Conventa na poti trajnostne preobrazbe kongresnega turizma

Objavljeno: 25.8.2022 Več informacij

Nazaj na novice

Conventa na poti trajnostne preobrazbe kongresnega turizma

Conventa je praznik regijske industrije srečanj že štirinajst let. Bistvo dogodka, ki ga organizira Kongresni urad v sodelovanju s Toleranca marketingom in strateškima partnerjema - STO in Turizmom Ljubljana, so sestanki med udeleženci. Dogodka sta se udeležila tudi mag. Maja Pakdirektorica STO, in Matevž Frangež, državni sekretar na MGRT. Letošnjo izdajo zaznamuje trajnostna preobrazba kongresnega turizma. Razglasitev tekmovanja Conventa Best Event Award bo danes.

Conventa na poti trajnostne preobrazbe kongresnega turizma

Conventa teden "CONVENTA WEEK 2.0.22" poteka med 23. in 26. avgustom na Gospodarskem razstavišču in različnih lokacijah po Ljubljani in povezuje tri dogodke, mednarodno poslovno borzo Conventa, konferenco Conventa Crossover in tekmovanje Conventa Best Event Award.

Conventa neprekinjeno poteka zadnjih štirinajst let, pri katerem STO partnersko sodeluje že od samega začetka. Dogodka sta se udeležila tudi mag. Maja Pak, direktorica STO in Matevž Frangež, državni sekretar pristojen za regionalni razvoj in turizem na MGRT. 

Poslovna borza Conventa 2022

Na novinarski konferenci v Ljubljani, ki je potekala na dan otvoritve borze Conventa, 24. avgusta, se po besedah soustanovitelja Convente Gorazda Čada na dogodku, ki je že drugo leto zapored združen s kongresom Conventa crossover, mudi 93 razstavljalcev iz 17 držav in 114 tujih ter 32 domačih vabljenih gostov. Bivsto so sestanki med udeleženci, ki naj bi se jih zvrstilo več kot 2200.

Organizatorji veliko pozornost namenjajo kakovosti vabljenih gostov. O tem veliko pove podatek, da si izmed 497 prijavljenih tujih vabljenih gostov izbrali le 22,9 % tistih, ki imajo največji poslovni potencial. Velika dodana vrednost poslovne borze Conventa so tudi ogledni obiski različnih destinacij. Letos jih je kar devet v štirih različnih državah. “Velika ali največja dodana vrednost Convente so ogledni obiski, ki so glavni razlog, da na dogodku gostimo najboljše evropske organizatorje dogodkov. Po tem se Conventa bistveno razlikuje od drugih poslovnih borz. Razlikujemo pa se tudi po razmerju med številom razstavljalcev in vabljenih gostov. Letos na enega razstavljalca pride 1,6 vabljenih gostov kar pomeni veliko." pove Čad.

Zelene zaveze Convente

Cilj projekta je zmanjšati ogljični odtis na udeleženca. Na osnovi mednarodnih študij je trenutno ocenjen na 176,67 kilogramov /udeleženca/dan. Nekaj zanimivih podatkov o ogljičnem odtisu prevozov udeležencev na dogodek. Polovica vseh udeležencev prihaja iz regije, oziroma kroga do 500 km.

V ospredju je tako "zelena zgodba", v okviru katere organizatorji promovirajo trajnost, digitalizacijo dogodka in energetsko učinkovitost, doživetja na lokaciji, kakovost vabljenih gostov in omogočanje sproščenih druženj.

Letos so se organizatorji lotili novega izziva - resnega izračuna ogljičnega odtisa s pomočjo tujega partnerja. "Največji problem je, kako zmanjšati ogljični odtis transporta, ki v našem primeru predstavlja 75 celotnega odtisa. Skupno število prevoženih kilometrov vseh udeležencev dogodka je 506.577, 116,52 tone pa je vseh količin CO2, ki ga ustvarijo z vožnjami," je ponazoril Čad in dodal, da bodo končne rezultate meritev po koncu dogodka delili tudi z javnostjo. V prihodnosti pa nameravajo pridobiti tudi ISO-certifikat za zelene dogodke.

Vse informacije o trajnostni preobrazbi projekta so na voljo na spletni strani, poročilo o okoljskih vplivih Convente pa bo na voljo v mesecu septembru.

 

Karmen Novarlič iz STO je povedala, da se Slovenija še naprej trudi pozicionirati na svetovnem zemljevidu kongresnega turizma. Po njenem mnenju smo priča rasti na tem področju, v prihodnje pa je treba graditi še naprej na unikatnih, personaliziranih produktih. 

"Zagotovo slovenska industrija srečanj izredno močno vpliva na podobo Slovenije kot odlične kongresne destinacije in gostiteljice," je poudarila in dodala, da je kot ključni razvojni produkt, na katerega bo država stavila tudi v prihodnje, obravnavana tudi v novi strategiji slovenskega turizma do 2028. "Multiplikativna moč turizma in znotraj tega kongresne industrije bo v prihodnjih letih še kako pomembna s ciljem, da se generira več prihodkov," je prepričana Novarličeva.

Kot je še izpostavila, bo v prihodnosti velik izziv na področju kongresnega turizma predstavljala krepitev infrastrukture, v katero je epidemija covida-19 močno zarezala.

Na valovih optimizma pa so v pokoronskem obdobju tudi v Turizmu Ljubljana. Od sprostitve večine omejitev zaradi covida-19 je prestolnica doživela močan zagon turistične dejavnosti. Več ali manj vsi dogodki, ki so bili prestavljeni iz leta 2020 in 2021, so se zgodili letos ali se še bodo, je izpostavila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek"Dogodki niso bili odpovedani, ampak so se začeli dogajati in potegnili krepko v poletni čas, kar prej ni bilo značilno za industrijo srečanj. Dejstvo je, da ti postajajo vedno večji, niso samo regijski, temveč globalni. Največji dogodek letos je imel 1300 delegatov," je poudarila.

Po podatkih mednarodnega združenja City Destination Alliance se je Ljubljana uvrstila na drugo mesto v EU po stopnji okrevanja - odstotka rasti števila nočitev v tem letu. Stopnja zasedenosti razpoložljivosti sob je bila v več kot polovici letošnjega avgusta v povprečju 94-odstotna, leta 2019 pa je bila v istem obdobju 95-odstotna. Uradni podatki za letošnji junij kažejo, da so realizirali 206.807 nočitev, v istem obdobju 2019 pa 217.000 nočitev. Po besedah Stuškove pa so še posebej zadovoljni s podatkom, da se daljša povprečna stopnja bivanja gostov. Če je ta junija 2019 znašala 1,9 dneva, se letos giblje pri 2,1. "To je prvenstveno, kar zasledujemo, in sicer da se gostje vračajo in ostajajo dlje," je še dodala.

Po mnenju v. d. direktorja Kongresnega urada Slovenije Fredija Fontanota - člani združenja so kongresni centri, hoteli, profesionalni kongresni organizatorji, kongresne turistične agencije in drugi deležniki - pa je povedal, da je panoga organizacije dogodkov v ponovnem zagonu, za katerega upa, da se ne bo "hitro končal". Med izzivi, ki kongresno dejavnost čakajo v prihodnosti, je med drugim izpostavil izzive izboljšanje železniške povezljivosti in letalske dostopnosti.

Na fotografiji (od leve): Fredi Fontanot, v. d. direktorja Kongresnega urada Slovenije, Karmen Novarlič iz STO, Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana in Gorazd Čad, soustanovitelj Convente. (Foto: Marko Ocepek)

Med pomembne novosti letošnjega Conventa tedna sodi izobraževalni program Conventa Akademija, ki je potekala v četrtek dopoldan. Hhrati je potekal tudi IMEX Future Leaders Forum, ki se ga je udeležilo več kot 30 mladih talentov iz regije.

Conventa Crossover je edini profesionalni dogodek za organizatorje dogodkov v regiji. Neprekinjeno poteka zadnjih sedem let in slovi po udejanjanju slogana »nočemo dolgočasnih dogodkov. Vsebinsko izhodišče letošnjega dogodka je Industrija srečanj brez zavor in zapor ali „Meetings Industry Unplugged”. Crossover so si organizatorji zamislili kot varen prostor, kjer se bodo udeleženci odklopili (unplugged) od vsakdanjih obveznosti in skrbi in se brez motenj pogovorili o prihodnosti industrije, odgovornosti do okolja, inovativnosti in si pogledali najboljše dogodke. Organizatorji na dogodku pričakujejo 100 udeležencev iz 12 držav.

 

Dogodek SIW on Boutique Tour med finalisti Conventa Best Awards

V okviru konference Crossover poteka tekmovanje Conventa Best Event Award, kjer je bilo prijavljenih 43 dogodkov. Mednarodna 13-članska žirija je opravila predizbor prijavljenih projektov in izbrala 28 dogodkov, ki so se uvrstili v polfinale, med njimi tudi projekt Slovenske turistične organizacije SIW on Boutique Tour. V drugi fazi ocenjevanj je strokovna žirija ocenila vsak projekt po naslednjih merilih: ustvarjalnost, ustreznost, inovativnost, izvedba, rezultati dogodkov, komunikacija o dogodkih, trajnost in splošni končni vtis.

Projekt SIW on Boutique Tour na poslovnih dogodkih povezuje domače in tuje udeležence borze, poslovna srečanja pa se prepletajo z neformalnimi srečanji in edinstvenimi doživetji na študijskih turah v slovenskih makro destinacijah z Ljubljano kot izhodiščno točko. 

Vsi projekti, uvrščeni v finale, so bili udeležencem Crossover konference v živo predstavljeni v četrtek, 25. avgusta, udeleženci konference pa so oddali glasove za posamezen projekt. Pri končni odločitvi o zmagovalcih so glasovi strokovne žirije predstavljali 80 % ocene, glasovi udeležencev konference pa 20% ocene.

Razglasitev zmagovalcev bo danes, 26. avgusta, v popoldanskih urah.

 

Vir: povzeto po STA in Toleranca marketing

Naslovna fotografija: Dogodka sta se udeležila tudi mag. Maja Pak, direktorica STO in Matevž Frangež, državni sekretar pristojen za regionalni razvoj in turizem na MGRT.  (Foto: Marko Ocepek)

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji