Praznujemo svetovni dan zemlje

Objavljeno: 18.4.2023 Več informacij

Nazaj na novice

Praznujemo svetovni dan zemlje

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo že več kot pol stoletja 22. aprila, je namenjen vsem prebivalcem našega planeta, vzpodbuja pa k aktivnemu ter odgovornemu delovanju v smeri trajnostnega razvoja na vseh področjih, tudi v sektorjih kmetijstva, in gozdarstva.

Praznujemo svetovni dan zemlje

Geslo letošnjega svetovnega dneva Zemlje je ponovno »Investirajmo v naš planet«. Z nadaljevanjem aktivnosti iz prejšnjega leta želijo organizatorji še bolj poudariti ključne teme, predvsem širjenje znanja o podnebju in podnebnih spremembah ter o pomembnosti obnavljanja gozdov, vlaganj v varstvo okolja na vseh ravneh in zmanjšanja količine odpadkov iz plastike.

Svetovni dan Zemlje z raznovrstnimi aktivnostmi zaznamuje več kot milijarda ljudi po vsem svetu. Cilj je spodbuditi k spremembam človekovega ravnanja v smeri družbeno in okoljsko vzdržnega razvoja na lokalni, nacionalni in globalni ravni. Pri tem so zelo pomembni tudi podrobni in kakovostni podatki, ki prikazujejo stanje na omenjenih področjih. Tovrstne podatke o Sloveniji, ki jih zbira SURS, predstavljamo v nadaljevanju.

Več

Vir: SURS

Dan odprtih vrat na gozdnih učnih poteh v Sloveniji ter otvoritev naravoslovne gozdne poti Rožek

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) na svetovni dan Zemlje vabi na obisk 14 gozdnih učnih poti v Sloveniji. Gozdne učne poti so namenjene izobraževanju in spoznavanju gozdov in gozdarstva v Sloveniji in potekajo pod sloganom »Učenje z roko, srcem in možgani«. So pomemben pripomoček, s katerim ZGS popularizira gozdove in gozdarstvo ter prispeva k razvoju turizma na podeželju kot ene ključnih gospodarskih aktivnosti v Sloveniji. Na vstopni točki gozdnih učnih poti obiskovalce pričakujejo gozdarji od 9. ure dalje.

Osrednja prireditev ZGS bo na Gozdni učni poti Rožek (ob 9. uri; zbirno mesto - parkirišče GG Novo mesto v Podturnu, Podturn pri Dolenjskih Toplicah 73).

Več o svetovnem dnevu Zemlje (v angleškem jeziku)

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji