Doživite Dolino Soče - od vode do kruha in mleka   

Prijavitelj: Hotel Dobra vila Bovec

Produkt, ki goste s svojo zgodbo prepričuje, da je Slovenija dosti več kot le dvodnevni postanek. Izrazita lokalna identiteta, odkrivanje manj znanih lokacij, ki pomagajo razpršiti turistične tokove v času glavne sezone in element presenečenja izražen skozi preprosto okušanje vode. Doživetje poudarja, da je Slovenija poleg Slovaške druga evropska država, ki je pravico do pitne vode zapisala v svojo ustavo, ter da voda ravno v Sloveniji dosega eno od najvišjih kakovosti na svetu. Produkt tudi jasno sporoča našo nacionalno zavezo, da si v dobrobit vseh državljanov in naših zanamcev, prizadevamo za ohranitev pitne vode in vodnih virov. Petzvezdičnost doživetju daje tudi podatek, da je Slovenija z vodo ena najbogatejših držav v Evropi, saj kar za štirikrat presega evropsko povprečje skupne količine vode na prebivalca. V naših rekah in potokih se tako pretoči kar 34 milijard kubičnih metrov vode na leto.

Zgodba obiskovalca usmerja na turistično manj oblegane poti, kjer se skozi zgodovino prostora okuša vodo manj znanih rek, ki tečejo skozi Dolino Soče. Hodi se po pet kilometrov dolgi Soški poti, ki ponuja poglede na najbolj skrite predele reke Soče s številnimi tolmuni in brzicami, ki so bili doslej dostopni le kajakašem. Produkt obiskovalcu med drugim pokaže razkošje razgleda na znamenita korita reke Koritnice ali pa na slap Boka kot enega najmogočnejših in najbolj vodnatih evropskih slapov.

Poslastica za fotografe je pogled na Slap Virje, ki ga napajajo podzemne vode Kaninskega pogorja in se ponaša z naravnost očarljivim smaragdnim tolmunom zelenih odtenkov. Okušanje voda se prepleta z občutenjem energetskih točk na mestu izvira, kjer je nekoč stalo svetišče starovercev in z obiskom skrivnostne gotske cerkvice, katere gradnja vse danes ostaja neznanka.

Produkt izstopa zaradi nočitve v butičnem hotelu, kjer ima vsaka soba svojo zgodbo, za povrh pa stoji na stari prometni poti, ki je povezovala Trst z Dunajem. Najbolje ocenjen slovenski butični hotel s perfekcijo strežnega osebja in notranje arhitekture, ima zaposlenega kuharja, ki prihaja iz restavracij z Michelinovo zvezdico in je kulturo enogastronomije v Bovcu zagotovo dvignil na kvalitetno višjo raven. Kljub vsemu naštetemu pa nočitev ne zastre izkustvenega doživetja na terenu.

Vsako od omenjenih vodá gostje pijejo, ocenjujejo njen okus in jo vzamejo s seboj v hotel, kjer ob pomoči kuhinjskega osebja zamesijo kruh z drožmi ter mu dodajo zelišča, nabrana na poti ogleda. Izkustveni vidik je izražen skozi kulinarično delavnico peke kruha z drožmi, brez kocke kvasa, pri čemer je voda ključen element za dober kruh.

Produkt na sofisticiran način ponuja doživetje pokrajine, kjer so še vedno neizbrisni sledovi starovercev, vojnih ostalin prve vojne, neverjetno močan zgodovinski spomin, hkrati pa zelo iskrena prvobitnost narave. Vse kot dokaz naše dolge zgodovine in tisočletja starih korenin.

 

Po poti najlepših vinskih zgodb do najstarejše trte na svetu

Prijavitelj: Zavod za turizem Maribor

Ultimativno doživetje za vsakega pravega vinoljuba. Vinsko romanje po eni najlepših vinskih cest Slovenije - skozi vinske katakombe, mimo najstarejše trte na svetu, v znamenito srce med vinogradi, kot enega najlepših in najpogosteje fotografiranih razgledov. Patino petzvezdičnosti daje strokovno vodstvo lokalnega vodnika in strastnega sommelierja, ki vas bo popeljal v svet barv, vonjav in okusov vrhunskih vin, značilnih za terroar/terroir med Alpami in Panonskim morjem. Doživetje s poudarjeno edukativno noto, dviguje raven splošne vinske kulture preko spoznavanja avtohtonih vinskih posebnežev, kot so ranina, ranfol in šipon. Dodano vrednost predstavlja oseben stik z gospodarji družinskih kmetij, ki spadajo v samo špico evropskih biodinamičnih vinarjev. V njihovih stoletnih kleteh, pri čemer imajo nekatera celo lasten laboratorij, boste okušali vina iz lesenih sodov, betonskih jajc ter gruzijskih amfor. In pri tem v drobovje razčlenili sortni sestav, stilsko raznolikost vin, kletarjenje ter seveda ubrano spajanje vin in kulinarike.

Doživetje vas popelje od Svečinskih goric, ki ležijo na meji dveh držav pa vse do urbanih vinskih katakomb pod starim mestnim jedrom drugega največjega slovenskega mesta. Obiskovalci se spustijo v podzemlje ene največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi, kjer je imel svoj lasten sod celo predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Vrhunec vinskega romanja predstavlja srečanje z najstarejšo trto na svetu, ki je preživela srednjeveške požare, turške napade, trtno uš, poplave in bombardiranje zavezniških letal. Kot epilog izleta pa še ogled Hiše Stare trte in zaključek s strokovno degustacijo vzorcev izbranih med 190 vini Podravja.

Produkt odlično zapolnjuje vrzel vinsko-kulinaričnega turizma v štajerski regiji, kar je več kot dobrodošlo na pragu leta 2021, ko bo Slovenija prevzela lento Evropske gastronomske regije. Doživetje za vse radovedne, aktivne in razmišljujoče goste, ki ne iščejo turističnih menijev, ampak izbrano kakovost avtohtonih sort in lokalno pridelano hrano s čim krajšo potjo od mize do njive. Glavna zvezda doživetja so seveda lokalna vina z družinskimi koreninami, ki se ozirajo daleč naprej v prihodnost in obiskovalcu prepričljivo pripovedujejo zgodbo o tradiciji, o stoletjih našega razvoja in o nas Slovencih - o tem, kdo smo in kam gremo. Doživetje preko katerega boste verjetno najbolj iskreno spoznali pravo dušo Slovencev. Pa na zdravje, dobro vino namreč ni rado samo.

 

Velenje Underground – kulinarična pustolovščina 160 metrov pod zemljo

 

Prijavitelj: Zavod za turizem Šaleške doline, Velenje

Podzemno doživetje, ki surovo industrijsko dediščino odlično reinterpretira skozi kulinariko v najglobje ležeči jedilnici v Sloveniji. Tu je impresivna lokacija odločilni element petzvezdičnosti. Industrijska patina je še dodatno podkrepljena skozi vožnjo z najstarejšim delujočim dvigalom v Sloveniji, 157 metrov pod zemljo v nekoč aktivne rove jame Škale. Pri tem ni nezanemarljiv ni niti podatek, da je bil stolp po katerem se obiskovalci spuščajo v velenjsko podzemlje, zgrajen istega leta kot pariški Eifflov stolp - in to s podobno tehnologijo.

Ne samo, da se obiskovalci pod zemljo sprehajajo v časovni kapsuli največjega slovenskega nahajališča premoga, še več - kulinarično doživetje izkusijo v geološki preteklosti, na eni od najdebelejših znanih plasti premoga na svetu! Tu se je namreč v lignitnih plasteh, debelih kar 170 metrov, doslej odkopalo več kot 220 milijonov ton lignita. Dodana vrednost turistični izkušnji je tudi podatek, da je najgloblja podzemna jedilnica v Sloveniji, povezana s še vedno aktivnimi, 55 kilometrov dolgimi rovi rudnika Velenje. S čimer se ta prostor uvršča med ene redkih muzejev premogovništva v tem delu Evrope. In kulinarika je tu odlična nadgradnja klasični in že videni turistični zgodbi.  

Muzejski kilometer nekoč aktivnih jamskih rovov vas bo zavrtel v več stoletno preteklost in nekdanji knapi vas bodo seznanili s še vedno živimi cehovskimi običaji. Toda vse to je samo uvertura k boljšemu razumevanju podzemne izkušnje vrhunske kulinarike kot sodobne reinterpretacije knapovske dediščine. Krožniki namreč predstavljajo svojevrstne kulinarične rokopise z izrazito lokalno noto. Pri čemer vas kulinarična ekipa s svojo animacijo ne bo izpustila vse do zadnjega inovativnega hoda večerje, ki predstavlja vožnjo po najgloblje speljani železniški progi v Sloveniji, vse do legendarne “črne garderobe”. 

Lahko vam samo še zaželimo star in srčen rudarski pozdrav - “Srečno!” 

 

Aktivni oddih v krošnjah dreves - Garden Village Bled

Prijavitelj: Plantea d.o.o., Garden Village Bled, Bled

Luksuzno kampiranje sredi narave z vsem udobjem hotelske sobe, ki daje Bledu kot osrednji ikoni slovenskega turizma vtis intime in v celoti personaliziranega doživetja.

Izrazito trajnostno zasnovana zgodba z unikatno arhitekturo in dodelanim konceptom sprejemanja gostov. Doživetje predstavlja antipod uniformiranega bivanja v hotelih in je hkrati odraz časa in kolektivne zavesti sodobnega turista, ki prosto po Rousseauju potuje nazaj k naravi v izrazito osebno izkušnjo.

Garden Village je primer dobre prakse, kako lahko turizem v sodelovanju z arhitekturo degradiran prostor nekdanje vrtnarije originalno spremeni v ekološko samooskrbno vasico z lastno njivo, vodno vrtino, rastlinjakom, nasadi zelenjave in sadnimi vrtovi. Krajinsko skladen gozdni kompleks, lociran samo streljaj od znamenite Titove vile, je oblikovan kot krajinski turistični park, pri čemer je že arhitektura sama turistična izkušnja. Restavracija, skozi katero teče potok, s travo prekrite mize, savne v obliki ptičjih gnezd, leseni ključi, ribniki pod šotori in naravni tolmun, ki se čisti z rastlinami, pa samo še podkrepijo izkušnjo.

Prava dodana vrednost, ki luksuznim nastanitvam sredi drevesnih krošenj daje patino doživetja, pa je možnost aktivne vpetosti gostov v izobraževalno delo z vrtnarjem ter izključno lokalna gastronomska ponudba. Kljub možnosti zunanjih obiskovalcev Garden Village ni rezervat za turiste, ampak živa zgodba, ki z zaposlovanjem domačinov posega tudi na družbeno sfero lokalne kulture in aktivnega ozaveščanja o biološki raznovrstnosti območja ter pomenu samooskrbe.

 

Kratke naravoslovne počitnice v Sloveniji

Prijavitelj: Zavod Symbiosis, so. p., Nova vas, Bloke

Pri nas redko zastopan poslovni model izobraževalnega turizma, ki v ospredje postavlja rezervate prezrtih turističnih območij Notranjske in Istre, z izjemno pestrim habitatom rastlinskega in živalskega sveta.

Izrazito butičen in segmentiran produkt za točno določeno ciljno skupino gostov, ki dokazuje, da ohranjena narava ni ovira za razvoj, temveč možnost za zaslužek in kakovostno bivanje lokalne skupnosti.

Biotsko najpestrejša območja v južni Sloveniji se odkriva pod strokovnim vodstvom biologov, naravoslovnih vodnikov in domačinov, ki so postavljeni v vlogo interpretatorjev kulturne dediščine. Raziskovalne počitnice, zaradi lege med Alpami in Jadranskim morjem, nudijo poglobljeno odkrivanje različnih kulturnih krajin ter živo naravo redkih rastlin in živalskih vrst, ki se menjajo na kratkih razdaljah. V ospredju ni prestižna hotelska soba ali visoka kulinarika, ampak kosilo iz nahrbtnika ter spanje na ekoloških kmetijah, kjer pridelovalci izvajajo tradicionalne kmetijske prakse. Doživetje še dodatno pridobi na pomenu glede na dejstvo, da danes več kot tri četrtine Evropejcev živi v mestih. Za 5-zvezdično doživetje se šteje trenutek, ko srečamo medveda v njegovem naravnem okolju, ali pa si zvarimo svoj gin sredi najsevernejše neposeljene mediteranske doline. V Jurskem parku redkih živali in rastlin se namreč proučuje kobilice in spomladanske rože, sledi metuljem in dvoživkam ter hodi po migracijskih poteh naše največje zveri, rjavega medveda.

Trajnostni presežek produkta je v tem, da prijavitelj kot socialno podjetje del prihodkov produkta vlaga naprej v naravovarstvene projekte, s tem pa posledično ustvarja priložnosti za zaslužek lokalnih prebivalcev. Projekt vpliva na družbeno in socialno sfero, hkrati pa širi zavest o spoštovanju in varovanju žive narave, predvsem pa o njenem sobivanju s človekom. Odgovoren naravoslovni turizem je namreč naložba v nas same in v svet, ki ga živimo.

 

Pripoved vojaka s Soške fronte

Prijavitelj: Kobariški muzej d.o.o., Kobarid

Produkt z izrazito lokalno identiteto in izjemno avtentično zgodbo, ki na intimen in tenkočuten združuje elemente kulture in gastronomije.

Skozi ostaline nekdanje vojne krajine, kjer se je v času velike vojne borilo več kot dvajset narodov, štirih različnih veroizpovedi in osemnajstih jezikov, tenkočutno sporoča, kaj je vojna in zakaj do nje ne bi več smelo prihajati.

Ciljno naravnano doživetje nagovarja dragocen segment raziskovalcev zgodovinskega spomina, ki želijo razumeti identiteto prostora in njegovo zgodbo, predvsem pa človeško ozadje velike vojne, ki je spremenila svet in življenje v naših krajih. Še več, potomce tistih, ki so na tem prostoru pustili svoje življenje, nagovarja k iskanju korenin svoje identitete, kar ustvarja izjemno turistično izkušnjo. Dodana vrednost je v nevsiljivem prepletanju zgodovinskega turizma s tisočletno tradicijo sirarstva na planinah, s čimer se kultura subtilno odpira bogati kulinariki tega prostora. 

 

Ljubljanski grad za vas 

Prijavitelj: Javni zavod Ljubljanski grad, Ljubljana

Zasebno grajsko doživetje osrednje ikone mesta Ljubljana, v katerem se z živimi kostumiranimi liki vstopi v časovni stroj zaodrja mestne zgodovine. Zgodba z dodelano dramaturgijo ves čas vzdržuje individualni pristop in pozornost gosta. Ključna pri produktu je izkušnja osebnega grajskega asistenta.

Storitev, ki je pri nas na področju zahtevnega turizma skorajda popolnoma prezrta, hkrati pa ima ključni pomen za utrjevanje butičnosti in ustvarjanja presežnih trenutkov 5-zvezdičnega doživetja.

S kreativnim produktom so ustvarjalci našli dober recept, kako se lahko skozi zapomljivo doživetje spajajo burna grajska zgodovina, lokalna urbana identiteta, skrb za okoljsko trajnost in gastronomija. Še več, produkt se skozi žive zgodbe, odigrane pred očmi gosta, na prefinjen način igrifikacije turistične zgodbe dotika tudi izobraževalnega turizma.

Izredno premišljen tok doživetja gosta popelje skozi lepe razglede, zgodovino in zgodbe gradu, do odlične kulinarične izkušnje v eni od grajskih restavracij, za konec pa še razvajanje ob vinski degustaciji v grajskem vinogradu – že vzpostavljeni posamezni doživljajski gradniki so skozi to doživetje povezani v lepo zaokroženo, osebno izkušnjo. 

Zelo osebna izkušnja na mikrolokaciji grajskega kompleksa torej, ki zaradi zasebnega vodenja in grajskega asistenta ustvarja butično intimo in hkrati briše uniformiranost. Pri tem pa je najpomembnejše, da ima gost občutek personaliziranega doživetja, v katerem ni del brezimne gneče turističnih množic.

 

Vintage gourmet tour

Prijavitelj: Oljarna Lisjak, Koper

Vintage gurmanska tura je izobraževalno popotovanje po sledeh starih avtohtonih sort oljk, ki rastejo na najlepših razglednih točkah slovenske obale in istrskega podeželja.

Produkt predstavlja nadgradnjo družinske oljarne, hkrati pa je v kombinaciji s kulinariko odlična promocija slovenskega oljčnega olja in to na področju Istre, ki velja v svetu za sinonim vrhunskih olj premium kakovosti.

Avtentičnost doživetju daje že nostalgična vožnja z legendarnimi starodobniki, ki so na svoj način zaznamovali zgodovino sveta in bili tudi nepogrešljiv del življenja primorskega človeka. Turistični vodniki so člani družine Lisjak, ki so hkrati tudi oljarji in zgodbo oljčnega olja pripovedujejo tako sredi visokotehnološkega laboratorija njihove oljarne kot sredi oljčnih nasadov, na robu morskega klifa v strunjanskem naravnem rezervatu.

Produkt obiskovalca na privlačen in izkustven način v samo treh urah izobrazi o tradiciji oljkarstva ter o tem, kako prepoznati osnove dobrega oljčnega olja in njegovo široko uporabnost v kozmetiki in industriji. 5-zvezdničnost doživetju dajejo družinski člani, ki so sami turistični vodniki, hkrati pa tudi eni izmed največjih pridelovalcev oljčnega olja v Sloveniji. Dodana vrednost pa je izkušnja, ko si udeleženci sami zmešajo svojo najljubšo kombinacijo oljčnega olja. 

 

 

Brko tura 

Prijavitelj: Turizem Ljubljana, Ljubljana

Dolgo pričakovani produkt kulturnega turizma, s katerim so ustvarjalci uspeli skozi multisenzorično doživetje turistom približati velikane slovenske kulture. Doživljajska kolesarska tura z izredno dodelanim konceptom, dramaturgijo in celostno podobo nagovarja kulturno usmerjene goste, hkrati pa s svojimi vsebinami vodi ven iz strogega centra Ljubljane in tako pomaga pri usmerjanju turističnih tokov.

Izstopa zgodba, ki je inovativno prevedena v sodobno turistično izkušnjo, pri čemer so ključni interpretatorji, ki znajo življenjski slog in sočne zanimivosti ustvarjanja velikih slovenskih brkačev predstaviti izven togih okvirov akademskega piedestala. Animacijski elementi pri udeležencih spodbujajo interakcijo in emotivni odziv, hkrati pa jih postavljajo v vlogo raziskovalcev, s čimer tura prerašča generični produkt klasičnega kolesarjenja.

Brko tura odkriva drugačen obraz urbane prestolnice - z zgodbami hiš in vrtov, rimskih obzidij in parkov, z obiskom retro brivnice, delovne sobe vizionarskega arhitekta, stoletne gostilne sredi krajinskega parka in nacionalne galerije. Produkt preko sodelovanja kulturne in turistične stroke dokazuje, da je kultura mnogo več kot zgolj dekorativna kulisa avtentičnosti, zgolj navajanje podatkov in dejstev pa že dolgo mrtev konj. Brko tura daje tako tujcem kot domačinom ekskluziven vpogled v lokalno kulturo - oziroma še več, v zelo slovensko dušo in srž naše identitete.

Brko tura je produkt, s katerim prestolnica, ki na svoj osrednji piedestal postavlja kip pesnika in ne vojskovodje, opozarja nase kot na rastoči butik po meri narejene turistične ponudbe. Zavedajoč se, da ravno dediščina vzpostavlja dialog med preteklostjo in prihodnostjo.

 

Avantura s kajakom po Podzemlju Pece

Prijavitelj: Podzemlje Pece, d.o.o., Mežica

Doživetje je primer dobre prakse, kako se lahko industrijska dediščina skupaj s kulturnim turizmom avtentično in prefinjeno, brez nepotrebnih posegov ter dekoracij, umesti v sodoben čas. Upravljalci mežiškega rudnika so ustvarili samosvojo in zelo živo zgodbo kulturnega turizma, rudniku pa s tem dali novo uporabnost. 

Mežiško podzemlje upravljalci niso spremenili v Disneyland, kažejo ga natanko tako, kot so ga pustili delavci ob zaprtju leta 1988, kar je svetovna posebnost. Največji rudnik svinca in cinka v tem delu Evrope, v katerem so v več kot 350-letni zgodovini izkopali kar 19 milijonov ton rude, je ohranil celotno infrastrukturo. Še več - kulturna, naravna in tehnična dediščina ni ostala na muzealski ravni, ampak so jo nadgradili v izjemno zgodbo o rudniku, ki je v nekem obdobju pomembno krojil zgodovino sveta. 

Obiskovalec je skozi veslanje po zalitih rovih podzemnega labirinta, subtilno vpet v raziskovalno-pedagoško zgodbo rudnika, ki je danes kot prvi v Sloveniji vpisan v evropsko in svetovno mrežo geoparkov pod okriljem Unesca. Dodana vrednost in emotivna nadgradnja je vodič, nekdanji knap, ki pripoveduje osebno zgodbo svojega nekdanjega delovnega mesta. Opuščena jamska delovišča, kjer so nekoč rohneli stroji, je danes prostor, kjer se sliši tema in tipa tišina. Rudnik, v katerem so pridobili kar milijon ton svinca in pol milijona tone cinka, tako ostaja varuh zgodovine časa in pomnik življenja cele doline reke Meže. 

 

Po poteh prvih jamskih raziskovalcev

Prijavitelj: Postojnska jama, turizem, gostinstvo in trgovina d.d., Postojna

Produkt Po poteh Luke Čeča še dodatno utrjuje dejstvo, da je postojnsko jamsko podzemlje ena najpomembnejših zgodb slovenskega turizma. Alternativna jamska avantura usmerja tokove obiskovalcev izven klasičnega turističnega ogleda 5.200 metrov dolgega dela jame, kamor pripelje jamska železnica. 5-zvezdičnost in butičnost je namreč ravno v odpiranju stranskih rovov Postojnske jame, ki so sicer zaprti za množične oglede. Intimno doživetje kraškega labirinta obiskovalce iz turistov spremeni v raziskovalce. Še več, hodijo po sledeh jamskega svetilničarja Luke Čeča, ki si je upal v začetku 19.stoletja kot prvi odkrivati skrivnostni in do tedaj neznani svet postojnskega podzemlja.

To je zgodba o skritih obrazih ene najbolj obiskanih kraških jam na svetu, v kateri pa lahko obiskovalec skoraj nepredstavljivo tipa temo in sliši tišino. Spuščanje po vrvi, premagovanje vodnih preprek reke Pivke in občutek ozkih rovov pripomore k avtentičnemu vzdušju ustvarjanja podobe časa, ko je Luka Čeč kot prvi jamski vodnik, ob pripravah na obisk avstrijskega cesarja Franza I, odkrival najlepše dele Postojnske jame. In s tem nehote odprl vrata razvoju jamskega turizma, Postojnsko jamo pa na svetovni zemljevid postavil kot pojem podzemeljskega sveta. Dodano vrednost produktu dajejo domačini kot jamski vodniki, hkrati pa tudi izkušeni jamarji in biologi. Produkt jame, v kateri se znova izlegajo mladiči človeške ribice, nakazuje prihodnji razvoj profiliranih programov izobraževalnega turizma – ne nujno zgolj za speologe, temveč tudi za jamske navdušence in zahtevne obiskovalce, ki iščejo bolj poglobljene in butična doživetja, in znanstvenih odprav.

 

Nepozaben dan v ribogojnici Fonda 

Prijavitelj: Ribogojnica Fonda – Fonda.si d.o.o., Portorož

Družinska ribogojnica na najbolj južnem delu slovenskega morja je iz lokalne znamenitosti zrasla v prvo blagovno znamko na področju morskih gojenih rib na svetu. Precizno zasnovan poslovni model, ki prepoznavnost svoje blagovne znamke utrjuje s turističnimi ogledi svoje morske njive, kulinaričnimi delavnicami, pokušino rib in školjk.

5-zvezdična vrednost doživetja je izobraževanje o ekstenzivnem ribogojstvu s hkratnim pozitivnim vplivom na okolje. Ribji butik sredi zaščitenega področja krajinskega parka Sečoveljskih solin namreč izstopa zaradi izključno ročnega načina dela in sonaravnega gojenja brancinov ter orad iz samo izbranih ribjih mladic. Trajnostno delovanje in svoj razvoj pa upravljalci še dodatno utrjujejo z vključevanjem študentov Univerze na Primorskem v oblikovanje novih inovativnih produktov.

Trajnostni vidik butičnega doživetja utrjuje podatek, da se z denarjem, zbranim od turizma, kupuje izključno ribja krma. Najbolj severna ribogojnica v Jadranskem morju tako skozi izobraževalni turizem spreminja prehrambne navade Slovencev, hkrati pa s svojim delom pozitivno pospešuje življenje v Piranskem zalivu. Butičnost produktu daje tudi intimna zgodba o družini biologov in naravovarstvenikov, ki jo zelo osebno in doživeto pripovedujejo kar družinski člani sami.

Izobraževalni turizem družine Fonda je manifest antiglobalizma, saj se skozi njihov poslovni model spodbuja lokalno gospodarstvo s pravično trgovino, produkcijo domače hrane in čim krajšo pot od morja do kupca. Ekonomsko gledano v edini morski ribogojnici v Sloveniji, počnejo vse narobe - ribe imajo predolgo v vodi, dajejo jim predrago hrano, ne uporabljajo kemikalij, v mrežah pa imajo na prostornino desetkrat manj rib, kot je običajno. A to je cena, ki jo plačujejo v goreči želji po vzreji najboljše gojene ribe na svetu, na naravi prijazen in trajnosten način. Pri čemer povpraševanje zaradi zelo počasne rasti rib že leta presega količine, ki jih vzredijo. Prihodnost produkta je v podvodnem grebenu, ki nastaja okoli ribjega rezervata kot nekakšen naravni park - ne za ribolov, pač pa za potapljače, šole in fotosafari. To je zgodba o srečnih ribah. O ribjem butiku sredi morja, v katerem ribe jedo bolje kot večina ljudi na svetu. Vsekakor izjemno doživetje in učna izkušnja za obiskovalca.

 

Vas zanima več o inovativnih projektih Slovenske turistične organizacije?

Vabimo vas, da si ogledate tudi te vsebine.

5-zvezdična doživetja

Slovenija je zelena butična destinacija za 5-zvezdična doživetja.

5-zvezdična doživetja

Več

Razvoj in inovativnost

Razvojni, inovativni in evropski projekti s področja turizma.

Razvoj in inovativnost

Več

Sejalec & Snovalec

Priznanji za ustvarjalne in inovativne dosežke ali ideje v turizmu.

Sejalec & Snovalec

Več

Evropske destinacije odličnosti

Evropske destinacije odličnosti

Evropske destinacije odličnosti

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji

Dodaj med priljubljene Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na LinkedInu Deli na Pinterestu Deli na Vkontakte Pošlji prijatelju