Strokovna javnost odkriva potencial rebule

Objavljeno: 28.8.2019

Nazaj na novice

Strokovna javnost odkriva potencial rebule

V Vili Vipolže poteka med 27. in 29. avgustom tretji ekskluzivni mednarodni vinski dogodek Brda – Home of Rebula Wine Experience, ki se ga udeležujejo priznani domači in tuji vinski strokovnjaki in mediji. Mag. Maja Pak je udeležencem predstavila Slovenijo kot odlično gastronomsko destinacijo in njeno strategijo za še večjo mednarodno prepoznavnost na tem področju.

Strokovna javnost odkriva potencial rebule

Vinski dogodek Brda – Home of Rebula Wine Experience organizira štirinajst priznanih briških vinskih hiš v sodelovanju z Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. Namen dogodka je pripomoči k mednarodni prepoznavnosti rebule, zato ga podpira tudi Slovenska turistična organizacija.

Gastronomija je eden ključnih produktov slovenskega turizma, ki lahko bistveno pripomore k izpolnitvi vizije Slovenije kot zelene butične destinacije za 5-zvezdična doživetja. Slovenska turistična organizacija (STO) jo vključuje in izpostavlja  v vseh svojih tržno-promocijskih aktivnostih, zato je podprla tudi projekt, posvečen rebuli. STO je kot eden ključnih partnerjev dogodka Brda – Home of Rebula Wine Experience skupaj z organizatorji zagotovila prisotnost 30 tujih medijev z najpomembnejših  trgov slovenskega turizma, kot so Nemčija, Italija, Rusija, Velika Britanija, ZDA, Hrvaška, ter njihovo spoznavanje rebule in področja, na katerem nastaja, podprla finančno in vsebinsko. Predstavnikom znanih medijskih hiš in v gastronomskem svetu referenčnih imen, kot so Wine Spectator, Repubblica, Forbes, Gambero Rosso, decanter.com, se pridružujejo priznani vinski strokovnjaki iz Slovenije, Italije in Velike Britanije. Svoje rebule jim predstavljajo v projektu sodelujoči vinarji: Marjan Simčič, Edi Simčič, Dolfo, Vina Ferdinand, Ščurek, Klet Brda, Zanut, Moro, Medot in Erzetič iz Slovenije ter Gravner, Edi Keber, Jermann in Radikon iz Italije.
 
»Veseli nas, da so se briški vinarji in destinacija Brda odločili za izvedbo mednarodnega dogodka, ki izpostavlja avtohtono sorto rebula, s katero podpira pozicioniranje Brd kot odlične gastronomske destinacije. V Brdih gostimo 30 specializiranih novinarjev z vsega sveta, ki se bodo lahko prepričali o kakovosti kulinarične in vinske ponudbe, ki jo na butičen, na tradiciji in organskosti sloneč način ter z veliko mero srčnosti pripravljajo v Brdih. Kot nosilec srebrnega znaka Slovenia Green Destination so Brda tudi odličen primer zavezanosti trajnostnemu razvoju. Trajnostni razvoj in avtentična, inovativna, visokokakovostna ponudba za zahtevnega gosta so cilji slovenskega turizma, h katerim smo se zavezali, saj bomo le tako lahko realizirali vizijo butične zelene Slovenije za zahtevne goste. Prepričani smo, da k temu prispevajo tudi odlična gastronomska doživetja, ki jih nudi  destinacija,« je izpostavila mag. Maja Pak, direktorica STO.
 
Mag. Maja Pak je včeraj udeležencem mednarodnega vinskega dogodka Brda – Home of Rebula Wine Experience v Vili Vipolže predstavila Slovenijo kot odlično gastronomsko destinacijo in njeno strategijo za še večjo mednarodno prepoznavnost na tem področju.

Foto: Damijan Simčič/ZOSO

Tokratna izvedba ekskluzivnega dogodka v Brdih je posvečena posameznim letnikom rebule od 2011 do 2018 skozi njene tri sloge: klasičnim, zorjenim in s podaljšano maceracijo. Na posebnem master classu je njihovo veliko vertikalno degustacijo vodil Gašper Čarman, najboljši sommelier Slovenije v letih 2013 in 2015 in eden naših vidnejših vinskih strokovnjakov. Denis Rusjan, izredni profesor na oddelku za agronomijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, je razčlenil vpliv terroirja na posamezen slog rebule. O potencialu rebule, ki velja za vzhajajočo zvezdo med belimi sortami na svetovnem trgu, sta spregovorila Luca Gardini, vpliven italijanski sommelier, najboljši sommelier na svetu 2010, vinski kritik, in Caroline Gilby, Master of Wine iz Velike Britanije, priznana avtorica s področja vinarstva, predsednica ocenjevalne komisije za nagrade Decanter World Wide za vina iz Srednje in Vzhodne Evrope. 

Včerajšnji dan sta zaokrožili degustacija najboljših rebul iz Brd in Collia in gala večerja z arhivskimi letniki rebule na gradu Gredič. Vina so bila predstavljena v spremljavi kulinaričnih mojstrovin nadarjenega kuharskega mojstra Davida Bucika. Predstavniki tujih medijev in vinski strokovnjaki  svoj obisk  Brd zaključujejo danes z ogledom briških vinogradov in vinskih kleti.
 
Ekskluzivnega mednarodnega vinskega dogodka Brda – Home of Rebula Wine Experience se je udeležil tudi nekdanji dirkač Formule 1 Ralf Schumacher, saj v svoji restavraciji Schumacher's nudi tudi briška vina.

Na naslovni fotografiji (od leve proti desni): Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na MGRT, Ralf Schumacher, mag. Maja Pak, direktorica STO, in Tina Samec Novak, direktorica ZTKMŠ Brda. Foto: Damijan Simčič/ZOSO

PDF objava

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji