Nagrada Jakob 2019 za Nepozabni dan v ribogojnici Fonda

Objavljeno: 17.1.2019

Nazaj na novice

Nagrada Jakob 2019 za Nepozabni dan v ribogojnici Fonda

Gospodarsko razstavišče na sejmu Alpe-Adria podeljuje nagrado Jakob. Komisija je med kandidati na temo Nove trajnostne oblike lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih nagrado Jakob 2019 dodelila projektu Nepozabni dan v ribogojnici Fonda. 

Nagrada Jakob 2019 za Nepozabni dan v ribogojnici Fonda

Gospodarsko razstavišče na osrednjem turističnem sejmu v Sloveniji Alpe-Adria podeljuje nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu. Priznanje nosi ime po enem od »pra-turistov«, romarju Jakobu. Mednarodna komisija, ki jo sestavljajo Jožko Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije, Lojze Wieser, založnik in kulinarik iz Avstrije in predsednik dr. Janez Bogataj, vsako leto skladno z zapisanimi merili izbere najboljšega, ki prispeva pomemben del v mozaik inovativnih turističnih prizadevanj regije Alpe–Jadran.

Kot pravi dr. Bogataj, je nagrada »spodbuda in motiv vsem, ki si tako ali drugače prizadevajo v turizmu, turistom pa kažipot za številne kakovosti na različnih področjih turističnih vsebin in turističnega načina življenja nasploh«

Komisija je med kandidati na temo Nove trajnostne oblike lovskega in ribiškega turizma ter opazovanja divjih živali v njihovih naravnih okoljih nagrado Jakob 2019 dodelila projektu Nepozabni dan v ribogojnici Fonda (Fonda Fish Garden – Your next unforgettable day) in odločitev utemeljila z besedami: "Od vseh prispelih projektov na razpis za nagrado Jakob 2019 ima projekt »Fonda Fish Garden – Your next unforgattable day« največjo mero inovativnosti na področju morskega ribiškega turizma. Predstavlja namreč obliko oz. model, ki bo v prihodnosti zagotavljal kakovostno prehrano. Ob brancinih, ki jih s pomočjo najkakovostnejše naravne hrane gojijo v Piranskem zalivu, se naseljujejo tudi drugi morski organizmi, prav zaradi take hrane in naravnega okolja. Med njimi so tudi morski organizmi, ki so bili že skoraj pred izumrtjem. Gojitev rib je počasna, torej tudi s tem podobna naravni rasti divjih brancinov. Vendar je povedano le ena od dejavnosti Fonda Fish Garden. Drugo namreč predstavlja neposredni stik s turizmom in turističnimi programi, ki jih izvajajo na gojišču. To ne pomeni le degustacije brancinov, ampak predvsem različne vzgojne in ozaveščujoče oblike, ki jih izvajajo za turiste na gojišču. Prav to pa gojišče brancinov dviga iz zgolj naravne proizvodne v izrazito izobraževalno dejavnost. To pomeni, da omogočajo turistom nova spoznanja o brancinih in drugih morskih organizmih ter vzgajajo njihove odnose do vsega tistega, kar pogosto brez oprijemljivih oznak poimenujemo trajnostno in sonaravno.«

Ribogojnica Fonda iz zraka - ribe med hranjenjem Foto: Jaka Jeraša

Prav v teh dneh pa se je projekt Nepozabni dan v ribogojnici Fonda uvrstil tudi med prvo deseterico doživetij z znakom Slovenia Unique Experiences, ki ga potrjuje Slovenska turistična organizacija (STO). 5-zvezdična doživetja se pod znamko Slovenia Unique Experiences pozicionirajo kot zbirka edinstvenih avtentičnih doživetij premium kakovosti, ki podpirajo zgodbo znamke I feel Slovenia in zelene butične Slovenije za 5-zvezdična doživetja.

Iskrene čestitke snovalcem projekta iz ribogojnice Fonda za obe priznanji.

Gospodarsko razstavišče bo nagrado Jakob uradno podelilo na slovesnem odprtju jubilejnega 30. sejma Alpe-Adria v sredo, 30. januarja.

Slikovno gradivo o ribogojnici Fonda najdete na povezavi

Vir: Gospodarsko razstavišče 

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji