Vrata odpira Cukrarna, največja ljubljanska galerija

Objavljeno: 23.9.2021

Nazaj na novice

Vrata odpira Cukrarna, največja ljubljanska galerija

V nekdanji rafinerji sladkorja ob Ljubljanici po obsežni triletni prenovi vrata odpira Cukrarna, nova platforma in prostor za produkcijo ter prezentacijo sodobne umetnosti domačih in tujih ustvarjalcev.

Vrata odpira Cukrarna, največja ljubljanska galerija

Na vzhodnem robu ljubljanskega mestnega središča, le nekaj sto metrov od Plečnikovih zapornic na Ljubljanici, stoji slovita Cukrarna. Monumentalna zgradba,  nekoč tovarna sladkorja (med Slovenci znana tudi kot zbirališče ustvarjalcev slovenske moderne), velja za enega najbolj vidnih spomenikov industrijske arhitekture pri nas. Z obsežno triletno prenovo, ki je v celoti plod slovenskega inženirskega in gradbenega znanja, je Cukrarna pod vodstvom arhitekturnega biroja Scapelab oživela v novi, svetli podobi. Mestna občina Ljubljana, ki je obsežno prenovo stavbe vodila, je upravljanje Cukrarne dodelila Muzeju in galerijam mesta Ljubljane.

Notranjost Cukrarne z vhodno avlo, visoko kar 28 metrov. Avtor obeh fotografij je Miran Kambič.

Galerijo Cukrarna bodo vsebinsko zapolnjevali projekti vizualnih in drugih sodobnih umetnosti. Vhodno avlo, ki sega kar 28 metrov visoko do ostrešja, dopolnjujejo viseči volumni, v katerih so manjši razstavni in prireditveni prostori. Ponudbo Cukrarne dopolnjuje tudi muzejska trgovinica ter kavarna, v kateri se bodo lahko odvijali tudi koncerti in drugi dogodki. 

Prenovljena Cukrarna v številkah:

  • 366 oken
  • 5679 m2 površina celotne stavbe
  • 1828 leto izgradnje
  • 1858 prenehanje delovanja tovarne zaradi požara
  • 2018 pričetek prenove
  • 23.2 milijonov evrov vrednost projekta
  • 4 galerijski in 1 večnamenski prostor
  • 6,8 metra globoko je izkopana klet
  • 10.000 izrezanih krogov v stenskem ovoju
  • 1000 gostov lahko sprejme največje prizorišče
  • 15 umetnikov, ki sodelujejo na prvi razstavi

 

Prvi Cukrarnin razstavni projekt nosi naslov Čudovitost spomina in združuje dela 15 domačih in tujih vizualnih umetnikov, ki v svojih delih prepletajo preteklost in sedanjost. Na ogled bo vse do 13. februarja 2022. Ideja je, da Slovenija in Ljubljana s Cukrarno dobita sodobno prizorišče in zbirališče ljubiteljev umetnosti v slogu newyorške Mome in pariškega centra Pompidou, predvsem pa, da ta del mesta oživi in zaživi kot odprt javni prostor.

Cukrarna je odprta med torkom in nedeljo med 10. in 19. uro, vsak prvi konec tedna v mesecu pa je vstop brezplačen. 

Več informacij najdete na spletni strani Cukrarne

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji