Štiri ljubljanske restavracije skozi oči Michelinovega novinarja

Objavljeno: 27.1.2022 Več informacij

Nazaj na novice

Štiri ljubljanske restavracije skozi oči Michelinovega novinarja

Novinar Michelinovega vodnika je v novembru 2021 obiskal z Michelinom nagrajene slovenske restavracije in izvedel intervjuje s prejemniki Michelinovih priznanj lanskoletnega izbora. Prvi od šestih člankov razkriva raznolikost okusov ljubljanske kulinarične scene štirih izmed sedemnajstih ljubljanskih restavracij, uvrščenih v Michelinov vodnik 2021, B-restavracije, Shambale, Sushimame in Vanderja.

Štiri ljubljanske restavracije skozi oči Michelinovega novinarja

Ljubljana je svet kulinaričnih raznolikosti, kjer se najde nekaj za vsak okus. Ta raznolikost se odraža tudi v vrstah kulinarike – od lokalnih specialitet, do italijanskih receptov, japonskih klasik in dišečih tajskih jedi.

Predstavljamo vam raznolikost štirih restavracij ljubljanske kulinarične scene.

B-Restavracija: vplivi od drugod

Glavna atrakcija B-Restavracije, ki se nahaja v 20. nadstropju hotela Intercontinental, je njena izjemna lokacija nad mestom z nepozabnim panoramskim razgledom, ki sega od Ljubljanskega gradu do zasneženih vrhov Julijskih Alp. Jedilnica, opremljena z udobnimi stoli in zofami, pa ima pogled tudi na odprto kuhinjo. Jedilnik je zasnoval italijanski kuhar Alfredo Russo, kuharski mojster Komnen Bakić ustvarja sodobno in eklektično kulinariko. Vinska karta sledi jedilniku in vključuje pestro izbiro slovenskih vin, ki jih strežejo tudi v cocktail baru.

Sushimama: izlet v deželo vzhajajočega sonca

Kar odlikuje japonsko restavracijo Sushimama, je to, da so vsi njeni kuharji Japonci. Mojstru sušija Hirokiju Ishikawi pomaga mlad vajenec, kateremu kuharski mojster potrpežljivo prenaša vse svoje tehnike. Na jedilniku so sveži sušiji in sašimiji z lososom, tuno, brancinom, kozicami, jeguljo, skušo in hobotnico. Medtem ko so ribe glavni del jedilnika, je na voljo tudi nekaj mesnih jedi in rezanci, ajdovi (soba) ter pšenični (udon). Restavracija se lahko pohvali tudi z 200 različnimi vinskimi etiketami ter s slaščicami slaščičarne Fetiche, katere lastnik je tudi Grega Božičnik.

Shambala: začinjena azijska pristnost

Za trdnimi zidovi palače iz 17. stoletja Shambala zavzema velik prostor, razdeljen med čudovito arkadno teraso, udoben bar in zeleni vrt. Florijan Virant je glavni Shambalin kuharski mojster. Eksotične sestavine, potrebne za Virantovo okusno dobro začinjeno kuhinjo, prihajajo neposredno iz različnih azijskih držav, kot so Vietnam, Tajska in Japonska. Značilne hišne jedi so rakovice v poprovi omaki, goveje meso Angus, marinirano v limonski travi, in tajski curry - zelen ali rdeč - pripravljen po skrivnem receptu, ki vsebuje 15 zelišč in začimb. Za spremljavo ob hrani je Shambala naklonjena slovenskim vinom, zlasti aromatičnim, kot sta rizling ali rebula.

Vander: živahna, sproščena atmosfera

Znotraj sten privlačnega butičnega hotela je restavracija Vander, kjer Martin Blejec in Luka Železnik, sous-chef, ustvarjata svoje kreacije na krožnikih. Jedi so sestavljene iz izdelkov lokalnih pridelovalcev. Med njimi je pohan dolenjski sir, postrežen z zeliščno majonezo, rižota iz pokrovače s karamelizirano mlado čebulo in hrustljava pavlova s sezonskim sadjem. Vinska karta izpostavlja domača vina, a vključuje tudi tuja vina, predvsem šampanjec, ki ga postrežejo na številnih dogodkih na Vanderjevem koledarju. Ne manjka tudi "Vanderful" aperitivov in gurmanskih večerov. Prenočite lahko v eni od elegantnih hotelskih sob in se razvajate na strešni terasi ob ali v bazenu z razgledom na Ljubljanski grad in Ljubljanico.

Preberite si, kaj si o ljubljanski kulinarični sceni mislijo raziskovalci Michelinovega okusa.

V februarju bo objavljen video z Leonom Pintaričem iz Gostilne Rajh ter članek o dveh restavracijah v butičnih hotelih Kendov dvorec v Idriji in Vila Planinka na Jezerskem.

Več informacij o Michelinu v Sloveniji je na voljo na povezavi. 

Vir: Michelin Guide

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji