Na zdravje!

Slovenija je gastronomsko bogata dežela. Bogastvo okusov, ki jih daje slovenska zemlja, je moč spoznati tako na krožniku kot v kozarcu. Poleg vrhunskih vin se Slovenija lahko pohvali tudi z odličnimi vrstami piva. Žlahtna tekočina, ki so jo častili že naši davni predniki, z vabljivo penico na vrhu se še posebej prileže v vročih poletnih dneh. Poleg dveh največjih slovenskih pivovarn v Laškem in Ljubljani imamo še vrsto drugih manjših pivovarn po vsej Sloveniji. Pivu je posvečen vsakoletni festival v Laškem. V prestolnici se lahko pridružite vodenim degustacijam butičnega piva. S pivom oz. njegovimi sestavinami se lahko celo razvajate. Gremo na pivo, seveda z zdravo mero razuma in zmernosti.

Od zelenega zlata…  

Zgodba o pivu se začne med zelenimi nasadi hmelja. Ste vedeli, da Slovenija sodi med večje pridelovalke »zelenega zlata« na svetu? Središče slovenskega hmeljarstva je Spodnja Savinjska dolina, kjer se lahko s hmeljarsko in pivovarsko tradicijo podrobneje srečate v Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu.

…do piva

Pivo ima v Sloveniji posebno mesto. Prvi pisni viri o varjenju piva na Slovenskem segajo v 12. stoletje. Razmah rokodelskih in obrtnih pivovarn se je začel v 19. stoletju. V tem času je delovala tudi mengeška pivovarna, iz katere so tudi tri steklenice najstarejšega ohranjenega piva v Sloveniji in celo v celinski Evropi, ki jih hranijo v Mestnem muzeju Mengeš. Po drugi svetovni vojni so primat nad slovenskim pivovarstvom prevzele pivovarne Union, Laško in Talis, v zadnjih letih pa je zaznati ponoven razcvet mikropivovarn, ki jih je danes že več kot 100.

Natočite si kozarec piva iz fontane

Ko se boste potepali po hmeljarski prestolnici Žalcu, boste v središču mesta naleteli na prav posebno fontano, iz katere priteče pivo. Iz vsake pipe na fontani si lahko natočite po deciliter lokalnih vrst piva. Za to potrebujete poseben kozarec s čipom, ki ga lahko kupite na več prodajnih mestih v Žalcu.

Več

Pivovska doživetja v Laškem

Laško je eno od glavnih središč slovenskega pivovarstva. Tu se nahaja najstarejša še delujoča in tudi ena od dveh vodilnih pivovarn v Sloveniji. Njeni začetki segajo v leto 1825. Z bogato pivovarsko tradicijo se boste v Laškem srečali na skoraj vsakem koraku. Vsako leto julija ulice mesta zaživijo ob zvokih glasbe, ponudbi piva in drugih lokalnih posebnosti, različnih delavnic in drugih dogodkov v okviru festivala Pivo in cvetje. Poskusite pobegniti iz edinstvene sobe pobega na temo pivovarstva v hiši, kjer je bil zvarjen prvi vrček piva. V Thermani Laško se lahko celo razvajate s pivom oz. njegovimi blagodejnimi sestavinami.

Na pivovski potep po Ljubljani

Slovenska prestolnica privablja vse več ljubiteljev piva. V svojih številnih barih, pubih in specializiranih trgovinah Ljubljana ponuja bogat izbor domačih in tujih piv. V še eni od velikih slovenskih pivovarn z več kot 150-letno tradicijo si privoščite nepozabno pivovsko doživetje - obiščite pivovarski muzej, spoznajte, kako nastaja pivo, in nazdravite z njenim pivom v prostorni pivnici. Pridružite se skupini Ljubljananjam ter poiščite najboljše pivnice in kotičke v prestolnici. Lokalna piva z vseh koncev Slovenije lahko spoznavate na zabaven in interaktiven način. Obiščite tudi prvo specializirano trgovino s pivom v Ljubljani, kjer boste poleg različnih vrst slovenskega craft piva našli tudi druge najbolj priznane piva na svetu.

Uživajte v vsakem požirku in grižljaju

Ne glede na to, kje se odločite jesti, povprašajte po slovenskih vinih, pivu, vodi, sokovih in drugih slovenskih odličnostih. Če lahko, obiščite najboljše slovenske chefe in ne pozabite, da so slovenske dobrote tudi odličen spominek!

Okusi Slovenije

Poznate značilne okuse Alp, Mediterana, Krasa in Panonske nižine?

Okusi Slovenije

Več

Vina Slovenije

Kam na pokušino vina iz treh slovenskih vinorodnih dežel?

Vina Slovenije

Več

Kje jesti

Domače ali svetovljansko – izberite svoj ambient in meni v Sloveniji.

Kje jesti

Več

Top za gurmane

Odkrijte, zakaj Slovenija postaja vse bolj priljubljena destinacija za gurmane.

Top za gurmane

Več

Lokalno običajno

Spoznajte običajno prehrano Slovencev ob delavnikih in praznikih ter odkrijte, kje dobijo sestavine za svoj jedilnik in kje jih lahko okusite tudi vi.

Lokalno običajno

Več

Prazniki vina v Sloveniji

V vinorodni Sloveniji je v vsakem letnem času priložnost za zdravice z dobrim vinom. Obiščite tudi značilne vinske praznike!

Prazniki vina v Sloveniji

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji