Hiša Franko in Ana Roš na zavidljivem 21. mestu med najboljšimi restavracijami sveta

Objavljeno: 5.10.2021

Nazaj na novice

Hiša Franko in Ana Roš na zavidljivem 21. mestu med najboljšimi restavracijami sveta

Po enoletnem premoru zaradi svetovne pandemije je v Antwerpnu v Belgiji zopet potekala podelitev nagrad 50 najboljšim restavracijam  na svetu (World's 50 Best Restaurants). Hiša Franko se je uvrstila na 21. mesto.

Hiša Franko in Ana Roš na zavidljivem 21. mestu med najboljšimi restavracijami sveta

Nocoj so na slavnostnem dogodku v belgijskem mestu Antwerpen razglasili 50 najboljših restavracij na svetu. Ana Roš se je s Hišo Franko uvrstila na 21. mesto na tem prestižnem seznamu in uvrstitev iz leta 2019 izboljšala za 17 mest (leta 2019 je bila Hiša Franko na 38. mesto, še leto poprej pa na 48.).

Zgodba Hiše Franko, ki se ponaša tudi z dvema Michelinovima zvezdicama, je tesno povezani s Posočjem, eno najbolj veličastnih regij na severozahodu Slovenije. Ana Roš, ki je prava ambasadorka slovenske gastronomije – spomnimo; leta 2017 je bila razglašena za najboljšo svetovno kuharico, sicer pa je tudi veleposlanica Svetovne turistične organizacije za gastronomski turizem – je znana po inovativni kulinariki, v katero vključuje najboljše, kar ponuja lokalno okolje. Tako postavlja nove standarde doma in širom sveta, dober glas o Sloveniji in slovenski gastronomiji pa širi prek meja.

Ob podelitvi nagrade so o Hiši Franko in Ani Roš zapisali: "V prečudovitem okolju doline Soče, chefinja Ana Roš, ki se je kuhanja naučila sama, skozi svoje jedi, ki odražajo njeno ustvarjalnost in talent, komunicira neizmerno strast do svoje dežele in do njenih še neodkritih kulinaričnih tradicij."


Danska restavracija Noma, ki jo vodi chef Rene Redzepi, je bila razglašena za najboljšo restavracijo na svetu. Na drugo mesto se je uvrstila danska restavracija Geranium. Tretje mesto pa je, kot že leta 2019, pripadlo restavraciji Asador Etxebarri v Španiji.

Združenje World's 50 Best Restaurant že od leta 2002 pomaga komunicirati raznolikost svetovne kulinarične krajine. Letni seznam najboljših restavracij na svetu, ki ga sestavlja več kot 1000 kulinaričnih strokovnjakov ter strukturiran in nadzorovan postopek glasovanja, predstavlja pomemben barometer za svetovne gastronomske trende. Čeprav pandemije še ni konec, organizatorji dogodka menijo, da je vloga prireditve in hkrati razglasitve "pri promociji restavracij in predstavitvi kulinaričnih talentov pomembnejša kot kdaj koli prej" ter da "predstavitev 50-ih najboljših restavracij na svetu leta 2021 skupaj s spremljajočim seznamom restavracij, ki so uvrščene od 51. do 100. mesta, zagotavlja pester nabor idej za globalne kulinarične navdušence, ki si želijo potovati, ko bo to zdravstvena situacija dopuščala".

Ocenjevanje za leto 2021 je potekalo delno že pred pandemijo ter tudi med pandemijo, tam, kjer je bilo to možno. Ocenjevalno obdobje je bilo od julija 2019 do marca 2021.

Naslovna fotografija in več informacij: World's 50 Best Restaurants.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji