Nova 5-zvezdična doživetja v letu 2020

Na spomladanski poziv se je prijavilo 16 doživetij. Člani strokovne komisije za ocenjevanje 5-zvezdičnih doživitej so doživetja najprej ocenili spletno, doživetja, ki si dosegla skupno povrečno oceno nad 8 pa so ocenili tudi terensko. 

Ocenjevanje doživetij za podelitev pravice do uporabe znamke Slovenia Unique Experiences se izvaja po določilih Postopkovnika o ocenjevanju doživetij Slovenia Unique Experiences in pogojih podeljevanja pravice do uporabe znamke Slovenia Unique Experiences, s strokovno podporo posebne Strokovne komisije za ocenjevanje doživetij Slovenia Unique Experiences. 

V nadaljevanju si preberite utemeljitve o izboru.

5 čutov, 2 babi, zeliščni vrt

Prijavitelj: Mesto na vasi, zasebi zavod

Produkt, ki na nekonvencionalen in nevsiljiv način opozarja na spregledano gornjegrajsko katedralo kot enega največjih sakralnih spomenikov na Slovenskem, na meniško življenje benediktincev in bogato ter hkrati burno meščansko zgodovino. Privlačno in zelo osebno dodelano doživetje za Well-being segment, ki želi umik vase in duhovno spoznavanje sebe. Zgodba je izjemno fokusirana, scenaristično dodelana in kot produkt predstavlja odlično dopolnitev za bližnje nastanitvene ponudnike. Pohvala za subtilno izbiro intimne in zelo nišne tematike, ki se zdi naravnost odlična v času okrevanja po korona pandemiji, ko se s produkti skuša segati v globlje duhovne izkušnje turizma, potovati izven klasične turistične hrbtenice in že videnih zgodb. Največja in arhitekturno najpomembnejša baročna stavba v Sloveniji tako dobi skupaj s pozabljenimi menihi benediktinci in burno zgodovino Zgornje Savinjske doline novo življenje. Doživetje nevsiljivo, a hkrati zelo aktivno vključuje lokalno skupnost, zaradi česar produkt ni zaigrano teatralen, pač pa avtentičen in zelo lokalen. Komisija izpostavlja karizmatično izvedbo produkta obeh prijaviteljic – Amande in Maje, skrbno izbrane detajle, okusno opremljeno Zeliščarno, visoke standarde glede naravnih in lokalnih materialov ter sestavin. Program je prepoznan kot dodana vrednost ponudbe v turistično prezrtem prostoru Gornjega Grada, hkrati pa ima dobre obete za razvoj glede na dobre povezave tako s Savinjsko kot tudi z Osrednjeslovensko regijo.

Skozi doživetje je potrebno še bolj jasno pozicionirati Zeliščarno (Čajnico) kot vstopno točko doživetja, ki preseneti s svojim ambientom, za povrh pa ima vsak košček opreme svojo intimno zgodbo. Zeliščno kopanje je dodelano po konceptu gozdnega kopanja, toda terminološko (še) ni rutinirano na globalni ravni, zato ga bo s tega vidika težje tržiti.

Komisija je nekonvencionalen produkt prepoznala kot del družine 5-zvezdičnih doživetij.

S(p)anje na seniku Domačije Firbas v Cogetincih 

Prijavitelj: Domačija Firbas

Motivacijsko naravnan produkt kolesarjem in družinam z otroki prijazne kmetije, ki je vpeta med mineralne vrelce, vinograde in bližino Negovskega ter Blaguškega jezera. Butična, družinska in zelo osebna zgodba kmetije, ki se že več kot 25 let trudi obiskovalcem ponuditi inovativno dodano vrednost podeželja. Podoba hiše je odraz zgodovine prostora in tukajšnjih ljudi. Gre za dodelano zgodba bivanja, kjer v ospredju niso izdelki in nočitev, pač pa sama storitev, strast družinskih članov do detajlov in njim lastne tradicije.

Spanje na seniku je samo del doživetja celotne domačije, ki spada v evropsko mrežo Hiš s tradicijo. Vau efekt sproži že prvi vtis dvorišča, spregledani niso rokodelski detajli, na vsakem koraku poudarjena samooskrba in dejstvo, da je kmetija živ organizem z odprtim rastlinjakom, do potankosti obdelanimi gredami zelenjave, bogatim sadovnjakom, vodnjakom s pitno vodo in prostohodečimi živalmi. Vse prežeto z izrazitim smislom za estetiko. Nadgradnjo domačiji predstavlja še vedno z občutkom domačnosti zasnovan glamping kompleks dveh lesenih dvokapnic, z lastnim bazenom, lesenim čebrom za kopanje ter posebnim lesenim tuš škafom.

Spanje na seniku je estetsko dovršeno, zavarovano pred insekti, z udobno posteljo, zasebnimi sanitarijami ter lastnim balkonom nad gospodarskim poslopjem hleva. Dodana vrednost je steklena lina skozi katero se odpira pogled na konje, krave in ostale živali spodaj v hlevu. Domačija na vsakem koraku izraža samozavest svoje ponudbe in svoj ravno prav podeželski karakter.

Dodana vrednost produkta je pregledna veriga lokalnih dobaviteljev, glede na dejstvo, da prijavitelji vsega ne zmorejo pridelati doma. Komisija izpostavlja tudi širšo vpetost v produkt Gourmet over Mura, kar daje ponudniku dodatno težo butičnosti, kvalitete in odličnosti. Hrana pred odprtim ognjiščem ima izrazito lokalno identiteto (kisla juha, meso iz tünke, potrebušina, zaseke, domače paštete, lük, ponudba kolin, knedlov iz kvašenega testa, gibanic). Originalna je tudi degustacija hišne viljamovke in pa zajtrk pripravljen s še toplo izvaljenimi jajci iz ličnega prenosnega kokošnjaka v katerem je živa štajerska kokoš.

Produkt družine Firbas je originalen, iskren in strasten. Jasno odraža koga nagovarja, skupaj z združenjem Gourmet over Mura pa odraža tudi identiteto regije in blagovno znamko destinacije. 
Komisija ga je zato prepoznala kot nosilca znaka Slovenia Unique Experiences. Z upanjem, da bo certifikat tudi spodbuda in še dodatna promocija tega pogosto spregledanega konca Slovenije, ki se mora za svoje goste boriti dosti močneje kot druge destinacije.

Produkt vas Cogetinci v Slovenskih goricah (še bolj) resno postavlja na turistični zemljevid Slovenije. To je dobra zgodba o kmetiji, ki je postopoma naredila preskok od konvencionalnega turizma na kmetiji do turistične domačije z mladim gospodarjem in dobro zgodbo. Kmetija, kamor ne greš na kosilo, ampak na raziskovalne počitnice.

Opazovanje in spoznavanje medveda v njegovem življenjskem okolju

Prijavitelj: Javni zavod za turizem in kulturo Kočevje

Izrazito butičen in segmentiran produkt za točno določeno ciljno skupino gostov, ki na migracijskih poteh rjavega medveda, pod strokovnim vodstvom, spoznava Kočevsko kot eno najbolj naravno ohranjenih območij v Evropi z največjo gostoto rjavih medvedov pri nas ter največjim številom pragozdnih ostankov.

Doživetje govori o gozdu kot ključnem gradniku turistične identitete in enem najbolj iskrenih simbolov slovenstva, glede da to, da ima skoraj vsak četrti Slovenec v lasti gozd, in da se Slovenija s svojo 60-odstotno poraščenostjo uvršča med štiri najbolj gozdnate države v Evropi. Dodana vrednost je tudi lokacija, saj se produkt izvaja na prostoru, kjer vse od Nanosa, Trnovskega gozda, preko Kočevja ter naprej proti Gorskemu kotarju, teče največja strnjena površina gozdov v Evropi, ki daje prostor našim trem velikim zverem - medvedu, risu in volku.

Komisija doživetje ocenjuje kot enega najboljših primerov, kako je mogoče z novim produktom, ki v celoti temelji na identiteti prostora in DNK-ju destinacije, spodbuditi razvoj, vzpostaviti novo storitev in dodano vrednost ter okrepiti motiv za obisk destinacije. Destinacija zvesto, potrpežljivo in odlično sledi svoji začrtani viziji postati vrhunska destinacija za 5-zvezdična doživetija gozda. Izpostavljeno je tudi izjemno jasno sožitje med identiteto produkta in blagovno znamko destinacije – Kočevsko, skrivnostni gozd Slovenije. Skozi produkt se čuti subtilni razvoj infrastrukture nastanitve, opazovalnice, sodelovanja z lovci, usposabljanja vodnikov kot tudi spominkov lokalnih mojstrov.

Komisija je na terenskem ogledu opazila strast in predanost kakovostni izkušnji ter ohranjanju naravnega ravnotežja, brez negativnih posegov v prostor človeka ali življenjsko okolje medveda.

Elementi razlikovanja od sorodnih produktov na območju Zelenega Krasa se polega lokacije izvajanja kažejo tudi v bolj zaokroženem doživetju bolj intenzivni vpetosti udeleženca, bolj profiliranem vodniku, v boljši podporni infrastrukturi ter močnejši izobraževalni noti.

Pri produktu je potrebno še bolj poudariti edinstveno doživetje malice iz nabranih zelišč v gozdu, sledenje in spoznavanje drugih živali (volka, risa, košute …). Prav tako je občutek, da je lovec zgodba s premalo izkoriščenim potencialom. 

Komisija je doživetje prepoznala kot edinstveno in ga potrjuje v družino 5-zvezdičnih doživetij Slovenia Unique Experiences. 

»Intiniti Wine Bliss – čuječnost ob briški zgodbi in vinu Motnik«

Prijavitelj: Društvo za kakovost življenja Krlina - prebujanje človekovega naravnega potenciala in praksa čuječnosti

Nekonvencionalen produkt čuječnosti za well being segment gostov, z močno izobraževalno noto o dveh najbolj dragocenih surovinah v zgodovini briškega človeka - vinu, s poudarkom na obrednem vinu Motnik. Komisija produkt, ki daje ponudbi destinacije Brda dodano vrednost, razume kot alternativo množičnemu in (pre)hitremu turizmu, ki smo mu bili priča pred korona pandemijo. Zelo nišno doživetje, kjer gre za globje doživljanje čuječnosti skozi produkte, ki predstavljajo identiteto Goriških Brd (oljke in vino), zgodovino prostora in način življenja ljudi. Gostom ponuja čustveno, kognitivno, vedensjko in srčno izkušnjo Brd. Doživetje vsebuje dragoceno ustno izročilo starih znanj skozi generacije. Marketinško je tudi odlična zgodba o obrednem vinu Motnik, ki ga je pred leti z zapisanimi pričevanji in nazorno razlago, iz pozabe iztrgal etnolog Pavel Medvešček. Skozi produkt se tako doživi že skoraj pozabljen način kletarjenja v Brdih, hkrati pa posega zelo daleč v zelo lokalno preteklost, glede na to, da so o Motniku domačini mnenja, da se “Motnik ne pije po oštarijah na litre, ma u kleti ukop s tistimi, ki štemajo dobro vino.« Izpostavlja se vključevanje oljkarjev, s čimer se še poudarja Goriška Brda kot najsevernejšo lego v Sredozemlju, kjer še uspevajo oljčni nasadi.

Skupina mora biti skrčena na manjšo skupino do šest ljudi zaradi bolj intimnega doživljanja produkta. Scenaristično je potrebno bolj sofisticirano nadgraditi sam prehod iz gradu v vinograd - z nošenjem košar na glavi po vzoru starih briških običajev. Predstavitveni vložek vinarja med brajdami teras, ki se potegujejo za vpis na Unescov seznam se je izkazal za odličnega.

Komisija je produkt prepoznala kot del družine 5-zvezdičnih doživetij.

Vas zanima več o inovativnih projektih Slovenske turistične organizacije?

Vabimo vas, da si ogledate tudi te vsebine.

Edinstvena doživetja Slovenije

Slovenija je zelena butična destinacija za edinstvene doživetja.

Edinstvena doživetja Slovenije

Več

Razvoj in inovativnost

Razvojni, inovativni in evropski projekti s področja turizma.

Razvoj in inovativnost

Več

Inovativnost

Priznanji za ustvarjalne in inovativne dosežke ali ideje v turizmu.

Inovativnost

Več

Evropske destinacije odličnosti

Evropske destinacije odličnosti

Evropske destinacije odličnosti

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.

Deli s prijatelji

Dodaj med priljubljene Deli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na LinkedInu Deli na Vkontakte Pošlji prijatelju