Slovenija v medijih: šopek najodmevnejših

Objavljeno: 21.10.2021

Nazaj na novice

Slovenija v medijih: šopek najodmevnejših

Kaj imajo skupnega The New York Times, Forbes, državna albanska televizija Top Channel in podkast v češkem jeziku? Odgovor je: Slovenijo.

Slovenija v medijih: šopek najodmevnejših

Medtem ko se je ameriški novinar Henry Wismayer za The New York Times podal na daljinsko krožno pot okoli Julijskih Alp, t.i.  Juliano Trail, je snemalna ekipa priljubljene albanske oddaje Balkan Project by Ilnisa Agolli, ki jo predvajajo na državni albanski televiziji Top Channel (prisotna tudi v Severni Makedoniji, na Kosovem, v Črni Gori in Grčiji) v Sloveniji snemala prispevek o najbolj ekskluzivnih turističnih destinacijah na Balkanu. Češki spletni portal Novinky.cz pa je objavil podkast o slovenski gastronomiji. Projekte je finančno in vsebinsko podprla STO. Omeniti gre tudi članek v reviji Forbes, ki ima kar 80 milijonov bralcev. V članku lahko beremo o Ljubljani, ki jo je organizacija European Best Destinations uvrstila v sam vrh izbora dvajsetih najboljših zelenih glavnih mest Evrope. Podrobneje o tem si lahko preberete tukaj.

Novinar The New York Timesa: Manj je več!

»At this watershed moment for tourism, here was a bellwether for a traveling public that needed to appreciate the value of less. Less haste. Less mileage. Less altitude. Tomorrow we would depart the mountains from this respectful distance. (V tem prelomnem trenutku za turizem me je ta izkušnja naučila, da je treba ceniti vrednost besede 'man'j. Manj naglice. Manj kilometrov. Manj vzponov. Jutri bomo goram pomahali s spoštljive razdalje.)«

The New York Times je ameriški dnevnik, ki izhaja že od leta 1851 in velja za najuglednejši ameriški dnevni časopis. Slovenija je bila že večkrat opevana v njihovih člankih, v najnovejšem članku z naslovom "Walking an Adventure Playground" pa nas novinar Henry Wismayer popelje po daljinski krožni poti okoli Julijskih Alp, pohodniški poti Juliana Trail. V članku, ki je dostopen le naročnikom (oziroma morda lahko poskusite srečo, če še niste dosegli maksimalnega števila brezplačnih obiskov strani), Wismayer podrobno opiše njegovo doživljanje Julijane, pri čemer izpostavi predvsem trajnostni vidik in pa sam razlog nastanka: pomnimo; pot je nastala, da bi v najbolj turističnih mesecih razbremenila visokogorje in razkrila še neodkrite vidike (in kraje) te prelepe gorske destinacije, vključno z izjemno kulinariko in pa številnimi znamenitostmi (Kobariški muzej, Bohinjska železnica itd.).

Balkan Project by Ilnisa Agolli

Slovenijo je letos obiskala tudi albanska snemalna ekipa, ki je v Sloveniji posnela kar dve epizodi priljubljene oddaje Balkan Project by Ilnisa Agolli. Oddaja Balkan project je novi projekt državne televizije Top Channel, ene najbolj gledanih televizijskih ponudnikov na Balkanu (Albanija, Severna Makedonija, Kosovo, Črna Gora in Grčija), ki je prisotna tudi na evropskem in severnoameriškem tržišču. Ideja oddaje je bila prikazati najbolj ekskluzivne turistične destinacije na Balkanu. V Sloveniji so posneli kar dve epizodi, in sicer v Mediteransko-Kraški Sloveniji; prva epizoda se osredotoča na Koper, Postojnsko jamo in Predjamski grad, druga pa na Piran, Portorož in Sečoveljske soline. Prvo epizodo so predvajali preteklo soboto, 16. 10. ob 14:00 uri na televiziji Top Channel Albania, kmalu zatem pa je bila objavljena tudi na uradni YouTube strani. Ogledate si jo lahko tukaj.

Zaradi odlične gledanosti prve epizode o Sloveniji bodo epizodo o Piranu predvajali 30. oktobra, v času najboljše gledanosti na omenjeni televiziji.

Podkast Novinky (češki jezik): Maličká země, která má úplně všechno (Majhna dežela, ki ima vse)

V Sloveniji smo v oktobru gostili tudi snovalca podkastov iz Češke, Jakuba Kynčla, ki je hkrati tudi namestnik odgovornega urednika portala Novinky. Med odkrivanjem Slovenije ga je poleg izjemnih naravnih danosti navdušila tudi slovenska kulinarika, ki je tudi ena njegovih največjih strasti. Podkast je na voljo tu.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji