Ocenite ponudbo:

Rezervat Ormoško jezero in reka Drava

Naslov:
Ormož
Telefon:
02 741 53 56
e-mail:
Ormoško jezero
Del nekdanjega veličastnega naravnega procesa reke Drave, ki je dinamično preoblikoval Dravsko nižino, je sedaj preoblikovan v Ormoško akumulacijsko jezero, ki  leži na reki Dravi vzhodno od Ormoža in predstavlja sekundarni vodni biotop. Ob jezeru so večja trstišča, močvirna travišča in močvirni gozd. Ormoško jezero je postaja in prezimovališče številnih vodnih ptic – rac, gosi, pobrežnikov, galebov in čiger. Tukaj prezimuje za Slovenijo redek pritlikavi kormoran.
V času prezimovanja populacij evropskih in sibirskih vodnih ptic je reka Drava ena njihovih najpomembnejših nahajališč v Sloveniji, zlasti njen predpanonski odsek med Mariborom in Središčem ob Dravi. Tudi polovico od skoraj 40.000 vodnih ptic, ki v zadnjih letih prezimujejo v naši državi, lahko naštejemo prav tukaj.
Ormoško jezero je tudi edino slovensko prenočišče gosi; tu se običajno zbere okoli 1.000 do 2.500, izjemoma celo do 5.000 teh družabnih ptic. Najštevilnejše med njimi so njivske, manj pogoste pa beločele in sive gosi. K nam priletijo že oktobra, glavnina novembra, odletijo pa konec februarja ali v prvih dneh marca. Vsako jutro odletijo tudi več kot 70 kilometrov daleč na pašna območja. Ozemlje, ki ga pokriva ormoška prenočevalna skupnost, je veliko vsaj 3500 kvadratnih kilometrov - tako vsak večer gosi prinesejo v Ormož najnovejša sporočila kar iz štirih držav, kar je enkraten primer v vsej Evropi.
Obisk Ormoškega jezera v času prenočevanja gosi pa tudi drugače je posebno doživetje narave in omogoča prijetno sprostitev, kar lahko odlično združite z obiskom Ormoža in okolice, ki kulinarično slovi po izvrstnih vinih in hrani.
Za obisk Ormoškega jezera lahko uporabite javni prevoz, saj sta železniška in avtobusna postaja blizu, avto pa lahko pustite na parkirišču za železniško postajo. Priporočamo, da se k jezeru odpravite po ozki asfaltni cesti ob železniški progi, prečkate mostiček ter se povzpnete na ornitološko opazovalnico, od koder je lep razgled na jezero. Priporočljiva je uporaba daljnogleda. Sprehod lahko nadaljujete vzdolž jezera do Ormoških lagun.
Vožnja z motorji, kolesi in podobnim po kroni nasipa ni dovoljena. Ptice namreč na hitro premikajoče se objekte reagirajo z begom, skoraj povsem brez strahu pa so, če se po nasipu mirno sprehajamo.
 
 

 
Za obisk Ormoškega jezera lahko uporabimo javni prevoz (neposredna bližina železniške in avtobusne postaje), avto pa lahko pustimo na parkirišču za železniško postajo. Priporočamo, da se k jezeru odpravite po ozki asfaltni cesti ob železniški progi, prečkate mostiček ter se povzpete na ornitološko opazovalnico, od koder je lep razgled na jezero. Priporočljiva je uporaba daljnogleda. Sprehod lahko nadaljujete vzdož jezera do Ormoških lagun.
 
Vožnja z motorji,kolesi ipd. po kroni nasipa ni dovoljena. Ptice na hitro premikajoče se objekte reagirajo z begom, skoraj povsem brez strahu pa so, če se po nasipu mirno sprehajamo.
 
Varstvo ptic lahko dosežemo z prenehanjem preganjanja (lov, rekreativne dejavnosti), ohranjanjem travišč in ekstenzivnim kmetijstvom.
 

 


GPS Northing (N) : 46,3969 
GPS Easting (E) : 16,167 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Javna razvojna agencija občine Ormož - TIC Ormož | 02 741 53 56 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti