Svetovni dan turizma 2020 v luči razvoja podeželja

Objavljeno: 24.9.2020

Nazaj na novice

Svetovni dan turizma 2020 v luči razvoja podeželja

27. septembra obeležujemo Svetovni dan turizma. Tema letošnje poslanice Svetovne turistične organizacije je Turizem in razvoj podeželja. Ob tem, za turizem posebej pomembnem dnevu minister Zdravko Počivalšek v poslanici z optimizmom nagovarja vse deležnike k zdravemu, trajnostnemu, odgovornemu, vključujočemu in odpornejšem turizmu.

Svetovni dan turizma 2020 v luči razvoja podeželja

27. september je dan, ki je po vsem svetu posvečen obeležitvi turizma. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) vsako leto izbere posebno tematiko, ki kot rdeča nit prepleta aktivnosti nacionalnih turističnih organizacij in ostalih deležnikov. Letošnja tema Svetovnega dneva turizma je »Turizem in razvoj podeželja«.

Poslanica ministra Zdravka Počivalška ob Svetovnem dnevu turizma 2020 »Turizem in razvoj podeželja«

Spoštovani sooblikovalci slovenskega turizma,

Letošnji svetovni dan turizma obeležujemo z mešanimi občutki, s kančkom negotovosti in pričakovanj, a z veliko pozitivne energije in odločnosti, da bomo kos tudi izzivu, ki ga je pred nas postavila pandemija in z njo turistični mrk, kot ga ne pomnimo.

V letu, ki je na globalni ravni eno najzahtevnejših in v katerem je mednarodni turizem utrpel velike izgube, se je Svetovna turistična organizacija odločila svetovni dan turizma posvetiti temi »Turizem in razvoj podeželja«. Tema je zelo posrečeno izbrana in je zelo aktualna.

Naša zavest o pomenu zdravja in varnosti ter naš odnos do preživljanja prostega časa še dolgo ne bodo več takšni, kot so bil do marca letos. Vse bolj se zavedamo pomena trajnostnega razvoja turizma in ohranjanja naravne dediščine. Vse pogosteje  se zatekamo k oddihu v pristno, zeleno okolje, in bolj kot kdajkoli prej cenimo mir in intimo.

Turizem je zelo prepleten z razvojem podeželja, saj je ena izmed gonilnih dejavnosti ohranjanja njegove naravne in kulturne dediščine. V obdobju, ko se izogibamo množičnim obiskom turističnih znamenitosti in svetovno znanih ikon turizma, je v ospredju odkrivanje privlačne ponudbe podeželja. Le kje je mogoče dobiti tako prilagojeno in butično ponudbo kot pri ponudnikih turizma na podeželju? Tam je mogoče okusiti lokalno pridelano hrano in se seznaniti s tradicijo. V Sloveniji spodbujamo 5-zvezdična turistična doživetja in prepričan sem, da jih je veliko mogoče najti prav na podeželju.

Slovenija je nosilka prestižnega naziva »Evropska gastronomska regija 2021«, pri katerem tesno sodelujeta kmetijski in turistični sektor. V okviru tega projekta bo izvedenih precej aktivnosti, ki poudarjajo pomen podeželja za turizem in pomen turizma za razvoj podeželja. Letošnja tema svetovnega dneva turizma je Sloveniji tudi zato pisana na kožo.

Razmere, v katerih se trenutno nahajamo, nam ne smejo vzeti poguma. Pogumno se moramo soočiti z izzivi prihodnosti. Ta bo namreč odločno na strani tistih, ki so se zapisali zdravemu, trajnostnemu in vsestransko odgovornemu načinu delovanja in poslovanja. Slovenski turizem to zagotovo je.

Svet ga enači z zeleno miselnostjo. Ta v novih časih pomeni ne le primerjalno, temveč tudi odločilno prednost. Izkoristimo jo in bodimo vodilni v postavljanju novih standardov varnega preživljanja prostega časa ter varnih turističnih storitev in produktov.

Vsem sooblikovalcem slovenskega turizma iskreno čestitam ob svetovnem dnevu turizma. Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi slovenski turizem popeljali v svetlo prihodnost. Vesel Svetovni dan turizma!

Poslanica je objavljena tudi na spletni strani MGRT na povezavi.

UNWTO poudarja, da ima turizem na podeželju pri ohranjanju in promociji naravnega okolja, kulture in dediščine globalno pomembno vlogo. »Za številne podeželske skupnosti je turizem rešilna bilka. Prava moč turizma pa še vedno ni v celoti izkoriščena. Turistični sektor ni le glavni vir zaposlitev, še posebno za ženske in mlade. Poleg tega ponuja priložnosti za ozemeljsko kohezijo ter socialno in ekonomsko vključevanje v najranljivejših regijah. Turizem pomaga podeželskim skupnostim ohranjati edinstveno naravno in kulturno dediščino ter podpira projekte ohranjanja, vključno s projekti, ki varujejo ogrožene vrste, izgubljene tradicije in okuse.« v uradni poslanici poudarja Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO.  

Celotno poslanico UNWTO si lahko v angleškem preberete ali pogledate video generalnega sekretarja Zuraba Pololikashvilija na povezavi.

Tematika letošnjega svetovnega dneva turizma izpostavlja razvoj podeželja z izobraževanjem, naložbami, inovacijami in tehnologijo, s katerimi bi lahko izboljšali možnosti za preživetje milijonov ter ohranili naše okolje in kulturo. Turizem kot sektor, ki združuje največ področij, neposredno ali posredno prispeva k vsem ciljem trajnostnega razvoja.

Ob koncu poslanice so na UWNTO zapisali: »Kot gonilna sila razvoja podeželja bo svetovni skupnosti omogočil uresničevanje ciljev agende za trajnostni razvoj, našega velikopoteznega načrta za ljudi in planet.«

Slovenski turistični ponudniki in destinacije ob svetovnem dnevu turizma pripravljajo za obiskovalce zanimive dogodke in ugodnosti.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji