Ocenite ponudbo:

Kuželjska stena

Naslov:
Kuželj 1336 Kostel
Je ena izmed dominantnih sten v zgornji kolpski dolini. Visoka je 874 m in obiskovalcu nudi razgled po velikem delu zgornje kolpske doline in na vrhove Gorskega Kotarja. Stena predstavlja geomorfološko naravno dediščino z rastišči in habitati redkih in ogroženih ter zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst. Ime je dobila po kraju Kuželj ( Kostelci mu pravijo Koželj ), naselju, ki leži pod njo in je nastal že pred približno 500 leti. Območje Kuželjske stene je rastišče redkih in ogroženih rastlin. Med njimi je najbolj zanimiv skalni glavinec, živorumeno cvetoč predstavnik toploljubne ilirske flore.. Gozd, ki porašča to steno, je varovalni gozd bukve in črnega gabra ter hrasta gradna na plitkih iz izrazito južnih, suhih legah. Rob prepadne Kuželjske stene je zavarovan kot gozdni rezervat Stružnica s površino nekaj nad 6 ha. Zaradi ekstremnosti in izjemnosti ostenja kot življenjskega prostora, so v steni ohranjene tudi živalske vrste, ( sokol selec, planinski orel ),  ki so na Slovenskem in celo na Kočevskem izjemno redke. 
Na vrhu stene je narava izdolbla čudovito odprtino v skali, Kuželjsko okno. Visoko je približno 7 metrov, nad njim je prelep naravni most. To je prekrasna tvorba narave, vredna občudovanja. Kuželjsko okno je najlepše doživetje vsakega pohodnika na Kostelski planinski poti. V soteski nad Kuželjem velja omeniti še posebejizoblikovana kamna v obliki zvonikov, tako imenovani Veliki in Mali turn, skalni osamelec in medvedji brlog pod Kuželjsko steno. Veliki turn je zagotovo spoštovanja vredna naravna redkost.

KUŽELJSKA STENA ( 874 m )
· Nezahtevna označena planinska pot
· Izhodišče : vas Potok ali Kuželj ( 2 h )
·  


Občina Kostel 
Vas 1 
1336 
Vas 
Telefon : 01 894 80 06 
Faks : 01 894 80 07 
E-pošta :  


vodeni
individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,4841 
GPS Easting (E) : 14,8228 

Kuželj

Kraj: Kuželj
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Občina Kostel | 01 894 80 70 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti