Odkrijte skrivnostni kraški svet

Kraški svet ponuja izjemne pojave, ki jih je s pomočjo kraških vodotokov izoblikovala narava. Vas zanima, kako so nastala podzemna čudesa v kraških jamah? Interaktivna razstava EXPO Postojnska jama kras ponuja vpogled v zgodovino nastanka kraških fenomenov, v prvi vrsti najznamenitejše turistične jame na svetu, Postojnske jame. Razstava je z interaktivnimi in 3D predstavitvami zanimiva tako za obiskovalce, ki se z jamami srečujejo prvič, kot za strokovnjake. Za svojo inovativnost je bila s strani Slovenske turistične organizacije nagrajena z nazivom Sejalec. Vstopite v zabavno in poučno zgodbo raziskovanja kraškega sveta.

Potujte v zgodovino nastanka kraškega sveta

Kraški svet je izjemen ne samo zaradi svojih oblik na površju in pod zemljo, ampak tudi zaradi biološke pestrosti in občutljivosti. Ste vedeli, da kraški vodonosniki oskrbujejo kar polovico Slovenije s pitno vodo? Posebna pozornost na razstavi je namenjena kraškemu podzemlju in njegovemu največjemu biseru Postojnski jami. Razstava vam bo pomagala razumeti, kako so skozi stoletja nastajale čudovite jamske podobe.

Čudoviti jamski živalski svet

Postojnska jama je odigrala pomembno vlogo pri raziskovanju življenja v kraških jamah. V njej so bile odkrite prve jamske živali v največjem številu in še danes jama velja za svetovno rekorderko po biotski raznovrstnosti jamskih živali! Veste, da v jami živi tudi zmaj? No, ne čisto pravi. Po ljudskih opisih je to človeška ribica, najbolj prepoznavna prebivalka Postojnske jame. V jami poleg nje živi še okoli 150 živalskih vrst kot so pajki, metulji, zanimivi hrošči, vodni polži, netopirji in drugi. Spoznajte jih v razstavnem paviljonu EXPO Postojnska jama, kjer so predstavljeni tudi že izumrli in občasni prebivalci jame in kjer lahko vstopite tudi v čudoviti svet metuljev.

Ko v jamo vstopi človeška noga…

V tretjem, zadnjem sklopu, se v jamah pojavi človek. Sprva kot ledenodobni prebivalec, ki je v jamah iskal zavetje, kasneje kot raziskovalec. Prihodnje leto bo minilo 200 let, odkar so Postojnsko jamo odprli za turistične oglede. Doslej si je jamo ogledalo že več kot 38 milijonov obiskovalcev z vsega sveta! Na razstavi lahko spremljate zgodovino turističnega razvoja jame in življenja okoliških prebivalcev z njo.

Doživetje jamskega sveta za otroke

Kako so nastali mogočni kapniki, podzemna dvorana, v kateri s stropa visijo špageti? Kako rastejo »zmajevi« mladički? Na  vsa ta vprašanja, ki se porajajo v malih glavicah, boste odgovore našli na razstavi. Otroci veličastno igro narave, ki je skozi zemeljsko zgodovino ustvarila neverjetne jamske podobe, interaktivno spoznavajo s pomočjo človeške ribice in hrošča drobnovratnika. Za popolno doživetje pa se lahko preizkusijo v vožnji pravega jamskega vlaka.

Raziskujte slovensko raznolikost!

Podajte se v skrivnostno podzemlje Krasa in odkrijte njegove posebnosti tudi na površju! Le nekaj kilometrov stran lahko uživate ob morju ali raziskujete ulice in trge slovenske prestolnice.

Postojnska jama

Postojnska jama in Predjamski grad sta največji atrakciji slovenskega Krasa! Ali ju poznate? Obiščite zmajeve mladiče in viteze!

Postojnska jama

Postojnska jama

Več

Kras

Skriti čudež narave.

Kras

Več

Svetovna dediščina UNESCO

Slovenske zakladnice svetovne dediščine.

Svetovna dediščina UNESCO

Svetovna dediščina UNESCO

Več

Mediteranska & Kraška Slovenija

Naj vas boža morsko sonce ali vas obdaja skrivnostna podoba podzemnih jam. Obiščite znamenito Postojnsko jamo, slikovito mesto Piran in si oglejte plemenite lipicance.

Mediteranska & Kraška Slovenija

Mediteranska & Kraška Slovenija

Več

Ljubljana

Glavno mesto Slovenije in Zelena prestolnica Evrope 2016. Očarljivo in živahno mesto vas bo navdušilo na vsakem koraku.

Ljubljana

Ljubljana

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji