Slovenski kraji v praznični podobi

Objavljeno: 26.11.2020

Nazaj na novice

Slovenski kraji v praznični podobi

Slovenski kraji in mesta bodo v prihodnjih dneh zaživeli v praznični preobleki, vse ostale tradicionalne decembrske aktivnosti pa bodo organizatorji prilagajali razmeram, ukrepom vlade in priporočilom NIJZ.

Slovenski kraji v praznični podobi

V Ljubljani bo letošnja okrasitev mesta povezana z aktualno osrednjo temo »ranljivost in trdoživost življenja«, ki jo v prvi vrsti namenjajo meščankam in meščanom. Nekateri elementi in sklopi bodo novi, velik del skulptur pa bo originalnih, pokojnega avtorja Zmaga Modica. Avtor projekta aktualne okrasitve in novosti je Urban Modic. Množične prireditve ob prižigu lučk, 27. novembra, kot smo je bili vajeni preteklih let, letos ne bo. Tudi koncertov letos v prestolnici ne bo. Skupno bo na ljubljanskih trgih in ulicah postavljenih devet smrek, in sicer na naslednjih lokacijah: Prešernov trg, pred in v Mestni hiši, Stari trg, Levstikov trg, Mala ulica, Figovec, Trdinova cesta in Ljubljanski grad. Čez mesto bo napeljanih blizu 50 km luči (Ljubljana in smreke skupno), od tega bo smreko na Prešernovem trgu razsvetljevalo približno 10 km luči. V Ljubljani želijo izvesti praznični sejem, v kolikor bo to dovoljeval NIJZ, pri čemer bodo upoštevali vsa njihova navodila in priporočila, najemnikom prazničnih hišk pa omogočili kar 75% popust. S tem želijo vsem kljub epidemiji pričarati lepe, prijazne in praznično obarvane dneve ob koncu leta. V Turizmu Ljubljana meščane in obiskovalce vabijo, da si pridejo praznično okrašeno mesto ogledati do 11. januarja 2021.

 

 

Bled bo kljub težkim časom v adventnem in prazničnem času razsvetlilo več tisoč luči, ki bodo zasvetile ta konec tedna. Zaradi epidemije vseh dogodkov in prireditev, ki smo jih bili vajeni iz preteklih let, seveda ne bo. Bo pa Bled okrašen, obiskovalce bodo v Zdraviliškem parku pozdravile jaslice v naravni velikosti, ki so jih izdelali v slikarskem društvu Atelje Bled, še vedno pa bo na Jezerski promenadi tudi največja naravna okrašena jelka v Sloveniji. "Letošnje lučke na Bledu žal ne bodo vabile k druženju in objemom, ki jih imamo v teh dneh vsekakor premalo, bodo pa v svet pošiljale starodavno sporočilo sončevega obrata in božiča – novo upanje in nova svetloba sta pred vrati!" sporoča Turizem Bled.  

 

 

Laško bo decembra zopet pravljično okrašeno. Krovna komunikacijska nit letošnjega Prazničnega Laškega je speljana skozi prepoznavne obraze destinacije – Barbaro Penič, kot ustvarjalko, pripovedovalko pravljic in turistično vodnico, Marka Pavčnika kot chefa vrhunske restavracije Pavus, Darjo Šolar kot čebelarko iz Čebelarstva Šolar, Matjaža Gučka kot člana Društva laških pivovarjev ter Branka Kunška kot natakarja in predstavnika Thermane Laško. Omenjene persone so povezane s pravljicami ter obiskovalce nagovorijo, da si kljub temu, da obisk Laškega ni možen, preko spleta ogledajo pravljične točke Laškega, pobarvajo praznično pobarvanko, naročijo svojo Laško medenko ter kulinarične vrhunce iz restavracije Pavus, svojim najbližjim podarijo medene izdelke ali pa preprosto nazdravijo z vrčkom Laškega. Laščane pa poleg vsega naštetega še vabijo na varen in individualen ogled Prazničnega Laškega 2020. Več na povezavi

Vir in foto: Turizem Ljubljana, Turizem Bled, STIK Laško

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji