V sklopu Evropskega prvenstva v veslanju na Bledu STO z intenzivnimi promocijskimi aktivnostmi

Objavljeno: 23.5.2023 Več informacij

Nazaj na novice

V sklopu Evropskega prvenstva v veslanju na Bledu STO z intenzivnimi promocijskimi aktivnostmi

STO tudi letos izpostavlja Slovenijo kot turistično destinacijo in znamko I feel Slovenia v sklopu številnih mednarodnih športnih prireditev. Ena izmed najpomembnejših je Evropsko prvenstvo v veslanju, ki ga Slovenija od 25. do 28. maja po 67 letih gosti na Bledu. Prvenstvo predstavlja odlično priložnost za dvig prepoznavnosti Slovenije in znamke I feel Slovenia, krepitev ugleda Slovenije kot gostiteljice največjih športnih dogodkov ter za navduševanje gostov za oddih v Sloveniji. STO kot ekskluzivni partner dogodka, v okviru prvenstva izpostavlja znamko I feel Slovenia na najvidnejših pozicijah.

V sklopu Evropskega prvenstva v veslanju na Bledu STO z intenzivnimi promocijskimi aktivnostmi

Slovenska turistična organizacija (STO) prepoznava pomen mednarodnih športnih dogodkov, ki krepijo podobo Slovenije kot odlične destinacije za aktivni oddih, izvedbo športnih dogodkov in priprave športnikov. Pri športnem dogodku Evropsko prvenstvo v veslanju na Bledu STO sodeluje z izvedbo aktivnosti za promocijo slovenskega turizma in izpostavitvijo znamke I feel Slovenia.

Mag. Maja Pak, direktorica STO: »Evropsko prvenstvo v veslanju je eno največjih mednarodnih športnih dogodkov, ki jih gosti Slovenija v letošnjem letu. Prvenstvo v televizijskem prenosu spremlja več kot 50 milijonov športnih navdušencev. Zato smo na Slovenski turistični organizaciji posebno pozornost namenili predstavitvi Slovenije v promocijskem videu ob prenosih tekem in izpostavitvi znamke I feel Slovenia na različnih lokacijah tekmovališča v vidnosti TV kamer in ob kulisi edinstvenih naravnih danosti Bleda. Športni turizem je eden najhitreje rastočih segmentov turistične industrije z visokim multiplikativnim učinkom, ki pomembno prispeva k uresničevanju cilja desezonalizacije slovenskega turizma. Nudi številne možnosti za vključevanje lokalne skupnosti in aktivacijo prebivalcev ter varovanje narave in trajnostni razvoj. V lanskem letu je STO promocijske aktivnosti izvajala ob skoraj 60 mednarodnih športnih dogodkih, ki jih je gostila Slovenija, letos pa bo to število predvidoma še višje.”

Foto: Veslaška zveza Slovenije

TV prenos tekem Evropskega prvenstva v veslanju na Bledu bo predvajan v 26ih državah, med drugim tudi v Italiji, Veliki Britaniji, Nizozemski, Hrvaški, Češki, Danski, Poljski, Madžarski, Franciji, Španiji, Srbiji.

STO je ob veslaškem prvenstvu izvaja številne komunikacijske aktivnosti, med drugim je pripravila tudi posebno pristajalno stran.

Obišči stran

 

Anton Mežan, župan Občine Bled: “Evropsko prvenstvo na Bledu je zagotovo eden najbolj posebnih dogodkov letošnjega leta. Prireditelji dobro vedo, da tak dogodek ne pade z neba, ampak je nadgradnja dosedanje tradicije in vloženega truda, saj je bilo v tem čudovitem ambientu v zgodovini vedno tako, kot je moralo biti. Bled živi in mora živeti za takšne prireditve, saj si ne zasluži samo dobrih stvari, ampak najboljše. In ne gre zgolj za to, da tu nekaj dni zadržujejo veslaške reprezentance, ampak gre za promocijo, kakršne si Bled v finančnem smislu sam ne more privoščiti, pa tudi za popularizacijo veslanja in športa na splošno v tem turističnem kraju.”

Prvenstvo s posebno pozornostjo do ohranjanja okolja

Organizatorji prvenstva so posebno pozornost namenili trajnostni izvedbi dogodka. Veslaška zveza Slovenije in Društvo Ekologi brez meja so podpisali tako imenovano Zero Waste zavezo za prireditev z manj odpadki. To pomeni, da so si prireditelji prvenstva za cilj postavili zbrati 90 % ločeno zbranih odpadkov in zmanjšanje skupne količine odpadkov. Na samem jezeru bodo praktično  samo plovila, ki bodo na električni pogon, z izjemo televizijskih katamaranov, ukinjajo tudi parkirišča ob jezeru, na voljo pa bodo krožni prevozi. 

Tim Farčnik, izvršni direktor organizacijskega odbora ob tem izpostavlja “Veslanje je eden najbolj trajnostno naravnanih športov. Mednarodna veslaška zveza je že v letu 2011 sklenila partnerstvo z največjo okoljevarstveno organizacijo na svetu, WWF-om, zlasti pri ohranjanju okolja. Veslanje na Bledu ni v teh prizadevanjih nobena izjema. Bled je eno redkih prizorišč, kjer se vesla na naravnem jezeru, zato moramo biti na skrb za okolje še posebej pozorni. Tretjina spremljevalnih vozil na vodi bo zato na električni pogon, predstavniki mednarodne zveze bodo vozili električna vozila, spodbujali bomo prevoze s kolesi in prihode na prizorišče peš, v Mali in Veliki Zaki pa bodo lahko parkirale res zgolj izjeme. Obenem smo se zavezali, da bo vsaj 90 % odpadkov na prireditvi zbranih ločeno na dveh ekoloških otokih."

Veslaško prvenstvo je eden največjih mednarodnih športnih dogodkov, ki jih gosti Slovenija v letu 2023. Na Bledu bo tekmovalo o 560 veslačev in veslačic, med drugim tudi veslači invalidi.

Prvenstva se udeležujejo najboljši evropski veslači in veslačici iz 33 držav. Med njimi bodo tudi štiri udarne slovenske posadke, ki so dosegle vidne rezultate že v lanski sezoni – Filip-Matej Pfeifer (enojec), Nina Kostanjšek (enojec), Rajko Hrvat (lahki enojec) ter Jaka Čas in Nik Krebs (dvojec). V četrtek in petek, 25 in 26. maja, bodo potekala predtekmovanja in repasaži. V soboto in nedeljo, 27. in 28. maja, bodo potekala polfinala in finala. Program tekmovanja na EP.

Evropsko prvenstvo v veslanju je za svetovnim prvenstvom drugo najpomembnejše in medijsko najbolj izpostavljeno tekmovanje v sklopu Mednarodne veslaške zveze World Rowing. Zadnje Evropsko prvenstvo v Italiji leta 2021 si je ogledalo več kot 54 milijonov TV gledalcev.

Evropsko prvenstvo v veslanju na Bledu

 

STO intenzivira promocijske aktivnosti v sklopu odmevnih mednarodnih športnih prireditev v Sloveniji

Športne prireditve so izredna priložnost za predstavitev Slovenije kot odlične destinacije za aktivna doživetja, vrhunske gostiteljice najzahtevnejših mednarodnih prireditev, izredne destinacije za priprave in rehabilitacijo športnikov, države z razvito športno infrastrukturo in vrhunskimi znanji ter dežele šampionov.

Športni turizem je osrednja promocijska tema STO v letih 2022 in 2023. V tej luči STO intenzivno predstavlja Slovenijo kot turistično destinacijo in znamko I feel Slovenia v sklopu mednarodnih športnih prireditev v Sloveniji, s tem pa zagotavlja vidnost tako na samih prizoriščih dogajanja kot tudi v TV- in spletnih prenosih na domačem in zlasti na tujih trgih. Lani je STO promocijo izvajala na skoraj 60 mednarodnih športnih prireditvah v Sloveniji, v letošnjem letu pa bo to število predvidoma še preseženo.

Top mednarodni športni dogodki, ki jih to poletje gosti Slovenija

V prihajajočih mesecih se bodo promocijske aktivnosti STO ob najodmevnejših športnih prireditvah še intenzivirale. STO bo namreč ob Evropskem prvenstvu v veslanju na Bledu promocijo izvajala še v sklopu treh odmevnih mednarodnih prireditvah, ki jih bo gostila Slovenija: Dirke po Sloveniji, Evropskega prvenstva v košarki za ženske ter Olimpijskega festivala evropske mladine.

Dirka po Sloveniji

Evropsko prvenstvo v košarki za ženske

Olimpijski festival evropske mladine

Slovenske destinacije pa gostijo tudi izjemne prireditve za ljubiteljske športnike. Znameniti outdoor festivali vabijo v dolino smaragdne Soče ali skrivnostne kočevske gozdove, jesen bo v znamenju slovitega ljubljanskega maratona in posebne slovenske etape v času Tour de France. Več informacij o športnih prireditvah v Sloveniji najdete na spodnji povezavi. 

Koledar športnih prireditev

 

DESEZONALIZACIJA IN RAZPRŠITEV TURISTIČNIH TOKOV

Pregled leta 2022 med drugim kaže, da so športne prireditve, na katerih je STO v 2022 izvajala promocijske aktivnosti, prispevale k pomembnim ciljem slovenskega turizma, kot so desezonalizacija, razpršitev turističnih tokov in podaljševanje dobe bivanja. Prepričani smo, da je unovčevanje potenciala teh prireditev ne le obogatilo dogajanje po celotni Sloveniji in s tem pomembno prispevalo k dobrobiti lokalnih skupnosti, pač pa je igralo tudi pomembno vlogo v uspešnem okrevanju slovenskega turizma po pandemiji covida-19. STO z intenzivnimi promocijskimi aktivnostmi ob tovrstnih prireditvah krepi podobo Slovenije kot odlične destinacije za aktivni oddih, izvedbo športnih dogodkov in priprave športnikov. Dodatne sinergije STO ustvarja s sodelovanjem s slovenskimi vrhunskimi športniki - ambasadorji slovenskega turizma.

Več informacij o učinkih promocije v sklopu mednarodnih športnih prireditev v Sloveniji najdete v medijskem središču STO.

Več 

Naslovna fotografija: Veslaška zveza Slovenije

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji