Slovenska turistična organizacija prejemnica Kristalnega Triglava 2017

Objavljeno: 19.10.2017

Nazaj na novice

Slovenska turistična organizacija prejemnica Kristalnega Triglava 2017

Slovenska turistična organizacija je prejemnica priznanja Kristalni Triglav 2017, ki ga podeljuje Društvo turističnih novinarjev Slovenija. Priznanje je bilo podeljeno v sredo, 18. oktobra okviru večernega dogodka na Dnevih slovenskega turizma (DST). Posnetek s prireditve bo na sporedu danes ob 20.05 na 2. programu TV Slovenija. Vabljeni k ogledu.

Slovenska turistična organizacija prejemnica Kristalnega Triglava 2017

Prestižno prinanje Kristalni Triglav 2017, ki ga podeljuje Društvo turističnih novinarjev Slovenija je na letošnjih DST prejela Slovenska turistična organizacija (STO).

Društvo turističnih novinarjev je podelitev priznanja STO utemeljilo sledeče: 

"S ponovno osamosvojitvijo avgusta 2015 in povečanjem sredstev za promocijo je Slovenska turistična organizacija doživela pravi preporod. Vrsta inovativnih promocijskih akcij v sodelovanju s slovenskim turističnim gospodarstvom in ostalimi deležniki je pomembno vplivala na povečanje obiska in prihodkov tujih turistov. V dobrih dveh letih so na STO razvili sodobni digitalni marketing in pričeli z inovativnimi digitalnimi kampanjami, nadgradili poslovne dogodke v tujini, prvič tudi s partnerstvom na največji poslovni borzi na ITB Berlin ter okrepili sodelovanje z najbolj vplivnimi turističnimi mediji v državah, od koder k nam prihaja največ tujih turistov. Tako so prispevali k povečanju prepoznavnosti Slovenije in slovenskega turizma. »Slovenija-zelena, aktivna, zdrava« je STO vodila pri vseh aktivnostih in močno vplivala na razvoj trajnostnega turizma pri nas. Na 51. Mednarodni turistični borzi v Berlinu je zato prejela najbolj prestižno priznanje National Geographic World Leaacy Award ter ključno vplivala tudi na razglasitev Slovenije kot prve zelene države na svetu."

Foto: Priznanje je na slavnostnem večernem dogodku direktorici STO, mag. Maji Pak, podelil predsednik Društva turistčinih novinarjev, Drago Bulc. 

 

V nadaljevanju navajamo tudi ostala najvišja priznanja v slovenskem turizmu, podeljena na slavnostnem večernem dogodku DST 2017. 

 

Ambasador slovenskega turizma 2017
Priznanje podeljuje: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Prejemnik priznanja: prof. Peter Lexe

Lahko bi rekli, da je prof. Peter Lexe, rodom iz Beljaka na Koroškem svojo kariero, ki ga je vodila med drugim k časopisom Kaerntner Tageszeitung, Kurier, Kleine Zeitung, Kaerntner Regionalmedien in Mein Sonntag posvetil kulinariki in poznavanju vin. V prispevkih se je pogosto sprehodil po kulinarični Sloveniji, še posebej po Brdih. Peter Lexe je že zgodaj odkril svojo ljubezen do Slovenije, še posebej do slovenske kulinarike in vin. V avstrijskem prostoru je ključno prispeval k umestitvi Brd kot vrhunske kulinarične destinacije na enogastronomski zemljevid sosednje Avstrije, njegova vloga promotorja, vodiča, strokovnjaka in enogastronomskega poznavalca Brd pa je neprecenljiva. V zadnjih 20 letih je v Slovenijo kot organizator in vodič pripeljal več kot 150 visoko zahtevnih skupin avstrijskih in nemških gostov, ki so pod njegovim mentorstvom spoznavali slovensko kulturo in enogastronomijo. Od leta 2016 dalje je Peter Lexe predsednik Avstrijsko-slovenske družbe na Koroškem; društvo šteje preko 300 članov. Avstrijke in Avstrijci, ki iščejo poslovne kontakte s Slovenijo, so v Petru Lexeju prepoznali izvrstnega povezovalca obeh držav.

 

Sejalec 2017
Priznanje podeljuje: Slovenska turistična organizacija
Prejemnika priznanja: EXPO Postojnska jama kras in Fontana Zeleno zlato

Fontana piva Zeleno zlato
Februarja 2016 se je na spletnih straneh Lonely Planeta, največjega svetovnega založnika turističnih vodnikov, bralo: "Žalec, malo mesto v vzhodni Sloveniji, se želi postaviti na (turistični) zemljevid z gradnjo prve pivske fontane v Evropi". Občina Žalec je s povezovanjem številnih lokalnih deležnikov ter veliko mero zagnanosti in vere v svojo idejo napovedi uresničila. Edinstvena fontana je luč sveta ugledala konec lanskega leta; tudi s podporo Slovenske turistične organizacije, ki ji je takrat namenila spodbudo snovalec. Danes je žalska fontana piva zgodba o uspehu, ki navdihuje predvsem manjše, turistično manj prepoznavne destinacije. Je edinstvena, a ne samozadostna turistična atrakcija. Njen upravljavec načrtno skrbi, da ta najnovejša turistična pridobitev, osnovana na lokalni hmeljarski tradiciji, povezuje turistične ponudnike in generira novo turistično ponudbo v kraju in širše. Slovenska turistična organizacija zato Občini Žalec za produkt Fontana piva Zeleno zlato podeljuje sejalca 2017.

EXPO Postojnska jama kras
Podjetje Postojnska jama, upravljavec istoimenske in najbolj obiskane slovenske turistične znamenitosti, bi lahko številnim obiskovalcem še več let ponujalo le klasični vodeni turistični ogled jame. A vodstvo podjetja, ki neprestano stremi k izboljšavam in širitvi turistične ponudbe, se je odločilo uresničiti dolgo tlečo željo o edinstvenem poklonu kraškemu svetu. Pisani paleti tematskih ogledov jamskega sistema so leta 2015 tako dodali še največjo interaktivno razstavo o krasu na svetu. EXPO Postojnska jama kras obiskovalcem približa kraški podzemni svet in življenje v jamah na izviren način - z analognimi in digitalnimi orodji, ki so plod slovenskega znanja in razvoja ter sodelovanja z nacionalnimi strokovnimi inštitucijami. Čeprav je poimenovan razstava, projekt postavlja nove muzejske standarde tako po tehnološki plati kot povednosti. Slovenska turistična organizacija za ta dosežek podjetju Postojnska jama podeljuje sejalca 2017 za edinstveno, vrhunsko interpretacijo naravne in kulturne dediščine, s katero je obogatila in dopolnila najbolj prepoznano nacionalno turistično atrakcijo.


Kristalni Triglav za osebnost 2017, ki je v letošnjem letu prispevala največ k turistični prepoznavnosti Slovenije v svetu
Priznanje podeljujejo: vse institucije DST 2017
Prejemnica priznanja: Ana Roš


O Ani Roš, kuharski mojstrici iz Hiše Franko v Starem Selu, je ponudnik video vsebin Netflix lani predvajal odmeven dokumentarec. Film o njenem delu in povezanosti s Posočjem je sprožil plaz prihodov gastronomskih gostov z vsega sveta. Sicer vajena gostovanj je bila deležna veliko povabil, še neznansko več pa po letošnjem januarju, ko so jo na spletišču World's 50 Best Restaurants razglasili za najboljšo kuharsko mojstrico sveta za leto 2017. V minulih mesecih so jo intervjuvali novinarji najvplivnejših medijev z vseh celin. Njena zgodba, ki jo piše s soprogom Valterjem Kramarjem in sodelavci, je v Slovenijo in Posočje privabila številne goste, ogromno pa jih prihod načrtuje, saj ga prilagajajo prosti mizi v Hiši Franko. Ana Roš je letos Slovenijo postavila na gastronomski in turistični zemljevid sveta. Je najbolj prepoznavna ambasadorka slovenskega turizma in izjemna ponudnica vsega, k čemur ta stremi: butičnega, zelenega in trajnostnega.


Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma
Priznanje podeljuje: Turistično gostinska zbornica Slovenije
Prejemnik priznanja: Zoran Janković

Turistično gostinska zbornica Slovenije podeljuje priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma gospodu Zoranu Jankoviću. Naši odločitvi, da je prav gospod Jankovič oseba, ki je s svojim delom in angažiranostjo prispeval k razvoju slovenskega so botrovali predvsem njegov izredno učinkovit, uspešen ter prodoren destinacijski management, velik vpliv na trajnostni razvoj turizma v celotni Sloveniji, ne le v Ljubljani. Gospod Zoran Janković deluje in vodi prestolnico v skladu s smernicami trajnostnega razvoja turizma in varovanja kulturne dediščine ter ima izjemno vlogo pri povezovanju ključnih deležnikov v turizmu, tako na ravni celotne Slovenije kot tudi izven naših meja. Pod njegovim vodstvom so se razvili in se še razvijajo številni novi trajnostno naravnani produkti in storitve v turizmu. Dobitnik priznanja je implementiral vzoren urbanistični razvoj centra Ljubljane, ki ima pozitiven vpliv na druge lokalne skupnosti, saj je ustvaril dober zgled oživitve starega mestnega jedra prestolnice. Poleg tega mu uspeva tudi pridobivati tuje investitorje v izgradnjo novih turističnih objektov v Ljubljani, ki jih mesto za razvoj turizma potrebuje.
S svojo karizmo, vztrajnostjo in pronicljivostjo povezuje lokalno prebivalstvo z mestom in turisti ter gospodarstvom. Optimizem, jasnost odločitev, razvojna naravnanost in ideologija gospoda Zorana Jankovića so izjemni. To je le peščica razlogov, ki potrjujejo utemeljenost naše odločitve.

Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in promocijo kulinarike v Zasavju Priznanje podeljuje: Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije
Prejemnica priznanja: Marija Čop, Podkum pri Zagorju ob Savi

Zasavje bi bilo še vedno razmeroma bela lisa na kulinaričnem zemljevidu Slovenije, če ne bi Marija Čop iz Podkuma razvijala pestre dejavnosti na tem področju. To svoje podjetniško poslanstvo opravlja že 3 desetletja in ga je razširila kar v tri zasavske občine, to je v Zagorje, Trbovlje in Litijo. Uspešno družinsko podjetje sedaj vodi njen sin, mlad kuharski mojster Lojze, kar je nesporno eden največjih njenih dosežkov, saj je prenos gostinske dejavnosti na mlade generacije pogosto ena najtežjih nalog v celotni paleti gostinskega prizadevanja. Sedež podjetja je v Podkumu, kjer so pred leti odprli novo gostilno s trgovino in poštnim uradom. Gostilna je članica skupine »Gostilna Slovenija«, njen sloves pa lahko potrdijo številni obiskovalci. V gostinski ponudbi dosledno uporabljajo lokalna in regionalna živila. Zato so razvili sistem sodelovanja z lokalnimi in regionalnimi dobavitelji, ki jim zagotavljajo izrazito sezonskost v jedilnikih. Pri načrtovanju jedi in menijev zajemajo iz bogate prehranske dediščine Slovenije, vendar interpretirane na sodobne kulinarične načine. Poleg ponudbe v gostilni so razvili tudi ketering dejavnost. Ob tako široki dejavnosti verjetno ni potrebno še posebej poudariti izrednega pomena gostilne za lokalno in regionalno družabno dogajanje. Temelji vsega tega so v odločnosti in tudi kritičnem odnosu jubilantke do razmer v gostinskem podjetništvu v Zasavju in Sloveniji. Marija Čop je za svoje delo prejela že vrsto priznanj; med številnimi je bila npr. nominirana tudi za Obrtnico leta. Menimo, da je pričujoče priznanje za življenjsko delo najlepši okras na torti zasavskega in slovenskega gostinstva.


Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije

Priznanje podeljuje: Turistična zveza Slovenije
Prejemnik priznanja: Karl Vernik

Priznanje TZS za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije prejme Karel Vernik, dolgoletni predsednik republiškega Turističnega drobnogleda TZS in nekdanji predsednik TD Zbilje.
Do upokojitve leta 2000 je bil direktor veleprodaje Petrola za Gorenjsko; pred tem je bil zaposlen v Istrabenzu, ki se je leta 1985 združilo s Petrolom. Že kot direktor je podpiral lokalna medvoška društva in organizacije, še zlasti TD Zbilje, ki mu je predsedoval od leta 1991 do leta 2003. V tem času se je turizem na Zbilju razcvetel, Karl Vernik pa je s svojo energijo bistveno pripomogel k razvoju kraja v priljubljeno turistično destinacijo za dnevne goste. Z bogatim znanjem in izkušnjami je še vedno nepogrešljiv v tamkajšnjem turističnem društvu; zdaj v vlogi podpredsednika. Leta 2003 je postal prvi predsednik Turistične zveze Medvode in s svojim delom postavil temelje uspešne zveze. Ta združuje osem turističnih društev, ki so temeljni nosilci družbenega dogajanja in urejenosti krajev medvoške občine. Od leta 2000 je aktiven tudi v TZS, kjer že šestnajst let vodi ekipo Turističnega drobnogleda, ki preverja urejenost krajev v Sloveniji, z ekipo sodelavcev z različnih področij pa tudi pomaga pri reševanju težav, s katerimi se soočajo v krajih, ki jih obiskujejo.

 

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji