Po zvon, ki je pred stoletji končal na dnu Blejskega jezera, se vsako leto za božič odpravijo potapljači, ki jih z obale spremljajo številni obiskovalci. Drugod po Sloveniji si zimske dni s potopi in plavanji pestrijo tudi brez tako velikega razloga.

Blejska legenda o zvonovih ljubezni

Ena od legendarnih blejskih zgodb pripoveduje, da je okoli leta 1500 neznano kam izginil tedanji zakupnik Bleda, gospod Hartman Kreigh. Govorilo se je, da so ga morda ubili razbojniki. Za njim je na blejskem gradu žalovala Poliksena, imenovana tudi »gospa z jezera«. V svoji neutolažljivi žalosti je zbrala vse zlato in srebro, ki sta ga z možem hranila v skrinjah. To bogastvo je namenila ulitju zvona za kapelo na otoku Blejskega jezera, da bo tam zvonil v spomin na njenega moža.

A ko so brodarji peljali zvonček na otok, se je razbesnela nevihta in čoln z brodarji in tovorom je potonil na dno jezera. Žalostna Poliksena je tedaj zapustila Bled in odšla v samostan v Rim. Ko je papež slišal za njeno zgodbo, je dal uliti nov zvon in ga ukazal namestiti v zvonik cerkve na blejskem otoku.

Zvon, ki ga je tako otoku menda podaril sam papež, naj bi imel še danes posebno moč, zaradi česar tako obiskovalci kot številni mladoporočenci nanj cingljajo z upanjem na izpolnitev lastnih želja. Zvon, ki je potonil na dno Blejskega jezera, pa naj bi se menda še zdaj kdaj pa kdaj oglašal iz jezera! Da je res v vodi, vsako leto pokažejo potapljači, ki ga na posebni prireditvi dvignejo iz jezera. Dogodek, ki oživlja legendo o potopljenem zvonu, je na božič, 25. decembra.

Bled sredi zime, običajno februarja, gosti tudi udeležence zdaj že tradicionalnega pokala v zimskem plavanju.

Za božič v vodo tudi drugod po Sloveniji

Potapljači in kopalci za božič in novoletni dan, ko je po vsej Sloveniji krepka zima, radi preizkušajo svojo vzdržljivost tudi v drugih slovenskih vodah. Tovrstne prireditve za pogumne prirejajo za kopalce na glavni plaži v Portorožu, ob reki Savinji v Celju, na reki Krki na Dolenjskem in drugje. Potapljači na novoletni dan svojo sezono med drugim začenjajo na jezeru v Velenju, kjer je treba pod vodo tudi nazdraviti.

Priporočamo

Obiščite tudi muzeje, ki hranijo največje slovenske zaklade! Zazrite se v posebnosti pokrajin na območjih zaščitene narave.

Galerije in muzeji

Muzeji in galerije v Sloveniji – zakladnica umetnosti od pradavnine do danes.

Galerije in muzeji

Več

Regije

Slovenija je edina evropska država, kjer se na majhnem koščku sveta stikajo alpska, mediteranska, kraška in panonska pokrajina.

Regije

Več

Naravni parki

Bogata zakladnica različnih rastlinskih in drevesnih vrst.

Naravni parki

Več

Top 10 znamenitosti

Znamenitosti, ki jih v zeleni Sloveniji res morate videti!

Top 10 znamenitosti

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji