Slovenske čebele obletele svet

Objavljeno: 25.5.2018

Nazaj na novice

Slovenske čebele obletele svet

Slovenske čebele obletele svet

Ljubljana, 24. maja 2018 –  Ob minulem prvem svetovnem dnevu čebel, v okviru katerega smo gostili predstavnike tujih priznanih medijskih hiš, so podobe naše zelene dežele ter zgodbe o neumorni kranjski sivki in slovenskih prizadevanjih za njen obstoj obšle cel svet. Med njimi izstopa video news release, koi je nastal v sodelovanju z Reuters Plus, ki je imel 221 objav. Samo na TV programu Voice of America je dosegel 236,9 milijona gledalcev. V nedeljo pa smo na spletu zasledili več kot 4000 vsebin na temo svetovnega dneva čebel z dosegom skoraj 29 milijonov posameznikov.

Med tematike, ki jih Slovenska turistična organizacija (STO) vključuje v svoje tržno-komunikacijske aktivnosti, sodita tudi čebelarstvo in čebelarski turizem kot posebnosti naše dežele, s katerima tudi prispeva k svojemu trajnostnemu razvoju. STO tematiko čebelarstva izpostavlja na svojih poslovnih dogodkih in v družbenih medijih, na spletni strani Pridite na zmenek z api doživetji, v objavah za medije, različnih publikacijah idr. Lani, na primer, je na globalni borzi WTM London s stojnico, na kateri je bila postavljena replika slovitega Janševega čebelnjaka s panjskimi končnicami, in pomenljivim sloganom Be(e) responsible  navduševala za čebelarski turizem, ki na trgu Velike Britanije velja za zelo iskan nišni segment.

Pomemben del promocije slovenskega turizma predstavlja tudi delo s tujimi mediji in vplivneži na družbenih omrežjih. STO je ob svetovnem dnevu čebel s strokovno podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Urada vlade za komuniciranje organizirala študijsko potovanje za deset udeležencev iz globalno vplivnih medijev, kot so BBC Wildlife, National Geographic Russia, The Independent, Air Canada enRoute, TRAVELBOOK Magazine, ter Reuters Plus. Ob tej priložnosti je Reuters izvedel različne intervjuje ter posnel postopke pridelave medu, barvite čebelnjake, pokrajino in ponudbo čebelarskega turizma za prispevek, v katerem je poudaril naša prizadevanja za ohranitev čebel in drugih opraševalcev, zavezanost trajnostnemu razvoju in bogato čebelarsko tradicijo. Pri tem so izpostavili, da je Slovenija edina članica EU, ki je zaščitila čebeljo pasmo, in sicer kranjsko sivko. Reuters je prikazal Slovenijo kot zanimivo in edinstveno zeleno destinacijo, v kateri je možno izkusiti butična doživetja. To sporočilo je povzelo 33 TV mrež,  ki oddajajo na različnih celinah, in spletnih medijev.

Spremljanje spletnih objav z orodjem mediatoolkit je pokazalo, da je bilo med 22. 4. in 22. 5. skoraj 10.000 spletnih vsebin v povezavi s  svetovnim dnevom čebel; dosegle so več kot 49 milijonov ljudi po svetu. Objave v družbenih medijih STO na temo obeležitve svetovnega dneva čebel v Sloveniji ter izpostavitve Slovenije kot njegove pobudnice in kot zelene, aktivne, zdrave turistične destinacije so dosegle vsaj 500.000 sledilcev.

»Vsa medijska pozornost Sloveniji ob svetovnem dnevu čebel pomeni neprecenljiv doprinos k prepoznavnosti naše dežele kot pobudnice te obeležitve  in kot edinstvene zelene, aktivne, zdrave destinacije z odlično ponudbo čebelarskega turizma, ki lahko doprinese k pozicioniranju Slovenije kot destinacije za 5-zvezdična doživetja,« pravi mag. Maja Pak, direktorica STO.  

Video news release Reuters Plus si lahko ogledate tukaj:

https://uk.reuters.com/video/2018/05/18/slovene-beekeepers-hope-to-have-a-stingi?videoId=428194063&videoChannel=118261&channelName=News+Agency

Prispevek Euronewsa si lahko ogledate tukaj:

http://www.euronews.com/2018/05/20/it-s-the-first-world-bee-day

Prispevek The Telegrapha si lahko ogledate tukaj:

https://www.telegraph.co.uk/travel/beautiful-slovenia/bee-tourism/

Prispevek The New York Timesa si lahko ogledate tukaj:

https://www.nytimes.com/2018/05/09/travel/fall-in-love-with-bees-on-an-apitourism-trip-to-slovenia.html

Naslovna fotografija: novinarji študijske ture uglednih svetovno znanih medijev. 

 

 

 

 

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji