med njimi – letalnice, so pozimi urejene razvejane tekaške proge, kjer na svoj račun pridejo ljubitelji teka na smučeh.

V Planico s kolesom

V Planico se je možno zapeljati tudi s kolesom. Kolesarska povezava med bližnjimi Ratečami mimo Kranjske Gore in Gozda Martuljka do Mojstrane je ena najlepših slovenskih poti. Brez hudih vzponov, z lepo urejenimi počivališči in okrepčevalnicami ob poti je primerna za vsakogar, tudi za otroke.

Obišči stran

Še več aktivnosti v gorskem svetu?

Spoznajte še druge aktivnosti, ki po žilah poženejo adrenalin ali preprosto sprostijo ob občudovanju gorske narave.

Adrenalinski športi

Adrenalinski športi v Sloveniji nudijo edinstveno doživetje.

Adrenalinski športi

Več

Poletite kot ptice po jeklenicah

Tri, dva, ena – spustite se po najdrznejših ziplinih v Sloveniji.

Poletite kot ptice po jeklenicah

Več

Tek na smučeh

Namigi, kam po smučarsko-tekaške užitke v naravi.

Tek na smučeh

Več

Smučanje

Slovenija je dežela manjših smučišč, ki so prijazna družinam in primerna za začetnike, otroke in izkušene smučarje.

Smučanje

Več

Pohodništvo in gorništvo

Slovenija je raj za pohodništvo. Več kot 10.000 km označenih in urejenih pohodnih poti.

Pohodništvo in gorništvo

Več

Gorsko kolesarjenje

Številne poti, namenjene gorskemu kolesarjenju, so primerne za začetnike in tudi za vrhunske kolesarje.

Gorsko kolesarjenje

Več

Pobegnite v zavetje Julijskih Alp

Poiščite prijetne točke za ohladitev v zavetju Julijskih Alp.

Pobegnite v zavetje Julijskih Alp

Več

Julijske Alpe

Julijske Alpe – raj za aktivna doživetja in sprostitev v naravi.

Julijske Alpe

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji