Po sledeh sodobnih arhitekturnih mojstrovin

Podobo slovenskih krajev so zaznamovala različna obdobja, celo tako stara, kot je antika.  V novejši zgodovini med posameznimi ustvarjalci posebej izstopata Maks Fabiani, osebni svetovalec Franca Ferdinanda, avstro-ogrskega prestolonaslednika, in sodelavec Otta Wagnerja, ter Jože Plečnik, ki je deloval na Dunaju, v Pragi in Ljubljani. Vabljeni na sprehod med mojstrovinami vèlikih slovenskih arhitektov in med sodobnimi arhitekturnimi dosežki, ki jih je vredno obiskati.

Arhitekturni dosežki svojega časa  

Nekatere slovenske stavbe so v času svojega nastanka veljale za izjemne ne le v slovenskem, pač pa tudi svetovnem merilu. Čeprav v sodobnem svetu morda ne dvigajo več toliko prahu kot nekoč, še vedno privlačijo s svojimi zgodbami in vsebino.

Nebotičnik

Eno največjih arhitekturnih ikon in simbola napredka v slovenski prestolnici so zgradili leta 1933. S 70 metri je bila dolgo najvišja zgradba v Srednji Evropi. Njen avtor Vladimir Šubic je poskrbel za take tehnične inovacije, bivanjske standarde in vsebinske ideje, da je Nebotičnik veljal tudi za enega največjih arhitekturnih podvigov v Evropi in ZDA. Povzpnite se na njegova najvišja nadstropja v restavracijo, bar in na teraso, kjer vas čaka nepozaben razgled na Ljubljano in okolico.

Obišči stran

Secesija v Ljubljani

Odkrivajte slovensko zakladnico stavb v slogu t.i. Art neuveu iz začetka 20. stoletja. Največ jih je postavljenih v mestnem jedru Ljubljane, v bližini Tromostovja in Prešernovega trga. Tu vas očarata ozka, poslikana Hauptmanova hiša in imenitna Urbančeva, ki je bila prva veleblagovnica v Ljubljani. Sprehod po Miklošičevi ulici odkrije še druge bisere, kot sta Grand hotel Union in Zadružna gospodarska banka na številki 8. Ta je izjemen primerek slovenskega odgovora na pozno secesijo ter je delo Ivana in Helene Vurnik. Med iskanjem arhitekturnih biserov ne izpustite Zmajskega mostu, ki je z letnico 1901 začel nov, izjemno estetski slog. 

Obišči stran

Velenje – socialistični »čudež«

Čeprav je bilo območje današnjega Velenja omenjeno že v 13. stoletju, se je pravi razcvet mesta začel v 50. letih prejšnjega stoletja. Po drugi svetovni vojni je namreč  sočasno z razmahom premogovništva v Šaleški dolini  z udarniškimi akcijami začelo nastajati novo sodobno mesto, ki ga je nekdanji jugoslovanski voditelj Tito poimenoval kar »socialistični čudež«. Velenje je danes peto največje mesto v Sloveniji, prvotno arhitekturno in urbanistično zasnovo pa dopolnjujejo sodobni arhitekturni dosežki.

Obišči stran

Nova Gorica – mesto mladih

Med najmlajša slovenska mesta sodi tudi Nova Gorica. Nastala je po 2. svetovni vojni kot novo središče na stičišču Goriške, Posočja in Vipavske doline. Pomembno vlogo pri nastajanju novega mesta je imel arhitekt Edvard Ravnikar, ki je pripravil urbanistično zasnovo mesta. Ravnikarjeve zamisli so sicer med hitro rastjo mesta, pri kateri so sodelovale mladinske brigade iz celotne Jugoslavije, večkrat spremenili, vendar so elementi prvotne zasnove vidni še danes.

Obišči stran

Odkrijte posebnosti sodobne arhitekture

Arhitekturo zadnjih desetletij so na Slovenskem zaznamovali posamezni objekti, ki vzbujajo pozornost s svojo obliko, in uveljavitev birojev mlajših generacij. Odkrijte nekaj zanimivih sodobnih objektov, ki privlačijo ne le z vsebino, pač pa tudi s svojo zunanjo podobo.

Odprte hiše Slovenije

Dosežke slovenske sodobne arhitekture lahko preučujete tudi virtualno. Bogata spletna knjižnica s privlačnimi fotografijami predstavlja kakšnih 400 objektov, med katerimi je poseben poudarek na trajnostni gradnji. Odprte hiše, ki so del mednarodne mreže Open House Worldwide, organizirajo festival OHS, v okviru katerega omogočajo osebno izkušnjo z izvajalci in uporabniki v izbranih stotih objektih po Sloveniji. Kadar koli pa se lahko obrnete nanje za individualizirano vodenje po slovenski arhitekturi. 

Obišči stran

Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO

Prek 100.000 različnih predmetov hrani muzej za arhitekturo, urbanizem, industrijsko in grafično oblikovanje. V njegovi zbirki je zastopanih kakšnih tisoč vidnejših slovenskih ustvarjalcev iz 20. in 21. stoletja, v njej pa najdete tudi izdelke imen, kot sta Ron Arad in Konstantin Grcic. Muzej redno prireja zanimive tematske razstave, med njegovim obiskom pa nikakor ne izpustite prodajalne z izdelki slovenskih oblikovalcev. Domuje v čudovitem renesančnem gradu Fužine, ki ga obdajata park in reka Ljubljanica.

Obišči stran

Po poteh preteklosti in prihodnosti  

Oglede arhitekturnih znamenitosti združite z okušanjem kulinaričnih presežkov, uživanjem v koncertu klasične glasbe in ogledom razstav ter razvajanjem v wellnessu.

Arhitekturne znamenitosti

Spoznajte največje arhitekturne zaklade Slovenije.

Arhitekturne znamenitosti

Več

Umetnost in kultura

Slovenija se ponaša z bogatim kulturnim izročilom.

Umetnost in kultura

Več

Glasba in ples

Ljubitelji glasbe raziščite raznovrstno ponudbo klasične ter sodobne glasbe in plesa v Sloveniji.

Glasba in ples

Več

Gledališče in film

Slovenija ima bogato ponudbo filmskih in gledaliških predstav.

Gledališče in film

Več

Festivali in dogodki

Obiščite zanimive slovenske festivale in kulturne dogodke!

Festivali in dogodki

Več

Ikonične znamenitosti

Podobe Slovenije, ki bodo pustile globok vtis na vas.

Ikonične znamenitosti

Več

Razvajanje in nega

Izberite razvajanje, sproščanje in obnovo moči v wellness centrih slovenskih term.

Razvajanje in nega

Več

Top za gurmane

Odkrijte, zakaj Slovenija postaja vse bolj priljubljena destinacija za gurmane.

Top za gurmane

Več

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o počitnicah v Sloveniji, sezonski ponudbi, aktualnih prireditvah, možnostih za izlete in popotovanjih. Vnesite košček zelene Slovenije v svoj e-predal.

Deli s prijatelji