Evropski simpozij hrane v Sloveniji – Za boljši jutri

Objavljeno: 4.3.2020

Nazaj na novice

Evropski simpozij hrane v Sloveniji – Za boljši jutri

Ljubljana bo med 28. in 30. marcem ponovno gostila Evropski simpozij hrane, ki se je vpisal med najpomembnejše evropske kulinarične dogodke. Svoja dognanja za boljši jutri bodo z nami delili številni ugledni mednarodni govorniki, ki so življenje namenili celostnemu spoznavanju pomena hrane in problematiki sodobnega prehranjevanja. STO tudi letos podpira projekt v skladu s ciljno zastavljeno strateško promocijo slovenske gastronomije.

Evropski simpozij hrane v Sloveniji – Za boljši jutri

Ni naključje, da gastronomske poti Evrope v zadnjih letih vodijo v Slovenijo. Zato bo to pomlad drugič gostila Evropski simpozij hrane, enega najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov, s še bolj zvenečimi imeni in močnejšo mednarodno medijsko zasedbo kot v svoji prvi izvedbi.

Evropski simpozij hrane, ki bo potekal od 28. do 30. marca, je več kot le vrhunski kulinarični dogodek. Širi namreč zavedanje o globalnih vplivih hrane, združuje največja svetovna kuharska imena in izjemne posameznike s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta, ki nas bodo s svojimi zgodbami navdahnili ter spodbudili k naprednemu razmišljanju za boljšo in trajnostno prihodnost prehranjevanja.

Da je Evropski simpozij hrane ključnega pomena tako pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti Evrope kot za razvoj slovenske gastronomije, poudarja tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO): »Slovenski turizem se je poenotil, da je edina prava pot razvoja trajnost. To med drugim dokazuje  Zelena shema slovenskega turizma, nacionalni program in certifikacijska shema, v katero je pravkar vstopil stoti nosilec znaka Slovenia Green. Shemo želimo razširiti tudi na področje gastronomije, saj je s svojim vsakodnevnim vplivom  na zdravje okolja in človeka ter ustvarjanja različnih sinergij pomemben dejavnik v oblikovanju naše kakovostne sedanjosti in prihodnosti. To je tudi ena od osrednjih tem projekta Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, ki jo podpira že prek 60 različnih deležnikov. O vrhunskosti naše gastronomije priča tudi prihod svetovno uveljavljenih vodnikov Michelin in Gault&Millau. Pomembno je, da svetu na različne načine pokažemo naše odlične trajnostne prakse v gastronomiji in Evropski simpozij hrane, pri katerem STO sodeluje, je eden od učinkovitih načinov za njeno ciljno in strateško promocijo. Dobro je, da pomembnost vpliva gastronomije na naše življenje in zdravje ter možnost okušanja kreacij svetovno najboljših kuharskih mojstrov približamo tako tuji kot domači javnosti, in ta simpozij je zagotovo pravi način za to.«

Z razliko od ostalih podobnih dogodkov želi Jezeršek gostinstvo, organizator Evropskega simpozija hrane, v sodelovanju s partnerjema STO in Turizmom Ljubljana stopiti stopničko višje in ponuditi konkretne rešitve, kjer ima vsak posameznik svojo vlogo. »Vizija Evropskega simpozija hrane še nikdar ni bila tako jasna. Želim si, da bi s tem simpozijem vsakega posameznika navdihnili, da bi razmišljal, kako lahko ustvari boljšo prihodnost, in mu podali konkretne rešitve, kako lahko z dejanji spremeni odnos do hrane,« pojasnjuje Martin Jezeršek.  

Kaj nas torej čaka letos?

Na vrhuncu dogodka, simpoziju, ki bo 30. marca potekal v  Slovenski filharmoniji, imajo letos glavno besedo tisti, ki govorijo z dejanji in bodo prispevali h globalnem razmišljanju na področju prehrane v širših okvirih.

Joan Roca, kulinarični genij iz Španije, ki postavlja nove trende v gastronomiji. Vladimir Mukhin, eden najvplivnejših ruskih kuharjev, ki se je poglobil v stare recepte in postavil novo rusko kulinariko. Nicolai Nørregaard, eden prvih znanilcev in ambasadorjev gibanja nordijske kuhinje. Colombe Saint-Pierre, ena najbolj prepoznavnih kanadskih kuharskih mojstric.  Brazilski kuharski mojster nemško-japonskih korenin Alberto Landgraf, ki danes piše svojo uspešno zgodbo z eno najboljših restavracij v Rio de Janeiru.  Keti Berishvili, gruzijska vinarka, ki z vsako pridelano kapljico vina po starodavni metodi v lončenih amforah, zakopanih pod zemljo, dokazuje, da spada v sam svetovni vrh. Vinarka Sylvie Augereau, prvakinja francoske revolucije naravnih vin. Svetovno priznani umetnostni kritik Nicolas Bourriaud, ki je z združitvijo priznanih umetnikov in vrhunskih kuharskih mojstrov dokazal, da je kulinarika umetnost. Izvršna direktorica neprofitne organizacije MAD Melina Shannon-DiPietro, ki že devetnajst let ustvarja programe, spodbuja javni dialog in je del partnerstev, ki vplivajo na naše razumevanje hrane, skupnosti in okolja. Kanadska novinarka, pisateljica in aktivistka Marie-Claude Lortie, ki v najnovejši knjigi izpostavlja pomembnost podpore lokalnemu in naravnemu oziroma ekološkemu kmetijstvu. Maria Canabal, nagrajena francoska novinarka,  ustanoviteljica in predsednica Parabere Foruma, v katerem dajejo glas predvsem ženskam, okronana z nazivom najvplivnejše ženske v gastronomiji. John Lanchester, eden najvidnejših britanskih pisateljev in najbolj edinstvenih neklasičnih piscev o kulinariki. Lisa Abend, ameriška novinarka in pisateljica, ki je za svoj prispevek o tem, kakšen cirkus je postala gastronomija, prejela celo nagrado. Ryan King, novinar in dopisnik Fine Dining Loversa. Nicolas Gill, fotograf, ki raziskuje meje in možnosti ameriške kulinarike. Ravnodušne pa nas s svojimi edinstvenimi zgodbami ne bodo pustili niti izjemni slovenski govorci.

Na fotografiji: Joan Roca (levo) in Vladimir Mukhin. 

Da se v Sloveniji piše veliko unikatnih zgodb svetovnega merila, bodo okusili vabljeni gostje, govorci in predstavniki mednarodnih medijev, ki bodo spoznali Slovenijo in njeno gastronomsko raznolikost. Na nedeljskih študijskih potovanjih jim bodo odprta vrata v zgodbe navdihujočih posameznikov, ki premikajo meje v svetu gastronomije. Gostje bodo lahko na enem mestu začutili pristnost pridelovalca, doživeto na krožniku vrhunskega kuharskega mojstra.

Na svoj račun bodo prišli na Evropskem simpoziju hrane tudi vsi ljubitelji kulinarike, ki bodo lahko svoje brbončice potešili na številnih spremljevalnih dogodkih v soboto in nedeljo, torej 28. in 29. marca, ki se bodo odvijali v Ljubljani, eni od  najboljših kulinaričnih destinacij sveta.

Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, poudarja: »Kakovostna in pestra gastronomska ponudba v Ljubljani viša kakovost bivanja meščanov in zagotavlja nepozabna doživetja domačim in tujim obiskovalcem. Pri Turizmu Ljubljana si prizadevamo, da bi bilo na krožnikih čim več sezonskega in lokalnega, po možnosti pripravljenega po tradicionalnem ljubljanskem receptu. Tudi na letošnjem Evropskem simpoziju hrane bodo za to poskrbeli najboljši chefi –  tudi zunaj svojih kuhinj.«

Letošnji Evropski simpozij hrane se bo tako začel s posebno izdajo Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice. Uverturo bodo v ambientu ljubljanskih Križank pripravili izbrani slovenski gostinci, ki bodo skupaj s svojimi lokalnimi pridelovalci in dobavitelji predstavili skupne uspešne zgodbe. Dokazali bodo, da so lahko okusi božanski z dobrim sodelovanjem in kakovostnimi sestavinami.

Vsi, ki bi radi doživeli kulinariko, kulturo in arhitekturo nekega mesta na enem krožniku, bodo v okviru Gourmet Ljubljana Crawla peljali svoje brbončice na edinstveno kulinarično raziskovanje po kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane. Slovenski kuharski mojstri združenja JRE bodo na različnih postojankah ob izbrani vinski spremljavi vrhunskih slovenskih vinarjev pripravili edinstvene avtorske jedi iz lokalnih sestavin.

Zgodovina slovenske gastronomije bo zapisana na vsako leto razprodani Doživljajski večerji. Prestižni vodnik Michelin bo malo pred Evropskim simpozijem hrane prvič prestopil prag Slovenije. In prav slovenski kuharski mojstri iz najbolje ocenjenih restavracij bodo združili moči in goste popeljali  s svojimi mojstrovinami v prihodnost okusov.

V nedeljo, 29. marca,  bo čas za nepozabno avanturo. Vrhunski ljubljanski kuharski mojstri, med njimi Igor Jagodic in Janez Bratovž, Jorg Zupan in Mojmir Šiftar, Jakob Pintar in Andrea Odogaso bodo na dogodku Ljubljana Soul Chefs združili kuharske duše in ustvarili neponovljive jedi. V kuharskih tandemih bodo v treh ljubljanskih restavracijah pripravili enkraten meni iz lokalnih sestavin.

Več na www.foodsummit.eu.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji