Ocenite ponudbo:

Gnezdišče čebelarja na Bizeljskem

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Naslov: Župjek, 8259 Bizeljsko
V peskokopu kremenčevega peska v Župjeku na Bizeljskem se je naselila ena najlepših obravanih ptic - čebelar (Merops apiaster). Ime izvira iz načina prehrane, saj jé divje čebele in druge velike žuželke, ki jih z neverjetno spretnostjo in hitrostjo lovi v zraku. Velik je 27-29 cm, čez krila pa ima razpon od 44-49 cm. Razen v peščenih stenah bizeljskega gnezdi še ob reki Muri, na Goriškem, v peskokopu Ravno na vzhodnem delu Krakovskega gozda, posamezni pari gnezdijo tudi v peščenih sipinah gramoznic v Vrbini pri Brežicah. Vendar pa velja omeniti, da je bilo dolga leta prav v Župjeku edino gnezdišče v Sloveniji. Po pripovedovanju domačinov gnezdijo čebelarji tu že od leta 1984, ko naj bi v posamenznih letih gnezilo okoli 50 parov, po opazovanju iz zadnjih let pa se njihovo število giblje okoli 20 parov.

V Župjek pridejo čebelarji okoli 10. maja. Do konca meseca izkopljejo v stene 1-2m dolge gnezdilne rove, dostikrat pa se vračajo tudi v stare. Pogosto zažnejo kopati več rovov, končajo pa samo enega. V juniju pričnejo z valjenjem (4-7 jajc), ki traja 24 dni, čemur sledi intenzivno hranjenje mladičev. To obdobje je najbolj primerno za opazovanje, zlasti ob vročih in soparnih dnevih, ko oba starša neprestano prinašata v kljunih hrano mladičem. Po treh tednih mladiči že letijo. V mesecu avgustu pa zapustijo peskokop in odletijo proti ekvatorialni in južni Afriki, kjer prezimujejo.

Da bi opazovalci čim manj vznemirjali te redke ptice, je na primerni razdalji od gnezdilne stene postavljena zaprta opazovalnica, tik pred njo pa je postavljena pojasnjevalna tabla. Za opazovanje je priporočljiv daljnogled ali teleskop.


 


individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 46,0424 
GPS Easting (E) : 15,7054 
Fotografije
Skrbnik : Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice | 05 90 83 790 | | www.visitbrezice.si... | last modified: 15.02.2012
na zemljevid
GPS N: 46,0424
E: 15,7054
Regija: Spodnjeposavska
Kraj: Bizeljsko

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti