Kakovostna doživetja kot ključno vodilo nadaljnjega razvoja turizma 

Slovenski turizem sledi skupni viziji Slovenije kot zelene butične destinacije. Osnovo vizije predstavljajo visoko kakovostna, razlikovalna, avtentična, zelena doživetja, z lokalnim karakterjem, izredno dodelanim pristopom in storitvijo ter z močno izraženo izkustveno in osebno noto. Edinstvena doživetja Slovenije sledijo opredeljenemu konceptu, izpolnjujejo 10 sklopov kriterijev 5-zvezdičnosti in z vključitvijo v izbrano zbirko, ki se trži pod znamko kakovosti Slovenia Unique Experiences (SUE) podpirajo zgodbo zelene butične Slovenije in znamke I feel Slovenia.

V luči večje osredotočenosti na okrevanje in ponovno rast slovenskega turizma smo v letu 2021 prenovili in združili obstoječe pozive za 5-zvezdična doživetja, Snovalec in Sejalec v en poziv. Zaradi nujnosti po osredotočenosti na visoko kakovostna doživetja z močnim trženjskim potencialom se poziv za edinstvena doživetja Slovenije usmerja na doživetja, ki so že uveljavljena na trgu, in ki bodo v najkrajšem možnem času lahko prinesla dodano vrednost slovenskemu turizmu.

Strokovna komisija doživetja oceni po obstoječih kriterijih, najprej spletno in nato še teresnko. Terensko komisija oceni le doživetja, ki so prejela skupno oceno najmanj 8,0. Nadalje strokovna komisija doživetja, ki se uvrstijo v zbirko Slovenia Unique Experiences, dodatno presoja izkušnjo doživetja v praksi skozi naslednje elemente: trajnost, avtentičnost, edinstvenost, inovativnost ter tržni potencial doživetja.
Naziv Sejalec prejme doživetje z najvišjo skupno oceno, naslednja dva doživetja po seštevku povprečne ocene pa prejmeta naziv Sejalec finalist. Sejalec in največ dva finalista prejmemejo tudi finančna sredstva, namenjena aktivnostim trženja ter aktivnostim produktne ali procesne digitalizacije.

 

Priročnik SLOVENIA UNIQUE EXPERIENCES

Namen Priročnika SUE je:

  • natančneje pojasniti koncept 5-zvezdičnih doživetij in znotraj le-teh specifiko doživetij, ki jih STO uvršča v zbirko edinstvenih doživetij SLovenije (skajšano SUE);
  • natančneje pojasniti kriterije (10 vsebinskih sklopov in posameznih kriterijev), podati priporočila in primere dobrih praks po glavnih vsebinskih sklopih. 

S pomočjo Priročnika SUE želimo prispevati k naslednjim ciljem:

  • povečati število kakovostnih prijav na poziv Slovenia Unique Experiences,
  • povečati število edinstvenih doživetij Slovenije v zbirki Slovenia Unique Experiences,
  • širše uveljaviti koncept 5-zvezdičnih doživetij, v podporo uresničevanju vizije Slovenije kot zelene butične destinacije za 5-zvezdična doživetja.

 

Uvodoma so v priročniku pojasnjeni osnovni pojmi, ki vam pomagajo razumeti koncept 5-zvezdičnih doživetij in zbirke SUE.
V drugem sklopu so razloženi vhodni pogoji za prijavo doživetja in vseh 10 vsebinskih sklopov, razdeljenjenih po kriterijih, ki so podprti z napotki in primeri dobrih praks.
Tretji del pojasni korake, kako se lotiti razvoja 5-zvezdičnih doživetij in na kaj vse morate pomisliti, če želite uspešno vzpostaviti in upravljati ta doživetja. Sledijo ključna priporočila za področje trženja – od pomena kakovostnih orodij do trženjskih kanalov ter na koncu izbor odgovorov, ki vam pomagajo razjasniti vsa ključna vprašanja.

Preberite si priročnik SUE

Priročnik SUE ne vključuje vseh tehničnih pojasnil glede procesa prijave na poziv SUE – le-ti so na voljo v POSTOPKOVNIK-u o ocenjevanju in izboru edinstvenih doživetij Slovenije v zbirko Slovenia Unique Experiences in pogojih podeljevanja pravice do uporabe znamke Slovenia Unique Experiences ter načina izbora in podeljevanja naziva Sejalec.

Predstavitev doživetij, ki so nosilci znaka SUE, je na voljo tukaj

Vabimo vas, da si ogledate posnetek predstavitve poziva za vključitev v zbirko Slovenia Unique Experiences, ki je potekala 9. februarja 2022. Najdete ga na tej povezavi.

Poziv za edinstvena doživetja

V letu 2022 je bil rok za prijave 16. maj. Nov javni poziv bo predvidoma objavljen februarja 2023. 

Za vsa vprašanja smo vam na voljo na e-mail naslovu unique@slovenia.info

 

Butično, avtentično, unikatno

Prelevite se v drzne raziskovalce najbolj edinstvenih zgodb in doživetij. Izkusite nekaj, česar ne boste našli nikjer drugje. Z izbranimi edinstvenimi doživetji, ki nosijo znak Slovenia Unique Experiences, boste izvirnost Slovenije doživeli na nepozaben način in z vsemi svojimi čuti. Na svoj način.

Doživetja z znakom Slovenia Unique Experiences

 

Vas zanima več o inovativnih projektih STO?

Zelena shema slovenskega turizma

Spodbuja razvoj zelenega turizma v Sloveniji.

Zelena shema slovenskega turizma

Več

Razvoj in inovativnost

Razvojni, inovativni in evropski projekti s področja turizma.

Razvoj in inovativnost

Več

Sejalec & Snovalec

Priznanji za ustvarjalne in inovativne dosežke ali ideje v turizmu.

Sejalec & Snovalec

Več

Evropske destinacije odličnosti

Evropske destinacije odličnosti

Evropske destinacije odličnosti

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji

Dodaj med priljubljene Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na LinkedInu Deli na Vkontakte Pošlji prijatelju