Začenja se ena najpomembnejših poslovnih borz ITB Berlin

Objavljeno: 7.3.2023

Nazaj na novice

Začenja se ena najpomembnejših poslovnih borz ITB Berlin

V nemški prestolnici se danes začenja ena od najpomembnejših svetovnih turističnih borz, ITB Berlin. »Tukaj bije srce globalne potovalne industrije,« izpostavljajo organizatorji. Do 9. marca se bo na slovenskem razstavnem prostoru v organizaciji STO v Hub 27 predstavljalo 28 destinacij in ponudnikov. Vabimo vas, da dogajanje na ITB Berlin v živo spremljate na Twitter računu Slovenske turistične organizacije @tourism_sto.

Začenja se ena najpomembnejših poslovnih borz ITB Berlin

ITB Berlin je dogodek, ki na enem mestu zbere vodilne v globalni potovalni industriji, prikazuje ključne trende in odpira nove priložnosti sodelovanja. Borza se je v živo nazadnje odvila leta 2019, nato so jo leta 2020 v luči izbruha globalne pandemije covida-19 odpovedali, v letih 2021 in 2022 pa je v celoti potekala virtualno. Letos je prvič odprta samo za poslovno javnost. Glavni moto letošnje borze je Open for Change oz. Odprti za spremembe, osrednja tema pa obvladovanje transformacije. Država partnerica borze je Gruzija. Nemški trg je sicer s kar 18-odstotnim deležem vseh prenočitev tujih gostov v letu 2022 najpomembnejši emitivni trg slovenskega turizma.

Na slovenskem razstavnem prostoru se bodo na ITB Berlin na 210 kvadratnih metrih površine predstavljali: Turizem Ljubljana, Zavod za turizem Maribor, Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, Skupnost Julijske Alpe/Turizem Bohinj, Občina Ankaran,  Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč ter ponudniki Hotel Palace Portorož, HIT Alpinea, Mtours, Adria turistično podjetje, Sava Turizem, Kompas, Alpinum hoteli, Terme Krka, Postojnska jama, Alpinia, SHD - Bohinj Eco Hotel, 123 Hiška - Residence Soča, Unitur - Terme Zreče & Rogla, Terme Čatež, Počitek-Užitek - Terme Vivat, Javni zavod Ljubljanski grad, Palma Travel DMC, Terme Dobrna, Istrabenz Turizem in Holding kolibarna Lipica. Animacijo bo izvajal Turizem Ljubljana.

Direktorica STO, mag. Maja Pak, ter generalna direktorica direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dubravka Kalin se bosta v sklopu borze med drugim srečali z direktorico Svetovne turistične organizacije (UNWTO) za Evropo Alessandro Priante, podpredsednikom Messe Berlin Davidom Rützem, predsednikom Evropske potovalne komisije (ETC) Luisom Araujom, predstavniki VisitScotland, Kärnten Werbung, HTZ in tako naprej. Sejem in slovensko predstavitev bosta obiskala tudi veleposlanica RS v Berlinu, dr. Ana Polak Petrič, ter ekonomski svetovalec na veleposlaništvu Goran Križ.

V sredo bo Slovenija gostila »ITB Get Together« slovenski večer z okoli 150 vabljenimi gosti – vidnimi predstavniki nemškega turizma in medijev.

Novost slovenske predstavitve: Travel Talks

V okviru slovenske predstavitve v Berlinu bodo izpostavljeni kultura in kulturna doživetja, ki pomembno vplivajo na identiteto Slovenije in njene turistične ponudbe, hkrati pa prispevajo k večji dodani vrednosti slovenskega turizma. Tematika je izbrana tudi zaradi naziva častne gostje, ki ga bo letos na Frankfurtskem knjižnem sejmu jeseni nosila Slovenija. Kultura bo tudi nosilna tema komunikacijskih aktivnosti STO v letih 2024 in 2025.

Dodatno bo izpostavljena tudi tematika športnega turizma, ki je glavna tema komunikacijskih aktivnosti STO v letih 2022 in 2023.

Novost v predstavitvi slovenskega turizma so t. i. »Travel Talks«, pogovori, osredotočeni na temo športnega in kulturnega turizma s priznano nemško moderatorko Sabrino Gander. Štirje pogovori, ki se bodo odvili tekom ITB Berlin, bodo posneti in kasneje režirano vključeni v epizode podkasta, ki ga STO pripravlja skozi celo leto v nemškem jeziku. Gostje bodo ugledni tuji in slovenski medijski in turistični strokovnjaki, kot so dr. Gerald Hühner (FAZ), Christoph Karl Schrahe, ki piše zlasti o zimskem turizmu, vodja Slovenskega kulturnega centra v Berlinu, mag. Saša Šavel Burkart, direktorica Turizma Ljubljana, mag. Petra Stušek, direktor Triglavskega narodnega parka, dr. Tit Potočnik, ter direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Štruc.

Na ITB Berlin bodo aktivni tudi drugi deležniki slovenskega turizma. Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ), bo danes na t. i. Medical Pavilion Stage spregovoril o implementaciji uspešne komunikacije zdravilišč.

Kranj se bo na ITB Berlin predstavljal kot zmagovalec evropske destinacije odličnosti (EDEN) 2023. Evropska komisija Kranj v svojih promocijskih gradivih opisuje kot »pionirja zelenega turizma, ki v Evropski uniji utira pot trajnosti«. Na sejmu bo potekala tudi uradna podelitev nagrade EDEN 2023, ki jo bosta prevzela župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Slovenske destinacije in STO v igri za nagrade

V torek zvečer bodo v Berlinu podelili nagrade nagrade Green Destinations Story Awards 2023, ki nagrajujejo najbolj navdihujoče trajnostne turistične pobude. Med nominiranci so tri slovenske destinacije: Ljubljana v kategoriji Kultura in tradicija, s projektom digitalizacije Plečnikove dediščine, Miren Kras prav tako v kategoriji Kultura in tradicija, s projektom Krasna kuhna, ter Jeruzalem Slovenija s projektom Campers Welcome.

V sredo pa bo sledila podelitev nagrad The Golden City Gate za odličnost na področju promocijsko-komunikacijskih kampanj in orodij v turizmu. STO se za nagrade poteguje s petimi projekti:

1.       Poslovni dogodek Slovenia - Connecting sports and tourism (kategorija: MICE & Event)

Poslovni dogodek je bil del širše promocijske kampanje, ki jo je STO v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) ter partnerji slovenskega turističnega gospodarstva zasnovala in izvedla ob evropskem prvenstvu v košarki za moške – EuroBasket 2022. Na predvečer tekme med takrat aktualno evropsko prvakinjo Slovenijo in gostiteljico Nemčijo je STO 5. septembra 2022 v Kölnu organizirala poslovno srečanje slovenskega in nemškega turističnega gospodarstva. Na dogodku so o pomenu športa za razvoj turizma spregovorili selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić ter drugi ugledni gostje, udeležilo se ga je okoli 150 predstavnikov nemških turističnih podjetij, športnih klubov, medijev in nemških deželnih oblasti. Dogodek je pomembno pripomogel h krepitvi ugleda Slovenije kot zelene turistične destinacije za aktiven oddih na prostem in kot odlične destinacije za priprave športnikov.

2.       Vodnik Slovenia Travel Guide (kategorija: Print Advertising)

Splošni turistični vodnik v angleškem jeziku z naslovom Slovenia. My way of exploring diversity., ponuja vpogled v turistično ponudbo Slovenije na edinstven način. Ponuja izčrpen opis krajev, ki jih je vredno obiskati, in bralca seznani z dodatnimi viri informacij. Izpostavlja vrhunce ponudbe Slovenije in poudarja, da je Slovenija destinacija odgovornih ljudi, ki cenijo naravo in zdravje, lokalno kulturo in pristna doživetja. Turistične produkte spremljajo povabila vrhunskih slovenskih športnikov, kot so košarkar Luka Dončić, športna plezalka Janja Garnbret ter vrhunska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar, kuharski mojstri z Michelinovimi zvezdicami, med njimi tudi najboljša kuharska mojstrica leta 2017 Ana Roš, in izkušeni vodniki v okviru projekta Slovenia Unique Experiences.

3.       Dokumentarni film Slovenia Green (kategorija: Country)

Gre za prvi dokumentarni film, ki je nastal na STO in v 28 minutah celovito prikaže zeleno misel in delovanje deležnikov slovenskega turizma v praksi. Rdeča nit promocijsko-dokumentarnega filma je Slovenia Green Gourmet Route, ki povezuje zgodbe dobitnikov znaka Slovenia Green in predstavi trajnost skozi oči domačinov, predstavnikov destinacij in turističnih ponudnikov. Film gledalca popelje na kolesarsko popotovanje Aljaža Tepine od Ljubljane do Posočja, Goriških Brd, Vipavske doline in Krasa ter nazaj skozi prestolnico v Sevnico, Podčetrtek, Ptuj in Maribor ter razkriva, kako zelena zgodba Slovenije živi v praksi.

4.       Video Tadej Pogačar: This is my way of freedom. My way of enjoying life (kateogrija: Eco Tourism)

Tadej Pogačar, čudežni deček, ki je osupnil kolesarski svet z dvakratno zaporedno zmago na najprestižnejši kolesarski dirki Tour de France (2020, 2021), razkriva skrivnost svojega uspeha in kako se počuti povezan s Slovenijo. Gre za zgodbo o izjemni energiji, timskem duhu in osupljivih naravnih lepotah, ki jih najdemo v Sloveniji. Šport je tisto, kar nas povezuje, in slovenski športniki so izredni ambasadorji države. Video gledalcem približa izjemno energijo, ki jo po dolgi in zahtevni sezoni v tujini občutijo Tadej Pogačar in njegovi prijatelji iz otroštva med vožnjo po najbolj impresivnih in zahtevnih kolesarskih poteh v Sloveniji.

5.       Podkast Feel Slovenia (kategorija: Online).

STO je leta 2022 lansirala serijo podcastov Feel Slovenia v angleškem jeziku. Namenjeni so zlasti tujim gostom, ki bi radi izvedeli več o Sloveniji. Podcast vodi v Sloveniji živeči ameriški pisatelj in profesor dr. Noah Charney, ki skozi epizode srečuje domačine, potuje, uživa v kulinariki in spoznava najboljše iz Slovenije. Med gosti podksta je Charney gostil mnoga zveneča športna imena, kot so Tadej Pogačar, Ilka Štuhec, Primož Roglič ter Sara Isaković, pa tudi številne tuje strokovnjake, kot sta ameriška novinarja Kate Wagner ter Alex Crevar. Doslej je bilo objavljenih 13 epizod (5 ur, 30 minut in 47 sekund vsebine), še več jih je v pripravi. Od datuma lansiranja (24. januar 2022) do 3. februarja 2023 je bilo zabeleženih 4704 prenosov.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji