Словения
  
   

Словения

Политическа система: парламентарна република
Територия: 20 273 кв. км
Столица: Любляна
Население: 2 019 406 (актуални данни към 30 юни 2007 г.)
Официален език: словенски
Климат: субсредиземноморски по крайбрежието, умереноконтинентален във вътрешността, алпийски в районите с по-висока надморска височина
Средни температури: юли: 21°C, януари: -2°C
Часови пояс: Централно европейско време GMT+1
Парична единица: евро

Словенски борд по туризма
(Slovenska turistična organizacija)
Dimičeva 13, SI - 1000 Ljubljana
Tel: +386 1 589 85 50
Fax: +386 1 589 85 60
E-mail: info@Словения.info  
http://www.Словения.info
www.slovenia.info

Официални празници
1 и 2 януари Нова година
8 февруари Ден на словенската култура (Prešeren Day)
Великден и Велики понеделник
27 април Ден на въстанието срещу окупацията
1 и 2 май Ден на първа пролет
25 юни Ден на Словения
15 август Успение Богородично
31 октомври Ден на реформацията
1 ноември Ден на Вси Светии
25 декември Коледа
26 декември Ден на независимостта

Банки
В банките може да обмените чуждестранна валута, пътнически чекове, както и обратното, да откриете банкове сметка и да изпратите платежно нареждане или да прехвърлите плащания.
Работното време на банките в делничен ден е: от 8:30 ч. до 12:30 ч. преди обяд, и от 14:00 ч. до 17:00 ч. следобед.
Може да обмените пари и в обменните бюра в хотелите, на бензиностанциите, в туристическите агенции, супермаркетите и в многобройните обменни бюра из страната.

Обменните курсове за деня може да намерите актуализирани на интернет страницата на Централната банка на Словения:
www.bsi.si/en

Търговски магазини
Търговските магазини работят непрекъснато, в делнични дни от 8:00 ч. до 19:00 ч., в съботни дни от 8:00 ч. до 13:00 ч. (някои магазини са отворени и до 21:00 ч.), а някои от търговските центрове работят също така в неделя и в празнични дни.

Плащането се извършва в евро; повечето магазини приемат разплащане с кредитни карти: American Express, Diners, Master Card - Euro Card, и VISA.

Пощи
аботното време на пощите в делничен ден е: от 8:00 ч. до 18:00 ч., а в съботни дни от 8:00 ч. до 12:00 ч.
Вечер и в неделни дни са отворени единствено основните пощенски станции в големите центрове. Обществените телефони работят с магнитни карти, които може да се закупят свободно в пощенските станции или в будките за продажба на вестници. 
E-mail:  

Международният префикс за избиране на чуждестранни номера е 00, а префиксът за обаждания от чужбина в Словения е: 386.
www.telekom.si/en

Страната има почти цялостно покритие на сигнал от мобилна телефонна мрежа, а местните мобилни оператори имат подписани споразумения за роуминг с големите европейски и международни мобилни оператори.

Електричество
Мощността на електричеството в мрежата е 220 V, 50 Hz.

Питейна вода
Чешмяната вода е безопасна и може да се пие свободно в цялата страна.

Времето
Поради настъпващите промени в климата – средиземноморски по крайбрежието, алпийски в Алпите и планините Караванке, и панонски в североизточните части на страната – препоръчва се носенето на подходящо облекло за съответния сезон.
Средните температури през месец юли са над ..., а през месец януари падат до -2oC. През лятото може да е много горещо по крайбрежието и доста студено в планините. Препоръчително е да проверите прогнозата за времето, преди да посетите Словения.
http://www.arso.gov.si/en/

Важни телефонни номера
Полиция: 113
Пожарна: 112
Спешна медицинска помощ: 112
AMZS – Асоциация на автомобилистите на Словения: 1987 год.

ТРАНСПОРT

С автомобил 

   Най-добрият начин да опознаете една страна е като я посетите с автомобил. В Словения може да влезете през кой да е от граничните пропускателни пунктове на границата с Италия, Австрия, Унгария или Хърватия, или да наемете кола в някоя от нашите агенции рент-а-кар. Магистралите на Словения са изключително добри и с ясна пътна маркировка, а по пътя може да спрете на специални места за почивка, гостилници с възможност за отсядане през нощта и мотели.

Ограничения на скоростта:
 
Автомобили
Автобуси
Градски райони
50
50
Областни пътища
90
80
Основни магистрални пътища
100
80
Магистрали за бърз трафик
13080/100На територията на Словения е задължително:
* да използвате къси светлини
* да използвате предпазни колани, ако има такива, на всички пътнически места
* да използвате позволените моторни каски при каране на мотори и за съпътниците на водачите на мотори
* да използвате включени светлини при мъгла при атмосферни условия на намалена видимост с над 50 процента

Бензиностанции
Голяма част от бензиностанциите, намиращи се покрай основните пътища, работят непрекъснато. Безоловен бензин се продава навсякъде.
www.petrol.eu
www.omv.si

Ниво на алкохол в кръвта
За водачите на моторни превозни средства (МПС) категория A и B categories са допустими нива на алкохол в кръвта от 0,5 гр на 1 кг кръв.

AMZS
В Словения Асоциацията на автомобилистите предоставя услуги 24 часа в денонощието. В по-големите градове са разположени 17 технически центъра на AMZS, а водачите на моторни превозни средства (МПС), които имат проблеми на пътя, може да позвънят на телефонен номер 1987; на пътищата телефони за спешна помощ са разположени на всеки 2 км.
www.amzs.si/?jezik=1033

С автобус 

   До Словения може да се стигне от съседните страни и с автобус. Международният автобусен транспорт е добре организиран и сравнително евтин. Разписанието на автобусите и друга полезна информация може да намерите на следния интернет адрес:
www.ap-ljubljana.si/eng  

Железопътен транспорт 

   Модерни и удобни влакове обслужват почти всяка туристическа дестинация в страната. Връзките с другите страни са чудесни: може да пристигнете в Словения чрез директните железопътни линии от Италия, Австрия, Унгария, Хърватия, страните от бивша Югославия и Македония. Пътуването с влак е удобно и евтино.
www.slo-zeleznice.si/en/

Въздушен транспорт 

   Националният авиопревозвач на Словения - Adria Airways – предлага редовни полети до голяма част от европейските градове. От Любляна може да летите директно за Франкфурт, Мюнхен, Виена, Цюрих, Брюксел, Париж, Барселона, Лондон, Дъблин, Манчестър, Амстердам, Копенхаген, Москва, Сплит, Скопие, Сараево, Охрид, Тирана, Тел Авив, Подгорица, Прищина и Инстанбул.
http://www.adria.si/en/index.cp2

Морски транспорт 

   Пиранският залив е удобна отправна точка за екскурзии из Адриатическо море. На словенския бряг на Адриатика са разположени на пристан модерните кораби в Порторож, Копер и Изола (на Изола се намира също специален Яхтен център за технически услуги), които са отворени за туристите, интересуващи се от морско дело. На всички пристанища е осигурено зареждане с гориво, като станции за зареждане има също така на Пиран и Изола. През цялата година работят двата гранично-пропускателни пункта в Копер и Пиран, а в периода май-октомври е отворен и гранично-пропускателният пункт на Изола.

Гранични формалности
Граничните формалности са минимални и съответстват изцяло на европейските стандарти. Граждани на всички останали държави, които трябва да получат виза, за да посетят Словения, може да получат визи в Посолството или Консулската служба на Словения в съответната страна.
http://www.mzz.gov.si/en/travel_and_visa_information/visa_information/

Внасяне на стоки
Движението на стоки между страните членки на Европейския съюз се осъществява безмитно, а нормативната уредба е една и съща във всички страни – членки на Европейския съюз. Ограничения са предвидени единствено за движението на тютюневи произведения и алкохолни напитки, където само ограничени количества от тези стоки не подлежат на митническо облагане.
http://carina.gov.si/angl/index.htm  

Здравни услуги за чуждестранни посетители
Във всеки по-голям град на Словения има здравни и медицински центрове, които са отворени от 7:00 ч. до 19:00 ч.
www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzseng.nsf

Възстановяване на ДДС на граничните пунктове
Спазвайки принципа на единния европейски пазар, Словения е премахнала възможността за възстановяване на ДДС на националните гранично-пропускателни пунктове, тъй като този формуляр за възстановяване на платен ДДС вече не съществува между страните членки на Европейския съюз. Посетителите от страни, които не са членки на Европейския съюз, трябва да попълнят специални формуляри за закупените стоки, които могат да получат от продавача. Формулярът трябва да бъде подпечатан от митническото бюро на гранично-пропускателния пункт при напускане на страна членка на Европейския съюз. Платеният данък (ДДС) ще бъде възстановен от компетентните власти, обозначени на формуляра за безмитни покупки.

Животни
При пресичане на граници между страни членки на Европейския съюз (т.е. при нетърговско пренасяне на домашни любимци, когато животните се завръщат в страната по произход заедно с техните собственици), собствениците на кучета, котки и папагали трябва да носят валиден европейски паспорт за домашни любимци, в който са обозначени всички ваксинации срещу бяс, а животните трябва да бъдат маркирани по съответния изискван от закона начин. Специални разпоредби са валидни за някои от страните членки на Европейския съюз (Великобритания, Република Ирландия и Швеция); повече информация може да намерите от ветеринарните служби на Република Словения или от местните ветеринарни власти. За други домашни любимци (гризачи, влечуги, амфибии, аквариумни рибки, малки птички, и др.) изискванията са различни в различните страни, затова е необходимо собствениците да потърсят допълнителна информация в отделните страни или в Интернет на адрес:

www.vurs.gov.si 

При нетърговски внос на животни от трети страни (които не са членове на Европейския съюз), кучета, котки и папагали може да пътуват с ветеринарни сертификати съгласно изискванията на Решение на Комисията 2004/203/ES; същите изисквания важат и за други видове животни, както и при нетърговско движение на животни между страни членки на Европейския съюз.
Тъй като изискванията се отнасят до конкретни групи страни, най-лесният начин да получите повече информация, е като проверите на следните интернет адреси:
http://europa.eu.int/comm/food/animal/liveanimals/pets/list_third_en.htm  
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2004/l_358/l_35820041203en00120017.pdf

Slovenia on social networks

             
Report an error/send comment
Report an error/send comment
X

Cookies

The website uses cookies to improve user experience. By visiting and using the website, you agree with cookies.
I agree
Read more