V Brdih sredi vinogradov načrtujejo gradnjo term

Objavljeno: 30.11.2022

Nazaj na novice

V Brdih sredi vinogradov načrtujejo gradnjo term

V Goriških brdih se bo spomladi začela gradnja petetažnega hotelsko-termalnega kompleksa; prvi gostje bi se tam lahko razvajali že čez dve leti in pol.

V Brdih sredi vinogradov načrtujejo gradnjo term

Prijazni grički Goriških brd z zelenimi vinogradi, nasadi oljk, sadovnjaki in romantičnimi vasicami marsikoga spominjajo na italijansko Toskano. Poleg vrste naših najboljših vinarjev in izjemne gastronomske ponudbe se regija vse bolj turistično odpira tudi za ljubitelje aktivnih počitnic, že čez dobri dve leti pa bo postala termalna destinacija: spomladi se bo začela gradnja prvih in edinih term na tem območju.

Kot kaže, se po 20 letih bojev z birokratskimi mlini, epidemijo koronavirusa in iskanjem resnega investitorja le začenja življenjski projekt dozdajšnjega briškega župana Franca Mužiča, ki si že štiri svoje mandate prizadeva, da bi ideja o briških termah končno zaživela. V projekt je kot investitor spomladi vstopila novogoriška družba BHR Resort in nepremičnine, d. o. o., in že začela odkupovati zemljišča ter pridobivati dovoljenja. Kot je na predstavitvi projekta v Vili Vipolže napovedal direktor družbe Matej Lah, zdaj čakajo na gradbeno dovoljenje, in če jim ga bo uspelo dobiti do pomladi, bi lahko Spa Resort Brda dokončali dve leti pozneje.

Glamping vkopan v teren

Spa Resort Brda, petetažni hotelsko-termalni kompleks z dodanimi 17 glampingi, bo zrasel sredi vinogradov na gričku Kozlink med Dobrovim, Medano in Fojano. Luksuzni hotel z 92 sobami, med njimi bo 54 standardnih in 38 t. i. suit, bodo postavili na vrh hriba tako, da ne bo preveč izstopal in tudi njegove terase bodo ozelenili s sredozemskimi rastlinami. Prav tako bodo od daleč precej neopazne glamping enote na brežini pod hotelom, saj jih bodo vkopali v teren. Tako bodo ohranili terasasto obliko vinogradov, ki pokrajino krasijo že več kot dva tisoč let.

Termalni del kompleksa bo sodoben center dobrega počutja, imel bo tri zunanje in tri notranje bazene, različne savne, sobe za masaže in druge terapije, holistične ambulante, hidro bazene, blatne kopeli, fitnes in sprostitev, tam bo tudi kongresni center. Investitor zagotavlja, da bo kompleks zgrajen trajnostno in bo vključeval lokalno skupnost, saj bodo le tako obiskovalci Spa Resorta Brda tam doživeli Goriška brda v vsej njihovi lepoti.

Foto/projekcija: SoNo Arhitekti

»V tem projektu smo prepoznali tako imenovano izkustveno doživetje. V Goriških brdih ne zagotavljamo zgolj novih prenočitev, temveč izpostavljamo in ponujamo vse prednosti te regije, od njenih prijaznih ljudi do neokrnjene narave in možnosti za zdravo življenje. Gostu ponujamo celovito izkušnjo in doživetje. Menimo tudi, da bije zadnja ura, da se projekt vendarle uresniči, in da je strateškega pomena ne zgolj za briško destinacijo, temveč tudi regionalno in za vso državo,« je poudaril Lah na predstavitvi projekta, zasnovo zanj so izdelali v arhitekturnem biroju SoNo Arhitekti.

Čas za nov razvoj

Veseli pa se tudi Franc Mužič, ki v kompleksu vidi pomemben steber lokalne briške ekonomije. »Spa Resort Brda spoštuje avtentičnost briške pokrajine, vključeval bo lokalne sezonske produkte, pripomogel h krožnemu gospodarstvu, prispeval dodano vrednost briškemu turizmu in gospodarstvu, predvsem pa odpira možnost številnih novih zaposlitev različnih spektrov. Kar dve desetletji smo iskali rešitve, in zdaj jo končno imamo. Iz prvotno 60 milijonov vrednega projekta sta se umaknila že dva investitorja, družba BHR Resort in nepremičnine, d. o. o., pa je pokazala vso resnost in je že odkupila zemljišče ter projektu dala povsem nov smisel. Občina Brda bo poskrbela za vso potrebno komunalno ureditev in infrastrukturo, to je za nas zelo pomemben projekt, ki bo v Brda prinesel tudi nove zaposlitve,« je dejal.

Projekt je ocenjen na 30 milijonov evrov, vendar dokončne številke zaradi trenutnih razmer v gradbeništvu še niso znane.

Nobena skrivnost ni, da bo novi luksuzni turistični kompleks v Goriška brda pripeljal predvsem goste z višjo kupno močjo, zlasti Italijane in druge tujce. »Brda potrebujejo takšen turistični produkt, definitivno je zdaj čas za nove korake in razvoj. Termalnega turizma pri nas nimamo, Spa Resort Brda bo k nam pripeljal goste, ki bodo segali tudi po drugih naših produktih, ne le po vinih, tako se bo tudi podaljšala sezona obiska,« je povedala direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec

Vir: Slovenske novice

Foto/projekcija: SoNo Arhitekti

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji