Primož Roglič in zgodba o slovenskem športu

Objavljeno: 13.7.2020

Nazaj na novice

Primož Roglič in zgodba o slovenskem športu

Zdi se, kot da je Slovencem ljubezen do športa zapisana v genih. Primož Roglič – Rogla, kot ga kličejo prijatelji in športni navdušenci, je eden tistih, ki z izjemnimi kolesarskimi dosežki združuje Slovenijo in navdušuje svet.

Primož Roglič in zgodba o slovenskem športu

OD ORLA NAD PLANICO DO PUŠČICE NA KOLESU

Ko vozi čez drn in strn, zmaguje na španski Vuelti ali na italijanskem Giru, je njegov obraz pogosto povsem budističen in miren. Odraščanje v objemu neokrnjene narave, ki je kot ogromen športni poligon na prostem, je le eden od dejavnikov uspeha. Do vrha je simpatičnega Primoža, ki je komaj pred nekaj leti začel poganjati pedala, pripeljala motivacija, želja, fizična pripravljenost in podpora najbližjih. Slovenska srca od nekdaj bijejo za naše športne junake, ki so neusahljivi vir inspiracije in pozitive. Primož Roglič je v zadnjih letih med največjimi.

Ljubezen do športa se rodi že v otroštvu. Odraščanje ob spremljanju dosežkov športnih asov je za mnoge prvi vir inspiracije, kako doseči nekaj, kar se zdi popolnoma nemogoče. Prav vrhunski športniki so prvi idoli, zaradi katerih je moč verjeti, da je s trdno voljo in delom mogoče prav vse. Slovenija, zeleno srce Evrope, je okolje, kjer je neokrnjena narava na dosegu v vsakem kraju. Biti aktiven, osvajati najlepše vrhove, loviti prve in zadnje sončne žarke ter živeti v tesnem sobivanju z naravo je Slovencem položeno v zibelko. Dihati s športom in ga praznovati, podpirati vrhunske športnike ob zmagah in jih bodriti ob porazih, vse to povezuje Slovenijo in ustvarja tradicijo, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Vrhunski športnik in najboljši slovenski kolesar, Primož Roglič, je vse to izkusil iz prve roke.

PRVI ŠPORTNI PODVIGI IN SPUSTI

Planica, raj kjer ljudje lahko letijo kot ptice, slovi kot športno prizorišče z najdaljšo tradicijo. Vsako zimo se prelevi v center sveta za vse oboževalce letečih junakov. Na planiški letalnici je svoje prve športne korake naredil nekdanji smučarski skakalec, danes pa svetovno priznan kolesar Primož Roglič. Otroštvo, ki ga je preživel na belih strminah pod Poncami, je obrodilo sadove, tu je zgradil prvi del svoje športne poti. Kmalu je s ponosom prevzel naziv enega najbolj nadarjenih smučarskih skakalcev svoje generacije. Ljubezen do športa se je pri njem kot pri mnogih drugih Slovencih rodila ob pogledu na neskončne plapolajoče zastave, ki vsako leto zaznamujejo praznik športa ob finalni tekmi, ki zaključi sezono svetovnega pokala v smučarskih poletih. Dvig utripa srca, ki ga začutijo mnogi športni navdušenci ob pogledu na spust slovenskih orlov, je potrebno doživeti.

KO ROGLIČ POSTANE ROGLA

Po prvih športnih uspehih in zaključeni karieri na skakalnici je danes eden najboljših kolesarjev na svetu našel novo športno ljubezen. Drugo priložnost in pot do uspeha mu je prinesla želja po premagovanju razdalj na kolesu. Začetki rekreativnega kolesarstva so se kmalu prevesili v pravo športno kariero. V samo nekaj letih se je povzpel v sam vrh slovenskega in svetovnega kolesarstva. Roglič ali Rogla, kot ga kličejo oboževalci ne čuti povezanosti s krajem Rogla le zaradi svojega imena. Izjemno podnebje, neokrnjena narava in posebna mikroklima omogočajo športnikom na Rogli idealne poletne priprave. Sodobno športno središče z več kot 40 letno tradicijo se ponaša z nazivom olimpijskega središča. Razvejeno hribovsko sleme, ki se skriva v pomenu besede Rogla, je najlepše doživeti prav na kolesu. Vzpenjanje po vijugasti poti med krošnjami je nekaj edinstvenega. Ko se meglice razpršijo in posije sonce, vemo, da smo na vrhu. Za takšne trenutke pa je vredno živeti, meni slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji