Janja in Ana – izjemni ženski, ki sta navdih mnogim

Slovenija je domovina izjemnih osebnosti, ki premikajo meje možnega. Naj bo to v športu, znanosti, poslovnem svetu ali gastronomiji. Tokrat predstavljamo zgodbi dveh neverjetnih Slovenk, ki sta se prvič osebno srečali. Janja Garnbret, najboljša plezalka na svetu, pogosto poimenovana tudi G.O.A.T. (največja vseh časov) in Ana Roš, najboljša kuharska mojstrica leta 2017 in glavna chefinja ene najboljših svetovnih restavracij s tremi Michelinovimi zvezdicami, Hiše Franko, V čem je skrivnost njunega uspeha in kaj ju žene naprej? Poglejte, kaj nastane ko ti dve »super junakinji«, vsaka na svojem področju, združita svoje moči.

Prijateljstvo na prvi pogled

Bilo je muhasto avgustovsko sobotno jutro, ko smo se z Janjo peljali po vijugastih cestah proti Kobaridu, do priznane Hiše Franko, kjer svojo kulinarično pravljico piše Ana Roš. Kuharska samoukinja, ki se je zaradi ljubezni odpovedala diplomatski karieri in Hišo Franko spremenila v eno najboljših svetovnih restavracij, je uspelo doseči, da je Kobarid postal prepoznavna destinacija med gurmani, čeprav gre za precej odmaknjen kraj v Sloveniji. Njena restavracija je običajno rezervirana že mesece vnaprej in gostje se ves čas želijo fotografirati z njo, kot bi bila filmska zvezda.

Ana in Janja_prihod

 

Janja Garnbret, ambasadorka slovenskega turizma in največja športna plezalka vseh časov, je nekoč razkrila, da obožuje dobro hrano. Njena najljubša jed je suši. In ker je Ana Roš navdušena tudi nad športom, saj je v mladosti trenirala smučanje in bila tudi članica slovenske reprezentance, je ideja o predstavitvi teh dveh neverjetnih žensk prišla kar sama od sebe. Takrat nismo vedeli, da imata ti dve dami toliko skupnega in da bo predviden čas za obisk čisto prekratek.

Ana in Janja_klepet ob kavi

»Vse je v vztrajnosti«

Energiji dveh izjemnih žensk sta se povezali v trenutku, ko sta sedli h kavici na dvorišču Hiše Franko, z mogočnimi gorskimi vrhovi v ozadju. »Kot otrok sem splezala na vsako drevo in omaro, zato so me starši peljali v lokalni plezalni klub, kjer so rekli, da sem res nadarjena … Ostalo je zgodovina,« razlaga Janja o tem, kako se je zapletla v plezanje. »Ne verjamem, da je talent tisto, kar te naredi največjega. Gre bolj za vztrajnost. Imam srečo, da imam oboje,« dodaja.

Ana se ne more bolj strinjati; ker je kuharska samoukinja v pretežno moškem svetu gastronomije zagotovo ve, kako pomembno je vztrajati, če hočeš uspeti, in kako pomembno je ostati zvest samemu sebi. »V Hiši Franko se osredotočamo na lokalno zgodbo,« nadaljuje Ana. »Vsi naši izdelki so lokalno in trajnostno pridobljeni. Sezona in razpoložljivost pridelkov določata naš jedilnik in ne obratno ... Letos, na primer, zaradi izjemne suše ni gob v okolici. In zato jih nimamo na jedilniku. Jedilnika ne spreminjamo tedensko, ampak celo vsak dan, če sestavine niso na voljo.«

Ana in Janja_pogovor pred kuhinjo

»Če navijajo zame, jim moram nekaj vrniti.«

Janja Garnbret je želela doživeti vzdušje v profesionalni kuhinji in Ana ji je to z veseljem pokazala. Ura je bila okrog poldneva in na kosilo so začeli prihajati prvi gostje. »Želim, da Janja doživi pravi utrip v naši kuhinji. Želim, da vidi, da je timski duh tisti, ki dela našo zgodbo veliko,« je povedala Ana, medtem ko je Janjo pospremila v kuhinjo. Pomagala ji je pri postavitvi jedi na krožnik.

Ana in Janja_v kuhinji

 

Ko je Janja vstopila v prostor, je bila Anina ekipa vidno navdušena. Mnogi so se z njo želeli celo fotografirati. Videti je bilo, da je to ni motilo. Na vprašanje, kako se počuti ob tolikšni pozornosti, ki ji je namenjena, se je namreč le nasmehnila: »S tem nimam nobenih težav. Če navijajo zame, jim moram nekaj vrniti.” Ideja o »vračanju« je blizu obema damama. Tudi Ana je vključena v številne projekte, ki »vračajo«, v njenem primeru, predvsem lokalnim ponudnikom v okolici.

Ana in Janja_priprava jedi

»Zelo si mi všeč, a ne bi dobila te službe.«

»Všeč si mi, a te ne bi zaposlila,« Ana nagajivo reče Janji, medtem ko ta skuša razporediti sestavine na krožnik, tako kot so ji jo pokazali. Obe se pošteno nasmejita ob tej izjavi, Janja pa priznava, da je treba kar nekaj vaje že samo, da »jedi kreativno postaviš na krožnik«. »Kako se domisliš tako čudovitih krožnikov in jedi?« vpraša Ano. »Vidim jih,« pravi Ana, Janja pa vzklikne: »Tudi jaz pri plezanju vidim vsaj tri možne poti do cilja.«

ana in janja_priprava od blizu

 

Presune nas, da imata ti dve neverjetni ženski več skupnega, kot bi mislili. Toda tisto, kar ju dela najboljše, je njuna neverjetna in nalezljiva energija. Obe sta imeli vzpone in padce, a najpomembneje je, da sta vedno vstali in se borili naprej. Čeprav je strast tista, zaradi katere gresta dlje in se trudita biti še boljši, vsekakor ni tista, ki bi ju ustavila pri lovljenju sanj.

Če pobrskamo po spominu, je prav to nekoč rekel še en izjemen slovenski športnik, nogometni vratar Jan Oblak, o slovenski mentaliteti v intervjuju za Guardian: »Slovenska mentaliteta je dobra, še posebej zato, ker je običajno naš um »hladen«.« Je potem kombinacija hladnega uma in toplega srca skrivnost uspeha Slovencev? Najverjetneje je tako.

ana in janja_prijateljici

 

»Pokliči me, kadar koli želiš ali potrebuješ nasvet – tudi, če gre samo za to, koliko časa naj se kuha špagete,« je dejala Ana, preden je Janjo objela za slovo. Odšli smo s prijetnim občutkom, da je bilo to srečanje verjetno začetek velikega prijateljstva.

Dobrodošli v deželi šampionov

Janja in Ana sta izjemni ženski, vsaka na svojem področju. A če vzamemo zgolj področje gastronomije in športa, imamo izjemnih posameznikov v Sloveniji še veliko več. Spoznajte male skrivnosti slovenske izjemnosti tako takrat, ko se sede za mizo, polno gurmanskih priboljškov, kot takrat, ko se kalorije pretvarja v vrhunske športne rezultate.

Dežela vrhunske gastronomije

V Sloveniji vključevanje sestavin iz narave in z domače njive ali vrta ni le modni trend, ampak stvar tradicije. Sveže lokalne sestavine najdejo pot tako v domače gostilne kot vrhunske kuhinje, kjer radi poškilijo med recepte svojih babic in jih predstavijo na nov, sodoben in kreativen način.

Več

Dežela vrhunske gastronomije

Dežela vrhunske gastronomije

V Sloveniji vključevanje sestavin iz narave in z domače njive ali vrta ni le modni trend, ampak stvar tradicije. Sveže lokalne sestavine najdejo pot tako v domače gostilne kot vrhunske kuhinje, kjer radi poškilijo med recepte svojih babic in jih predstavijo na nov, sodoben in kreativen način.

Več

Slovenske restavracije z Michelinovimi zvezdicami

Slovenske restavracije z Michelinovimi zvezdicami

Razgibana pokrajina odseva tudi v slovenski kulinariki. Vsak delček zelene dežele ima ponuditi kaj svojstvenega. In to na svoj poseben način vpletajo v svoje mojstrovine tudi vrhunski slovenski chefi. To mojstrstvo so prepoznali tudi Michelinovi izvidniki, ki so podelil prestižne gastronomske zvezdice in druge Michelinove nazive. Vas zanima, katere restavracije so pritegnile največ Michelinove pozornosti?

Več

Slovenija ima športno srce

Slovenija ima športno srce

Slovenci smo narod vrhunskih športnic in športnikov. Po številu medalj in dosežkov na prebivalca smo pravi fenomen. Razlogov, zakaj je temu tako je veliko – od naravnih danosti do našega značaja.

Več

Športni navijači Slovenije – »veter v jadra« uspeha

Športni navijači Slovenije – »veter v jadra« uspeha

V Sloveniji imamo radi šport. Ni ga boljšega povezovalnega elementa, kot je navijanje za svoje športnike. Slovenski navijači so svojo srčno podporo marsikdaj pripomogli k kakšni odmevni zmagi ali dosežku športnic in športnikov. Začutite to navijaško vnemo. Naj zajame tudi vas.

Več

Zelena zgodba Slovenije

Zelena zgodba Slovenije

Slovenija je pionir na področju strateškega razvoja trajnostnega turizma na nacionalni ravni. Že več kot 280 slovenskih destinacij in turističnih ponudnikov je uspešno pridobilo znak Slovenia Green, ki odraža njihov trajnostni pristop in odgovornost do okolja. Poiščite svoje najljubše zelene kotičke in doživetja,  ter skupaj z nami ustvarjajte boljši jutri.

Več

Spoznajte domovino Janje Garnbret in Ane Roš

Morda je Slovenija res dežela, ki jo na zemljevidu ni zlahka najti, a ko jo boste odkrili, boste ugotovili, da je po svoji izjemnosti velika. Tako po svojem izgledu kot po svojih ljudeh. Tu so doma izjemne zgodbe in doživetja, ki jih ne najdete nikjer drugje. Zaljubite se v deželo, ki ima edina na svetu ljubezen (LOVE) že v svojem imenu.

Regije

Slovenija je edina evropska država, kjer se na majhnem koščku sveta stikajo alpska, mediteranska, kraška in panonska pokrajina.

Regije

Več

Aktivne počitnice

Odkrijte svet aktivnih doživetij na prostem v Sloveniji.

Aktivne počitnice

Več

Gastronomija

Okusi Slovenije so okusi različnih pokrajin.

Gastronomija

Več

V naravi

Občutite blagodejne vplive zelenega naravnega okolja v Sloveniji.

V naravi

Več

Terme in zdravilišča

Po zdravo razvajanje v slovenske terme!

Terme in zdravilišča

Terme in zdravilišča

Več

Mesta in destinacije

Majhna mesta za velika doživetja.

Mesta in destinacije

Več

Umetnost in kultura

Slovenija se ponaša z bogatim kulturnim izročilom.

Umetnost in kultura

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji