Izziv so turistični produkti z višjo dodano vrednostjo in desezonalizacija

Objavljeno: 31.8.2017

Nazaj na novice

Izziv so turistični produkti z višjo dodano vrednostjo in desezonalizacija

Izziv so turistični produkti z višjo dodano vrednostjo  in desezonalizacija

Rast prihodov in prenočitev v slovenskem turizmu je v prvih sedmih mesecih izjemno dobra. Dosedanji rezultati napovedujejo še eno rekordno leto. Prizadevanja slovenskega turističnega gospodarstva in kontinuirana promocija Slovenije kot zelene, aktivne, zdrave destinacije za petzvezdnična doživetja, ki jo izvaja  Slovenska turistična organizacija, so našo državo ustvarili za zaželeno atraktivno globalno turistično destinacijo. Kljub temu so vsi udeleženi v turizmu pred številnimi izzivi. 

»Osrednja poletna turistična sezona je pred koncem, saj je jutri prvi šolski dan. A s tem turistična dejavnost ne bo počivala, saj je Slovenija turistično privlačna destinacija skozi vse leto. Podatki o turističnem obisku Slovenije v sedmih mesecih, ki smo jih prejeli, so dobri in spodbudni, saj napovedujejo rekordno turistično leto. Rast števila prihodov in nočitev turistov ni naključna, temveč je to posledica uspešne promocije slovenskega turizma doma in v tujini, povečanih aktivnosti turističnega gospodarstva ter ključnih ukrepov in aktivnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju s partnerji,« je na današnji novinarski konferenci Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Slovenske turistične organizacije (STO) dejala Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na MGRT.  »Turizem je za Slovenijo izjemno pomembna gospodarska dejavnost, pri kateri so inovativnost, sodelovanje in povezovanje ključnega pomena. Le z inovativnim in kreativnim pristopom ter s sodelovanjem turističnega gospodarstva, lokalnih skupnosti, ministrstev in civilne družbe bomo uspeli ustvariti privlačne turistične produkte visoke kakovosti, ki bodo zadovoljili pričakovanja vse zahtevnejših gostov. Tudi v nastajajoči Strategiji rasti slovenskega turizma, ki smo jo pripravili skupaj s turističnim gospodarstvom, smo si zastavili visoke cilje in ukrepe, s katerimi bomo soočili izzive slovenskega turizma – doseganje višje dodane vrednost in boljše zasedenosti kapacitet, nov zagon investicijam v turistično ponudbo, višjo kakovost storitev, ki jo lahko dosežemo samo z bolj motiviranimi kadri. Letošnja rast je v bistvu samo nov izziv za prihodnost in odgovornost za trajnostni razvoj slovenskega turizma, ki bo v zadovoljstvo in ponos Slovencem in našim gostom.«

Renata Martinčič, generalna direktorica Direktorata za turizem na MGRT, pa je med drugim izpostavila: »Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo si prizadevamo ustvariti ustrezno poslovno okolje za uspešno poslovanje turističnega gospodarstva. Zato pri pripravi ukrepov in aktivnosti tesno sodelujemo z vsemi deležniki v turizmu, še posebej s turističnim gospodarstvom. Glede na izrazito medsektorski značaj turizma tesno sodelujemo tudi z vsemi ključnimi ministrstvi. Tako so sedaj v fazi medresorskega usklajevanja nekateri ključni zakoni s področja gostinstva in turizma ter krovni strateški dokument. Z namenom izmenjave mnenj in izkušenj o različnih aktualnih temah organiziramo tudi posvete in delavnice. Dva pomembna dogodka sta v septembru. Na prvem – Panel o turizmu na Blejskem strateškem forumu  –  se bomo z mednarodnimi strokovnjaki pogovarjali o pomenu in ureditvi sodelovalnega gospodarstva v turizmu. Na mednarodnem sejmu MOS pa bomo spregovorili o pomenu upravljanja s kadri v turizmu in gostinstvu ter turističnemu gospodarstvu in destinacijam predstavili javne razpise s področja turizma, ki jih pripravljamo v letošnjem letu. Slovenska turistična organizacija bo predstavila Zeleno shemo slovenskega turizma. Prepričana sem, da bomo v sodelovanju in s pozitivno energijo skupno prispevali k temu, da se bo slovenski turizem učinkovito razvijal in uspešno konkuriral na mednarodnem trgu.«

»Letošnja sezona je izpostavila potrebo po aktivnem strateškem in operativnem upravljanju destinacij, usmerjanju v trajnostni razvoj, delu na produktih višje dodane vrednosti, desezonalizaciji, geografski razpršenosti, upravljanju izkušnje turistov,« je dejala mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO). »Teh izzivov se v slovenskem turizmu jasno zavedamo, zato so opredeljeni v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021. Aktivnosti STO bodo v skladu s strategijo v naslednjih letih usmerjene v povečevanje prepoznavnosti Slovenije kot 'zelene butične globalne destinacije za zahtevnega obiskovalca, ki  išče raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi' ter v pospeševanje razvoja trajnostnega turizma.«

Na STO v skladu z novo strategijo vzpostavljajo sistem štirih makroregij, v okviru katerega poleg promocijskih intenzivirajo tudi razvojno-izobraževalne aktivnostmi z destinacijskimi organizacijami. Še posebej bodo izpostavili produkt kulturnega turizma kot nosilno promocijsko temo, ob tem pa intenzivno izvajali aktivnosti na področju kongresnega, zdraviliškega, športnega turizma. Pospeševali bodo tudi razvoj zelenih, inovativnih produktov z višjo dodano vrednostjo in nadgrajevali Zeleno shemo slovenskega turizma, v okviru katere se je že več kot 40 destinacij, naravnih parkov, ponudnikov in turističnih agencij  zavezalo k odgovornemu in uravnoteženemu razvoju. Vzpostavili bodo arhitekturo znamke I feel Slovenia in oblikovali novo komunikacijsko platformo. Osredotočili se bodo na ključne trge in ključne ciljne skupine. Med pomembne aktivnosti STO sodi tudi  krepitev digitalnega marketinga in nadgrajeni poslovni dogodki.

STO si je kot nacionalna turistična organizacija za načrtovanje in izvajanje politike trženja celovite turistične ponudbe Slovenije ob ponovni osamosvojitvi 1. 8. 2015 v skladu z globalnimi trendi  začrtala usmerjenost promocije v vsebinski digitalni marketing. Osrednji projekt, ki še vedno poteka, je globalna digitalna kampanja Slovenia. Make New Memories., ki je do zdaj prek spletnih mest dosegla 70 milijonov ljudi in čez 145 milijonov uporabnikov socialnih omrežij s 444 milijoni prikazov oglasov na 15 trgih in v 16 jezikih. Lanskega decembra je STO lansirala nov osrednji slovenski turistični portal www.slovenia.info; obiskalo ga je več kot 1,75 milijona novih uporabnikov, sicer pa je v zadnjih dveh letih spletni portal nagovoril 10 milijonov uporabnikov. Stalna je tudi rast števila sledilcev na družbenih omrežjih STO: na FB za 330% (skoraj 458.000 sledilcev), Instagramu za 4.845% (86.000), Twitterju za 2.087% (37.651).

Izjemno pomembna je tudi izpostavljenost v priznanih medijih. STO je v zadnjih dveh letih gostila skoraj 900 tujih novinarjev in tako imenovanih influencerjev.  Njihove objave v medijih, kot so National Geographic Traveller, Financial Times, The Telegraph, The Guardian, Vogue, Forbes, CNN, New York Times, Washington Post, Independent, La Parisienne, Huffington Post, Condé Nast Traveller, La Republicca, Wall Street Journal, Le Figaro, Harper`s Bazaar, Le Voyage, Feinschmecker itd., ter v različnih blogih in družbenih omrežjih  so močno prispevale k večji prepoznavnosti Slovenije in njenega turizma. K temu sta pripomogla tudi prenos kolesarske dirke Po Sloveniji in oglaševanje na TV mreži Eurosport. Dirko z izpostavljenimi lepotami Slovenije si je ogledalo 113 milijonov gledalcev.

STO je k temu projektu pristopila v partnerstvu s slovenskim gospodarstvom in destinacijami, s katerimi tudi sicer uspešno sodeluje pri promociji slovenskega turizma. V zadnjih dveh letih so skupaj nastopili v 30 državah ter organizirali prek 140  poslovnih dogodkov in 13.000 poslovnih sestankov. Posebno odmevni so bili partnerstvo Slovenije »Convention & Culture Partner ITB Berlin 2017« z globalno najpomembnejšo turistično borzo ITB Berlin in poslovni dogodki v Moskvi in ZDA.  Za pospeševanje prihodov in prenočitev iz ZDA je STO postala članica Virtuosa, vodilnega globalnega potovalnega združenja na področju luksuznega in butičnega turizma. 70% agencij v združenju prihaja prav iz ZDA, ki je eden ključnih trgov slovenskega turizma. STO je na tem trgu pri promociji našega turizma sodelovala tudi z Ano Roš, uradno ambasadorko slovenskega turizma in najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.

STO se tujim organizatorjem potovanj skupaj s slovenskim turističnim gospodarstvom predstavlja tudi doma. Posebej odmevna je Slovenska turistična borza, ki je letos k nam privabila nekaj manj kot 200 tujcev iz 42 držav, ki so le v enem dnevu opravili več kot  3000 poslovnih sestankov.

Za izpolnjevanje obljube Slovenije kot »zelene, aktivne, zdrave destinacije« je STO leta 2015 oblikovala konsistentno politiko pospeševanja trajnostnega turizma skozi nacionalni program Zelena shema slovenskega turizma in uvedbo znamke Slovenia Green. Ta projekt je doma požel velik uspeh, Slovenia Green je po strogem ocenjevanju, ki temelji na mednarodnih standardih, pridobilo 22 destinacij, 13 ponudnikov, 3 parki in 2 turistični agenciji. Zelena shema je zbudila veliko zanimanja tudi v svetu: Slovenijo so lani razglasili za prvo Zeleno državo na svetu, STO pa je letos dobila prestižno nagrado National Geographic World Legacy Destination Leadership.

Odlični rezultati  prizadevanj vseh iz turističnega gospodarstva se kažejo tudi v prvih sedmih mesecih letošnjega leta.  Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije beležimo že več kot 6,6 milijona turističnih prenočitev, kar je 12% več kot v enakem obdobju lanskega leta. Prihodov je bilo več kot 2,6 milijona, kar je za 15% več kot v enakem obdobju 2016. Tujih prenočitev je bilo za 17% več, prihodov pa za 19% več.  

Glede na ključne emitivne trge so podatki sledeči:

Nemčija: prihodi +30%, prenočitve + 28%; Avstrija: prihodi + 17%, prenočitve +14%; Italija: prihodi + 7%, prenočitve + 6%; Nizozemska: prihodi +36%, prenočitve +35%; Francija: prihodi +13%, prenočitve +18%; Ruska federacija: prihodi +28%, prenočitve +40%; ZDA: prihodi +24%, prenočitve +18%; Kitajska: prihodi +48%, prenočitve + 48%; Južna Koreja: prihodi +38%, prenočitve +36%; preostala Azija skupaj: prihodi +45%, prenočitev +32%.

Podatki za prenočitve po turističnih območjih: zdraviliške občine: +4%; gorske občine: + 19%; obmorske občine: + 12%; Ljubljana: +15%; mestne občine: +11%; ostale občine: 22%.

Vrednost izvoza potovanj v obdobju januar–junij 2017 znaša 980 milijonov evrov, kar predstavlja 5,6%  več kot v enakem obdobju lani.

Tudi mag. Maja Pak je na današnji novinarski konferenci izpostavila nekaj pomembnih prihajajočih dogodkov. Na Bledu bo 5. septembra v okviru Blejskega strateškega foruma potekal turistični panel, ki bo s pomočjo tujih gostov poskušal odgovoriti na številna vprašanja in izzive sodelovalnega gospodarstva.  V okviru Mednarodnega sejma obrti in gospodarstva (12.–17. 9., Celje) se bodo na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pod znamko I feel Slovenia in pod okriljem STO predstavile destinacije in ponudniki Zelene sheme slovenskega turizma ter inovativni turistični produkti. Letošnji Dnevi slovenskega turizma (17.–19. 10., Kranjska Gora) pa bodo posvečeni oblikovanju ponudbe za petzvezdnična doživetja. Med drugim prinašajo izvedbo  prvega  vseslovenskega turističnega hackathona. Tekmovanje  v reševanju poslovnih izzivov bo potekalo na temo »Slovenija: 5–zvezdnična doživetja« in bo iskalo inovativne rešitve v razvoju turističnih produktov.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji