Škofjeloško – dve dolini, tri pogorja in neskončno zgodb

Bogata rokodelska tradicija krasi številne slovenske pokrajine, vasi in mesta. Še posebej sta ustvarjalnost in obrt zaznamovala prebivalce in podobo Škofje Loke in okoliških krajev. Tako je mesto škofov že v srednjem veku postalo ne le upravno, temveč tudi obrtniško in trgovsko središče loškega ozemlja, s tem pa eno od najbolj razvitih mest slovenskega prostora.

 

Kulturna in rokodelska dediščina sta tudi danes vidni na vsakem koraku sprehoda po idilični Škofji Loki. Pisane fasade in zidne poslikave, unikatni kovani izveski nad prodajalnami in delavnicami, mogočna lesena vrata, ki z rezbarijami pripovedujejo zgodbe o preteklosti. Tem lahko prisluhnete tudi v številnih kulturnih ustanovah, muzejih, galerijah in rokodelskih centrih v Loki in okolici. Še več, na kateri od ustvarjalnih delavnic ali številnih sejmih in prireditvah se lahko v rokodelskih spretnostih preizkusite tudi sami!

Obiščite Škofjo Loko

Odpravite se na aktivno raziskovanje zgodovinskih, kulturnih in naravnih danosti Škofje Loke in okolice. Naj vas očara idiličnost Škofjeloškega hribovja, polnega umetniškega navdiha, kjer lahko doživite pristen stik z naravo in lokalno kulinariko.

Več

Kje lahko od blizu spoznate najbolj značilne rokodelske obrti in izdelke Škofjeloškega? Zbrali smo pet predlogov.

Loški grad z Loškim muzejem

Loški muzej, ki domuje v mogočnem gradu nad mestom, med drugim hrani bogato etnološko zbirko. Ta prikazuje življenje in delo lokalnih prebivalcev, tudi številne zanimive obrti, s katerimi so si Škofjeločani v preteklosti služili kruh. Spoznate lahko klobučarstvo, glavnikarstvo, klekljanje čipk, izdelavo sit, barvanje in tiskanje platna, izdelavo umetnega cvetja in – ikoničnega izdelka tega dela Slovenije – malega kruhka. 

Obišči stran

Rokodelski center

V samem središču mesta so na široko odprta vrata Rokodelskega centra DUO Škofja Loka, kjer lokalni rokodelci ohranjajo vez med bogato rokodelsko preteklostjo in sodobnim ustvarjanjem.  Tu so razstavljeni lični in uporabni izdelki iz lesa in kovine, polstene volne in tekstila, tradicionalne čipke … Ustvarjalci pa vam sami razkažejo razstavljene izdelke ali prikažejo izdelavo na kateri od delavnic.

Obišči stran

Kulturna doživetja Škofjeloškega

Škofja Loka z okolico k raziskovanju vabi tudi družine in najmlajše radovedneže. V pomoč pri načrtovanju in odkrivanju kulturne dediščine je v pomoč igriv in poučen družinski vodnik po poteh kulturne dediščine, ki vodi po zemljevidu ustvarjalnega navdiha. Med obiskom kulturnih ustanov na Škofjeloškem otroci poiščejo poseben znak in v knjižico odtisnejo žig. Ko jih zberejo pet, prejmejo spominek.

Obišči stran

Sokolski dom – kulturni center v središču mesta

Sokolski dom velja za kulturno središče Škofje Loke. S pestrim kulturnim dogajanjem polni sobane značilne srednjeveške meščanske hiše. Številni dogodki, predstave, koncerti, pa tudi razstave in druge zanimive priložnosti za srečevanje privabljajo domačine in druge goste, ki imajo radi kulturo, jo živijo in ustvarjajo.

Obišči stran

 

KreativNice – kreativni center

Kreativni center KreativNice – najdete ga na Spodnjem trgu – je prostor, kjer se v ustvarjalnem in izobraževalnem duhu mešajo preteklost, sodobnost in prihodnost. V razstavnem prostoru, ki je tudi atelje, lokalni tekstilni ustvarjalci na inovativen način predstavljajo svoje izdelke in dediščino škofjeloških tekstilnih podjetij.

Obišči stran

»Ta mali kruhek«

Loški kruhek, domačini mu pravijo tudi mali kruhek,  je umetelno oblikovano in okrašeno medeno pecivo. Izdelano je iz ržene ali bele moke, ki mu mojstrice dodajo med in značilne začimbe: cimet, poper, nageljnove žbice in pepeliko. Nekoč so ga domačinke pekle nekajkrat na leto ob večjih praznikih, danes pa velja za enega najbolj značilnih spominkov Škofjeloškega in širšega območja. 

Obišči stran

Še več idej za spoznavanje Škofje Loke in ustvarjalnosti njenih prebivalcev

Obiščite še druge kulturne ustanove, sejme, rokodelske delavnice in prireditve v Selški in Poljanski dolini. V Železnikih in tamkajšnjem muzeju lahko spoznate bogato železarsko, lesarsko in druge značilne obrti in rokodelska znanja tega kraja. Nedaleč od tod je vas Dražgoše, kjer so domačinke še vešče umetelne izdelave dražgoških kruhkov. Žiri slovijo po čevljarski tradiciji, več kot stoletje pa šteje tudi njihova čipkarska šola. Če vas pot zanese v Gorenjo vas in Poljane, obiščite Šubičevo hišo, dom slikarjev in rezbarjev. Preverite tudi ponudbo rokodelskih delavnic v Škofji Loki in okolici, ki jih lokalni rokodelci pripravijo po dogovoru.

Doživite kulturno raznolikost Slovenije

V Sloveniji se ves čas nekaj dogaja! Pestro festivalsko dogajanje vabi v mestna središča skozi celo leto, galerije in muzeji hranijo zaklade slovenske umetnosti in zgodovine. Raziščite jih!

Umetnost in kultura

Slovenija se ponaša z bogatim kulturnim izročilom.

Umetnost in kultura

Več

Galerije in muzeji

Muzeji in galerije v Sloveniji – zakladnica umetnosti od pradavnine do danes.

Galerije in muzeji

Več

Arhitekturne znamenitosti

Spoznajte največje arhitekturne zaklade Slovenije.

Arhitekturne znamenitosti

Več

Gradovi

Slovenija je prepredena z gradovi, dvorci in trdnjavami.

Gradovi

Več

Cerkve in samostani

Cerkve in samostani v Sloveniji – zgodovina verstva, stavbarstva in umetnosti v 3000 sakralnih objektih.

Cerkve in samostani

Več

Festivali

Na festivalih po Sloveniji lahko spremljate najpomembnejše izvajalce z vsega sveta.

Festivali

Več

Svetovna dediščina UNESCO

Slovenske zakladnice svetovne dediščine.

Svetovna dediščina UNESCO

Svetovna dediščina UNESCO

Več

Izkusite doživetja Unescove dediščine v Sloveniji

Preverite, kako in kje lahko doživite Unescovo svetovno dediščino v Sloveniji.

Izkusite doživetja Unescove dediščine v Sloveniji

Več

@FeelSlovenia na Instagramu

Delite svoje fotografije in posnetke Škofje Loke in okolice z #ifeelslovenia.

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji