S kulturo naslavljamo zahtevnega gosta

Objavljeno: 7.2.2019

Nazaj na novice

S kulturo naslavljamo zahtevnega gosta

S kulturo naslavljamo zahtevnega gosta

Kultura predstavlja velik potencial za povečanje prihoda zahtevnejših gostov, usmerjanje turističnih tokov po celi državi in izvajanje ukrepov za desezonalizacijo turizma, zato je v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 umeščena med nosilne produkte slovenskega turizma. Slovenska turistična organizacija jo vključuje v svoje različne aktivnosti promocije in trženja slovenskega turizma.

Pestra kulturna produkcija in bogata dediščina sta vedno bili nepogrešljiv del promocije Slovenije na tujih trgih. Slovenska turistična organizacija (STO) pa jo v skladu s svojim programom dela, ki od leta 2015,  ko je ponovno postala samostojna inštitucija, predvideva posebne dvoletne promocijske teme, še prav posebej poudarja. Kultura je namreč v letih 2018–2019 nosilna komunikacijska tema promocije slovenskega turizma.

STO jo izvaja skupaj s slovenskim turističnim gospodarstvom, mesti, kulturnimi ustanovami, društvi in drugimi. Tako je bila na primer ponudba kulturnega turizma v ospredju na več kot 140 dogodkih in 15.000 sestankih v 30 državah, ki jih je STO izvedla v lanskem letu. Skupaj s Slovenskim filmskim centrom je promovirala Slovenijo kot zanimivo filmsko destinacijo na dogodkih v Cannesu in Londonu, v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo je izvedla delavnice oblikovanja turističnih doživetij s področja kulture, v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in Ministrstvom za kulturo pa hackathon Kulturna pustolovščina na dlani. Kultura je bila izpostavljena na vseh družbenih omrežjih v upravljanju STO,  v vsebinski digitalni kampanji Slovenia. Make New Memories, v okviru katere so gostje lahko tudi rezervirali turistične pakete, ki so vključevali kulturno ponudbo. Kultura je bila glavna tema kampanje VISIT FOR A DAY, REMEMBER FOR A LIFETIME, ki je nagovarjala tranzitne goste, in del kampanje Dva milijona razlogov, zakaj čutimo Slovenijo. STO je na temo kulture izvedla in podprla študijske ture za tuje organizatorje potovanj, turistične agente, novinarje in vplivneže z družbenih omrežij, tako domača kot tuja javnost pa sta njeno ponudbo spoznavali tudi prek novičnikov, sporočil za javnost, strokovne revije Tur!zem in publikacij na temo kulture Doživetja kulture, Snemanje v Sloveniji, Mesta kulture, EDEN – Evropske destinacije odličnosti v Sloveniji, ki so v 19 jezikovnih različicah izšle v več kot milijonski izdaji.

STO je za svoje promocijske aktivnosti na temo kulture v letu 2018 prejela ugledna mednarodna priznanja: drugo mesto The Golden City Gatea na borzi ITB Berlin za promocijski video Feel Pure Love in publikacijo Doživetja kulture, bronasto priznanje Werbe Grand Prix, eno najpomembnejših priznanj na področju promocijskih materialov na nemško govorečem trgu, za nemško različico publikacije Mesta kulture, medtem ko je bila na mednarodnem medijskem festivalu The WorldMediaFestival | TOURISM v Hamburgu nagrajena z zlatim intermedia-globe GOLD | TOURISM za globalno digitalno kampanjo Slovenia. Make New Memories. in srebrnim intermedia-globe SILVER | TOURISM za daljšo in krajšo različico promocijskega videa Slovenia Impressions: Feel Pure Love. Doma je kampanja Dva milijona razlogov, zakaj čutimo Slovenijo prejela Zlati Sempler na SEMPL 2018.

Ponudba kulture kot enega ključnih produktov slovenskega turizma, primernega za naslavljanje zahtevnih gostov, ki iščejo edinstvena doživetja, s katerimi želijo obogatiti svoje življenje, bo tudi letos vključena v različne aktivnosti STO. Bo pomemben del predstavitve Slovenije na vseh najpomembnejših poslovnih dogodkih doma in v tujini, ki so namenjeni turistični javnosti.

Med drugim bo za člane Virtuosa, vodilnega globalnega združenja na področju luksuzne potovalne industrije, ponovno pripravila poseben webinar, na začetku letošnjega leta pa jim je že predstavljala Slovenijo in njeno ponudbo kulturnega turizma na dogodku Virtuoso Travel Week v New Yorku. To prestižno združenje je našo državo tudi izpostavilo kot destinacijo, ki jo svojim članom priporoča za obisk v letu 2019, saj gre za »skriti dragulj Evrope, kjer sta skriti vsa zgodovina in kultura starega sveta brez masovnega turizma«. Kultura bo marca izpostavljena na Dunaju v okviru dogodka Falstaff, na katerem se bo predstavljala regija Alpe-Adria, in na roadshowu na Kitajskem ter septembra na posebnem dogodku v New Yorku. Kot običajno bo del programa tradicionalne Slovenske turistične borze SIW, pa številnih študijskih  tur, kot bo InstaMeet za vplivneže z Instagrama. Kultura bo izpostavljena tudi v okviru projektov vsebinskega digitalnega marketinga STO; med drugim je pomembna tema večkanalne vsebinske digitalne kampanje z National Geographicom in nove komunikacijske platforme My Way, ki jo bo STO predstavila na letošnji borzi ITB Berlin. Kultura bo še naprej izpostavljena v vseh  družbenih medijih STO, pa v novičnikih in sporočilih za javnost. STO bo z vrhunskimi fotografijami in videi na temo kulture za lastno uporabo ter uporabo slovenskega turističnega gospodarstva in medijev obogatila mediateko na portalu www.slovenia.info.  

STO kulturo izpostavlja tudi v projektih Snovalec, Sejalec in EDEN – Evropske destinacije odličnosti, platforme za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma, kulture in dediščine. Predstavitev EDEN je bila letos v ospredju udeležbe STO na nedavno zaključenem sejmu Alpe-Adria.

V podporo razvoju in promociji Slovenije kot zelene butične destinacije za edinstvena 5-zvezdična doživetja je STO v skladu s Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 lani predstavila razvojno in trženjsko platformo Slovenia Unique Experiences. Na podlagi 40 kriterijev je izbrala devet edinstvenih avtentičnih doživetij premium kakovosti, ki podpirajo zgodbo znamke I feel Slovenia in zelene butične destinacije za edinstvena 5-zvezdična doživetja. Mednje se je uvrstilo kar šest kulturnih doživetij oziroma doživetij s poudarkom na kulturi in kulturni dediščin: Pripoved vojaka s Soške fronte (Kobariški muzej), Ljubljanski grad za vas – individualno grajsko doživetje (Javni zavod Ljubljanski grad), Lisjak, Vintage gourmet tour (Oljarna Lisjak), Ogled rudnika s kajakom (Podzemlje Pece), Po poteh Luke Čeča (Postojnska jama, turizem, gostinstvo in trgovina) in Brko tura (Turizem Ljubljana).

Kultura je torej v različnih tržno-promocijskih aktivnostih STO močno prisotna tudi v letu 2019, vanje pa se bo še intenzivneje vključevala gastronomija kot naslednja nosilna tema ter kot bistven in komplementaren del ponudbe kulturnega turizma. V ta namen je STO pripravila Akcijski načrt razvoja in trženja gastronomije 2019–2023, intenzivno sodeluje v projektih Evropska gastronomska regija 2021, Gault&Millau in drugih, se povezuje z ambasadorji slovenske gastronomije ter jo vključuje v vse svoje druge aktivnosti.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji